Pazar Araştırması Nedir?

Paylaşmayı unutmayın.

Pazar araştırması, müşterilerin gereksinimlerini anlayabilmek ve pazardaki trendleri yakalayabilmek için son derece gerekli bir süreç. Günümüzde birçok işletme hizmet başarısını ve müşteri memnuniyetini artırabilmek adına pazar araştırmasından yararlanmayı seçiyor. Peki pazar araştırması nedir ve nasıl yapılır?

Pazar araştırması, mevcut ürününüzün başarısını artırmak ya da daha başarılı bir ürün ortaya koymak için hedef pazarınız ve müşterileriniz hakkında bilgi toplama sürecidir. Bu alanda çalışan pazar araştırmacıları, pazarın çeşitli alanlarını araştırır ve iş ortamının doğru bir resmini çizer. Bu araştırma, doğru yapılırsa bir sektörün durumuyla ilgili çeşitli soruları yanıtlar.

Pazar araştırması sayesinde müşterilerinizin gerçekten kim olduğunu ve ne istediklerini anlayabilirsiniz. Böylece müşterilerinize diğer işletmelerde bulamadıkları fırsatları sunar, sektörde doğru kararlar verir ve aranızdaki bağları geliştirirsiniz. Pazar araştırması, hem satıcı hem de alıcı yönünde faydalar yaratır. Satıcının ürününü başarılı bir şekilde pazarlayabilmesine olanak tanır ve alıcıya memnuniyet sağlar.

Pazarlama araştırmalarının uçtan uca yolculuğu: Adgager, doğrulanmış ve seçilmiş güçlü üye topluluğu ile uçtan uca bir araştırma deneyimi sunar.

pazar-araştırması
pazar-araştırması

Pazar araştırması neden önemli?

Dünyamız giderek daha gürültülü ve dikkatimizi daha fazla talep eden bir yer haline geliyor. Tüm bu kargaşa içinde pazar araştırması da oldukça önem kazanıyor. Çünkü pazar araştırması, sizi alıcıyla bir arada buluşturmayı sağlıyor. Alıcınızın sorunlarını ve çözüm önerilerini anlayarak, ürününüzü müşterinize uygun olacak şekilde oluşturabiliyorsunuz.

Pazar araştırması ayrıca, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, kârlılığınızı etkileyen çeşitli şeyler hakkında bilgi sağlıyor:

  • Hedef kitlenizin ve mevcut müşterilerinizin ürün araştırmalarını yaptıkları yerler
  • Hedef kitleniz sizden başka hangi işletmeleri göz önünde bulundurduğu
  • Sektörünüzdeki trend olan şeyler
  • Pazarınızı kimlerin oluşturduğu ve yaşadıkları zorluklar
  • Hedef kitlenizin satın alımlarını nelerin etkilediği
  • Belirli bir konu, sorun, ürün veya marka hakkındaki tüketici tutumları
  • Yatırım yaptığınız iş girişimlerine talep olup olmadığı
  • Satış fırsatına çevirebileceğiniz müşteri ihtiyaçları
  • Belirli bir ürün veya hizmetin fiyatlandırmasına ilişkin tutumlar

Nihayetinde pazar araştırması, hedef kitleniz hakkında daha geniş bir açıdan bilgi almanıza olanak tanır. Varsayımları ortadan kaldırır ve tüketici tutumlarını daha iyi anlamanızı sağlar. Sizi bir plan doğrultusunda hareket ettirir ve üzücü sürprizleri engeller. Sonuç olarak, büyük resmin farkındalığıyla sektörünüzde daha iyi kararlar verirsiniz.

@businessfirstfamily

Bu tür araştırmalar şirket içinde, şirketin kendisi tarafından veya pazar araştırmasında uzmanlaşmış bir üçüncü taraf şirket tarafından yürütülebilir. Anketler, ürün testleri ve odak grupları aracılığıyla yapılabilir. Yeni bir ürün veya hizmetin araştırma ve geliştirilmesinde (Ar-Ge) kritik bir bileşendir.

Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?

pazarlama araştırması trendleri
@pexels

Pazar Araştırması Bilgileri Nasıl Toplar?

Araştırma, birincil bilgilerin (şirket tarafından) ve ikincil bilgilerin (bir dış kaynak tarafından toplananların) bir kombinasyonundan oluşur.

Birincil Bilgiler

Birincil bilgiler, şirketin doğrudan topladığı veya araştırmayı yürütmek için tutulan bir kişi tarafından toplanan verilerdir. Bu tür bilgiler genellikle iki kategoriye ayrılır: keşif ve özel araştırma.

Keşif araştırması daha açık uçlu sorularla işlev görür. Şirketin ele alması gereken sorular veya sorunların sunulmasıyla sonuçlanır. Özel araştırma, keşif araştırması yoluyla sıklıkla dikkat çeken sorunların yanıtlarını bulmayı amaçlar.

İkincil Bilgi

İkincil bilgi, bir dış varlığın zaten topladığı verilerdir. Bu, devlet nüfus sayımı verilerinden alınan nüfus bilgilerini, ticaret birliği araştırma raporlarını veya aynı pazar sektöründe faaliyet gösteren başka bir işletmenin sunduğu araştırmaları içinde bulundurur.

Pazar Araştırmasının Gelişimi

pazar-arastirmasi-nedir
@razorpay

İlk resmi pazar araştırması 1920 yılında Almanya’da yapılmıştır. Aynı dönemde, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki pazar araştırması, Altın Çağ Radyosu’nun reklam patlaması sırasında başladı. Radyoda reklam veren şirketler, farklı radyo programlarının sponsorluğunun ortaya çıkardığı demografiyi anlamaya çalıştılar.

Yüz Yüze Görüşmeler

Bu evreden sonra sokaktaki insanlarla röportaj yapacak şirketler gelişti. Şirketler bu röportajlardan toplanan verileri, bu reklamların ne kadar etkili olduğunu görmek için yayının tirajıyla karşılaştırdı. Pazar araştırması ve anketler bu erken tekniklerden gelişti.

Telefon Araştırması

Veri toplama daha sonra telefona geçti ve yüz yüze teması gereksiz hale getirdi. Bir telefon operatörü bilgi toplayabilir, odak grupları düzenleyebilir ve bunu daha hızlı ve düzenli bir şekilde yapabilecek hale geldi. Bu yöntem, pazar araştırması modelini büyük ölçüde geliştirmiştir.

Çevrimiçi Pazar Araştırması

İnsanların çevrimiçi olarak daha fazla zaman geçirmesiyle birlikte, birçok pazar araştırması faaliyeti de çevrimiçi olarak değişti. Platform değişmiş olsa da, veri toplama hala esas olarak anket tarzı bir biçimde yapılmaktadır. Ancak, katılımcıları sokakta bularak veya telefonla arayarak aktif olarak arayan şirketler yerine, insanlar kayıt olup anketler almayı ve vakitleri olduğunda fikirlerini sunmayı seçebilirler. Bu, süreci çok daha kolaylaştırır ve verilerin de dijital ortamda kayıtlı olmasından dolayı çok daha güvenilir kılar.

Pazar Araştırmalarında Adgager Farkı

pazar-arastirmasi-nedir
@sapio

Pazarlama araştırması, bir işletmenin müşterilerinin isteklerini anlayabilmesini sağlamak için oldukça önemli. İşletmeler elde ettikleri verilere dayanarak, müşterilerin gereksinimlerini daha iyi karşılayabilecek ürünler geliştirebilirler. Siz de işletmenizi büyütmek, ürününüzü geliştirmek ve müşteri memnuniyetinizi artırmak istiyorsanız pazar araştırmasından faydalanabilirsiniz.

Bonus: Başarılı bir strateji için pazar araştırması

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar