Tatilde Dijitalleşme Araştırması (FollowAd/Haziran)

Paylaşmayı unutmayın.

Adgager, her ay olduğu gibi bu ay da bir sektörün dijitalleşme sürecini incelemek ve kullanıcıların seyahat alışkanlıklarında nelerin değiştiğine görmek için yeni bir araştırmaya imza attı. Online seyahat uygulamaları, ulaşım tercihleri, mobil uygulamalar üzerinden yapılan tatil harcamalarına kadar pek çok konuda içgörü sunan ‘’Tatilde Dijitalleşme’’ raporunu ise yeni sezon ile birlikte tamamlamış oldu. Gelin şimdi dijitalleşen tatil alışkanlıklarımızı birlikte inceleyelim.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ve ardından giderek daha çok gündemimize giren dijitalleşme pek çok alışkanlığımızı değiştirdi. Alışkanlıkların değişimi sektörleri dönüştürmeye devam ederken yeni bir yaza daha ‘’merhaba’’ dedik. Turizm sektörünün gözde mevsimine girdiğimize göre seyahat alışkanlıklarımıza bakmanın ve tatilde ne kadar dijitalleştiğimizi sorgulamanın da vakti geldi.

Tatil alışkanlıklarımız dijitalleşiyor mu?

Her 10 kişiden 6’sı düzenli olarak tatile gidiyor.

Tatilin sezonu olmaz elbet ama pek çoğumuz için asıl tatil yaz aylarında değerlendirdiğimiz uzun ya da kısa o zaman dilimini ifade ediyor. Tatil davranışlarımızı bu şekilde ele almasak da her 10 kişiden 6’sı düzenli olarak tatile gidiyor. ‘’Tatilde Dijitalleşme’’ araştırmasına katılanların yüzde %59’u düzenli olarak tatil yaptığını ifade ederken, %41’i bunu bir alışkanlığa çevirmediğini söylüyor. 

Tatilden çok tatili nerede geçirdiğimiz de önemli elbette. Burada çoğunluğun tatil yeri tercihinin ülke sınırları içinde kaldığını görüyoruz. Katılımcılar arasında yurt dışı tatil yerlerine gidenlerin oranının ise yalnızca %20 olduğunu söyleyebiliriz. Hedef kitlenin %36’sı ise tercihini memleketinden yana kullanıyor.

Gelelim 2022 yılına. Bu yıl katılımcıların %80’i tatile çıkmak için plan yaptığını belirtiyor. Düzenli tatil oranı %60 iken yüzde artışı olmasını ise pandemi koşullarının hafiflemesi olarak değerlendirebiliriz. 

Tatil alışkanlıklarında bir fark olmadığını ifade edenlerin oranı da oldukça yüksek. Yine de tatilciler bu sene fiyatların daha yüksek olmasından sebep daha tasarruflu bir tatil planladığını ifade ediyor. 

Katılımcılardan gelen verilere göre, bu yıl tatil için konaklama, ulaşım, yemek ve tüm giderler dahil kişi başı ortalama 6,204 TL bütçe planlamasının yapıldığı görülüyor.

Tatil planlamasında dijital araç kullanımı  

Türkiye’nin 12 bölgesinden, 18-60 yaş arası,%45 erkek %55 kadın olmak üzere toplam 1000 kişi ile online gerçekleştirilen bu araştırma, tatil planlarken dijital araç kullanımının %92’lere ulaştığını söylüyor. Katılımcıların yalnızca %8’i mobil ya da websitesi herhangi bir dijital araç kullanmadan tatil planı yaptığını belirtiyor. 

Tatil planlarında dijitalleşme yoğun ancak dijital araç kullanım sıklığı ayda 1 kez olarak ölçülüyor. Tatilde dijitalleşmenin, dijital kanal kullanımı açısından yoğunluk gösterdiği aşikar. Peki mobil uygulamalar mı yoksa otel/araç/bilet almak için tercih edilen internet siteleri mi ağırlıkta? Yalnızca mobil işlem yapanların oranı %27 iken, hem mobil hem internet sitesi kullanımı %63’e yükseliyor. Burada internet sitesi kullanımın ödeme sistemleri, hizmet görsel büyüklüğü gibi konular nedeniyle yaygın olduğunu söyleyebiliriz.

Mobil cihazlardaki tatil uygulama sayılarına da bakmak gerek. Burada hedef kitlenin %23’ünün mobil cihazında tatil konulu herhangi bir uygulama bulunmadığını ifade eden Adgager, tatil/seyahat cihaz başı ortalama adedin 2,47 olduğunu söylüyor.

Tatilden önce plan yapmak önemli

Tatil/seyahat planlama süreçleri tatil heyecanını artırdığı gibi pek çoğumuzun zorunluluğu haline geliyor. Erken rezervasyon fırsatları, yıllık izin planlaması, kalınacak yerin araştırılması… Bunların her biri uzun süreçler ve tatil planlama süreci bilet alma ile başlıyor. 

Hedef kitlenin %75’i ailesiyle, %32’si arkadaşlarıyla tatil yapacağını ifade ederken, tek başıma tatil yapacak %4’lük bir kesimin de olduğunu ekleyebiliriz. Tatil planına dahil olacak ortalama kişi sayısı ise 2,84.

‘’Tatil/seyahat planlamak için hangi süreçleri gerçekleştiriyorsunuz?’’ sorusuna katılımcıların %54’ü uçak bileti satın alma derken, %53 ile ikinci sırayı alan oda kiralama süreci oluyor. Otobüs bileti satın alma oranı %42, ev kiralama oranı %41 iken tur hizmeti satın alanların oranı %28. Hedef kitlenin %18’i vize başvurusu yaptığını ifade ederken, pasaport başvuru süreci %13 ile sınırlı kalıyor. 

Ödeme noktası konusunda firma/otel internet sitelerinin ya da uygulamalarının daha sık tercih edildiği görülüyor. (%63)

Her 10 kişiden 6’sı ise banka uygulamalarını ya da doğrudan ödeme noktalarını tercih edeceğini ifade ediyor. Fiziksel satış noktalarını tercih edenler ise yalnızca %28.

Tatilde dijitalleşme seviyemiz ve puanımız

Dijitalleşmeye güven, tatilde dijitalleşmenin önemi, tatilde dijitalleşme puanı gibi pek çok ana unsurun hesaplanmasıyla birlikte tatilde dijitalleşme seviyemizi de ölçen Adgager, dijitalleşmeye güven seviyesinin 10 üzerinden 8 olarak ölçüldüğünü söylüyor. Tatilde dijitalleşme bakımından kendilerine verdikleri dijitalleşme puanının ise tatilde dijitalleşme kavramına verilen önemden daha yüksek olduğu işaret ediliyor.

Tatilde dijitalleşme beklentilerini de ölçen Adgager, güvenilirliğin ilk sırayı aldığını ifade ediyor. Zira katılımcıların en yüksek puanı bu dijital araçların güvenilirliğine geliyor. Sırasıyla hızlı olması, kolaylık sağlaması, çeşitlilik, uygun fiyat gibi beklentilerle ilerliyor. 

Tatilde dijitalleşme puanına da bakmak gerek. ‘’Tatilde Dijitalleşme Puanı’’ 100 üzerinden 55. Bu puan tüm araştırma sürecinde hesaplanan dijital araç kullanımı, sıklığı, yıllık ortalaması, uygulama sayısı gibi faktörlerle hesaplanmıştır.

Tatilde dijitalleşmeyi sağlayan ana faktörler: Kolaylık, hız ve zaman tasarrufu

Tatil planları yapılırken dijital araçların faydalarına da odaklanmalıyız. Katılımcılar dijital kullanımını kolaylık, hız ve zaman tasarrufu olarak değerlendirirken, dijital kullanımın pek çok açıdan fayda sağladığını ifade ediyor. 

Diğer jenerik unsurlara baktığımızda tatilde dijitalleşmenin bir diğer önemli . Katılımcılar bu araçları daha güvenli bulduğunu ifade ediyor. Burada elbette tercih edilen dijital aracın hakkınız yememek lazım. 

Kısacası tatil alışkanlıkları değilse de tatil planlama alışkanlıklarının ve harcamaların değiştiğini görüyoruz. Dijitalleşmede 100 üzerinden 55 puan alan tatil kategorisine burada veda ederken, tatil planlarına henüz başlamayanlara da öneri olmasını diliyoruz.

Bonus: Ulaşımda Dijitalleşme Araştırması

Paylaşmayı unutmayın.

Adgager

Adgager, küçüklü - büyüklü her türden fikrin, hedef kitlesine istenilen zaman diliminde ulaştırarak ölçen ve elde ettiği analizlerle birlikte, fikrin hayata verimli bir şekilde geçirilmesini sağlayan bir servistir. Geleneksel yöntemlerle pazarlama araştırması gerçekleştirildiğinde ortaya çıkan ölçümlerin başarı oranının düşmesi ve bu konuda arayışa giren markaların ihtiyaçları doğrultusunda gelişmeye başlayan Adgager, pazarlama araştırmasının geleceğidir.

İlgili Sayfalar