Başarılı bir strateji için pazar araştırması

Paylaşmayı unutmayın.

Bir iş kurmak, yönetmek ve büyütmek zor bir mesele. Bir şirketi yönetmek için detaylara inmemiz gereken çok alan var. Bu durumda iş, katmanlı ve yeterince karmaşık. Peki neden başarılı bir strateji için pazar araştırması sürecine ihtiyaç duyuyoruz. Verilerin daha yüksek içsel değer sunmaları ve markaların rekabette öne çıkmalarına olanak sağlayacağını söyleyebilir miyiz?

Gelin birlikte inceleyelim!

Coca-Cola Örneği – Pazar araştırması

1980’lerde Coca-Cola, orijinalinin yerini alması amaçlanarak geliştirilmiş. Bir Kola formülünün geniş çapta kabul edildiğini göstermiş. Hatta marka belirli tat testleri yaparak birkaç yılını buna harcamıştı. Ancak bu çalışmalar, ürünün tüketicileri için marka yakınlığının önemini hesaba katmadan sürdürülmüştü. 

Sadık müşteriler, sevgili sodalarının değiştirilmesiyle ilgili sorun yaşamadı. Bu yüzden yeni lezzet de pek kabul görmedi. Burada tam da sözünü ettiğimiz pazar araştırma süreci eksikti. Zira böylesine önemli bir karar vermeden değerlendirilmesi gereken bazı değişkenleri hesaba katmalıyız. Aksi durumda olası bazı olumsuz sonuçlara da hazır olmalıyız.

@unsplash

Varsayım Hatası – Pazar araştırması

Pazar araştırması; zaman, kaynak ve çaba gerektirir. Bunu yapmanın birçok farklı yaklaşımı ve yolu vardır. Hepsi de farklı amaçlara hizmet eder. 

Fiyatları, metodolojileri ve alternatifleri öğrenmeye başladık. Bunu yapmanın gerekli olmadığına dair mazeretler ve argümanlar ortaya çıkabilir. Ancak bu, çok yaygın bir eleştirel düşünme hatasının devreye sokar: Varsayım hatası.

@unsplash

Günlük hayatımızın her alanında bu düşünce hatasını sık sık yapmaya meyilli olduğumuz için fark edemiyor olabiliriz. Ancak sınırlı bilgilere dayanarak bir kişi, durum veya konu hakkında mutlak bir sonuca vardığımızda yalnızca varsayımda bulunuruz. Bunların ve neden olabilecekleri tahribatın farkına varmak, bir değişimin başlaması için yeterlidir.

Başlangıç Noktası

Hedef noktada pazar araştırmasına yaklaşmanın birçok yolu var. Çeşitli verilere erişim sağlayan çeşitli yöntemler de. Genel tüketici psikolojisinden ürün memnuniyetine, stratejiye vb. gibi. Gerçekleştirmek zor ve bunaltıcı görünebilir ancak unutulmamalıdır ki mevcut kaynaklar veya işletme boyutu ne olursa olsun, mümkün olduğunca pazar araştırması yapmak işletmeye daima fayda sağlayacaktır.

@unsplash

Kapsamlı ve metodolojik yaklaşım bu süreçten en iyi şekilde yararlanmanın yoludur. Bu göreve nasıl verimli bir şekilde yaklaşılacağını kalifiye profesyonellere bırakırsak onlar bize en iyi sonuçları verir.

Başarı ve Strateji

Sürece zaman, enerji ve kaynak tahsis edilince iş geliştirme üzerinde büyük olasılıkla olumlu bir etkisi olacaktır. Muhtemelen büyüme eğrisini hızlandıracağız. Aynı zamanda daha derin bir şeyi de başarmış olacağız. Ancak en önemlisi işletmemizin bir amaç kazanmasına yardımcı olacağız. 

Unutmayın ilgili ve yeterli bilgi, tüketicilerin anlaşıldığını ve tatmin olduğunu hissettiren daha iyi tekliflere yol açar.

Bir marka, sunduğu ürün ya da hizmetten gerçekten daha fazla değer sunmak ve toplu refaha katkıda bulunmak istediğinde, iyi şeyler doğal olarak ortaya çıkar.

 “Daha fazla satış, daha fazla gelir” şeklindeki keskin hedefin ötesine geçebilmek, bir işi tamamen yeni bir düzeye taşır. Bu, ironik bir şekilde müşterileriyle gerçekten ilgilenenlerin, yalnızca kâr elde etmeye yatırım yapanlara göre ticari olarak başarılı olma şansının daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Bir işletme, yalnızca kâr elde etmek yerine gerçek değer sağlamalıdır. Müşterilerine hizmet vermeye öncelik verdiğinde, inanılmaz derecede güçlü sonuçları olan bir pozitif eylem sarmalı yaratır. Her türlü geliştirme herhangi bir aşamada daha bilinçli kararlar almak için yeni ve değerli bilgiler sağlar.

Kısacası pazar araştırması ile ilgili süreçler markanın beyin fonksiyonlarını oluşturur. Başarılı bir strateji için tüm fonksiyonların doğru çalıştığından emin olun. Geleceğin içgörülerine ulaşmak ve markalara yeni nesil çözümler üretmek isteyen Adgager‘ın yöntemlerini de inceleyebilirsiniz.

Bonus: Pazarlamanın İlk Adımı Pazar Araştırması

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar