Pazarlamanın İlk Adımı: Pazar Araştırması

pazar-araştırması

Paylaşmayı unutmayın.

Pazar Araştırması Endüstrisi – Pazar Araştırması Nedir? – Pazar araştırması, hedef kitle, rakipler, müşteri adayları hakkında bilgi toplama, soru sorma ve bu verilerin değerlendirilme sürecidir. Bu edindiğiniz veriler yardımıyla proje veya ürününüz hakkında piyasaya sunmadan önce bilgi sahip olmakla kalmazsınız, aynı zamanda projenizi artı ve eksileriyle tekrar değerlendirme, eksiklerinizi giderme fırsatı bulursunuz. Sizi olası hatalardan uzaklaştırmaya yarayacak olan pazar araştırmanız, hedef kitlenizin istekleriyle birleşince önünüze çıkacak potansiyel engelleri aşmanızı sağlayacaktır.

www.pexels.com

Dünyada Pazar Araştırması

Peki pazar araştırmalarının istatistikleri dünyada nasıl? Pazar araştırması endüstrisinin küresel geliri, 2009’daki Büyük Durgunluk (Great Recession) sırasında yaşanan hafif düşüşten sonra yıllar içerisinde arttı ve 2018’de 47.3 milyar Amerikan dolarını aştı. Yine 2018’de, pazar araştırması gelirlerinin en büyük payını %45’lik oranla Kuzey Amerika oluşturdu. Avrupa ise %35 ile bu oranı takip etti. Bunlara rağmen Kuzey Amerika ya da Avrupa büyüme açısından o yıl lider olamadı. Asya-Pasifik bölgesi %3.7’lik oranıyla yaşadığı büyüme ile lider konumuna ulaştı.

www.pexels.com

Pazar araştırma endüstrisinin küresel liderleri arasında Amerika Birleşik Devleti merkezli şirketler Nielsen ve IQVIA Holdings, İngiltere merkezli Kantar, Fransa merkezli Ipsos ve Almanya merkezli GfK Group bulunmaktadır. Merkezi New York’ta bulunan Nielsen, 2018 yılında geliri itibariyle dünyanın en büyük pazar araştırma şirketi olmuştur. 2018’de Nielsen’in geliri 6,52 milyar ABD dolarına ulaşmıştır ve bu rakam da en yakın rakibi Kantar‘ın 3,9 milyar gelirinin neredeyse iki katıdır.

pazar-araştırması
@pixabay

Araştırma türleri arasında, telefonla veya yüz yüze görüşmeler, online ya da e-posta aracılığıyla yapılan anketler – formlar ve odak grupları yer alır. 2018’de yapılan bir ankete göre, dünya çapında yürütülen nicelliği itibariyle en yaygın araştırma türü %80’lik oran ile çevrimiçi anketlerdir. Aynı anketteki verilere göre telefon %30, yüz yüze görüşmeler ise %23’lük bir orana sahiptir. Ancak, coğrafya yürütülen araştırma  yönteminde fark yaratan bir etkendir. Örneğin, 2018’de Pakistan, Kenya, Bolivya ve

Endonezya’daki tüm pazar araştırması harcamalarının %60’ından fazlası yüz yüze araştırmalar içindi. Bu oran küresel olarak bakıldığında ortalamanın oldukça üstündedir. Nitel araştırmalar için inceleme yapıldığında ise, 2018 yılında yapılan araştırmanın yarısından fazlasını oluşturan en yaygın yöntemin odak grupları olduğu ortaya çıkmaktadır.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar