2023 LinkedIn Pazarlama Stratejisi Kılavuzu

Paylaşmayı unutmayın.

2023 LinkedIn Pazarlama Stratejisi Kılavuzu- LinkedIn, profesyonel sosyal iş ağı ve sosyal paylaşım platformudur.

Sunnyvale, Kaliforniya merkezlidir. Aralık 2002’de kurulan LinkedIn’in web sayfası 5 Mayıs 2003’te kullanıma açıldı. LinkedIn, üyelerin (hem çalışanların hem de işverenlerin) çevrimiçi bir sosyal ağda profiller ve birbirleriyle “bağlantılar” oluşturmasına olanak tanır. LinkedIn’in en popüler olduğu ülke olan Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanıcı sayısı 160 milyon, ikinci sıradaki Hindistan’da ise 62 milyon kişidir. En çok LinkedIn kullanıcısına sahip 15. ülke Türkiye’de ise toplam kullanıcı sayısı 2020 itibarıyla 8,4 milyona ulaşmıştır. Bu rakam 2023 yılında yükselirken, LinkedIn artık sadece bir iş arama platformu değil tam bir sosyal ağ tarafına evrilmiştir. Pazarlama stratejileri açısından da doğru kullanıldığı takdirde büyük yarar sağladığı gözlenmiştir. 2023 LinkedIn Pazarlama Stratejisi Kılavuzu tüm dünyada olduğu gibi Türkiye için de önemli bir kaynaktır.

İlk olarak şunu söyleyebiliriz: LinkedIn, B2B pazarlama stratejisinde anahtardır. Eğer markanızın popülaritesini arttırmak isterseniz Instagram ve Facebook gibi sosyal ağları kullanabilirsiniz. Ancak LinkedIn, bu popülarite için biraz daha kurumsal bir platformdur. Yani LinkedIn potansiyel müşteriler yaratabileceğiniz ve sektörle ilgili özel görüşmelere katılabileceğiniz bir yerdir. LinkedIn pazarlaması olmadan markanızı güvenilir bir otorite olarak öne sürmeniz oldukça zordur.

LinkedIn yöneticileri, platformlarının her B2B pazarlama stratejisinde büyüyen gücünün farkındadır. Bu nedenle onu daha kişisel ve kullanıcı dostu hale getirmek için bazı yenilikler katarlar. İşletmeniz için en iyi stratejiyi oluşturma arayışımızın ilk adımı, en yeni LinkedIn güncellemelerini keşfetmektir. Öyleyse, 2023 LinkedIn Pazarlama Stratejisi Kılavuzu detaylarından biraz bahsedelim.

LinkedIn Güncellemeleri -2023 LinkedIn Pazarlama Stratejisi Kılavuzu

Önde gelen profesyonel sosyal ağ ve en eski sosyal platformlardan biri olan LinkedIn, sürekli güncellemeye Instagram veya Facebook kadar meraklı değildi. Ancak 2023 güncellemesi hem şirketler hem de kullanıcılar açısından kullanım kolaylığı açısından gerçek bir iyileştirme oldu. Sosyal medya yöneticileri için LinkedIn pazarlamasını kolaylaştırmak açısından öne çıkan birkaç güncelleme var.

Temel Çıkarımlar: Video Erişilebilirliği, Sonradan Planlama, Analiz

Esas olarak planlama sonrası, içerik analizleri ve kitle demografisi ile öne çıkan bir özellikten bahsediyoruz. Videolarda otomatik olarak oluşturulan altyazılar yeni güncellemeler arasında. Ayrıca ürün sayfası eklemek, ürün sunan firmalar için de bir avantajdır. Ancak bu seçenek henüz gelişme aşamasındadır.

@hootsuite blog

Bunun yanı sıra içerik analitiği, tüm sosyal medya yöneticilerine ve metin yazarlarına çok büyük fayda sağlayacaktır. Artık birkaç saat içinde bir günlük içeriği yazabilir ve gönderilerinizi buna göre planlayabilirsiniz. Gönderiler yayınlandıktan sonra yapmanız gereken tek şey yorumlara ve DM’lere yanıt vermek olacak!

İçerik oluşturucu analitiği kontrol panelindeki güncellemeler sayesinde KPI’ ları takip etmek artık daha kolay. Yani artık hedef kitlenizin demografik özelliklerini inceleyebilir ve en iyi performans gösteren içeriğinizi takip edebilirsiniz.

Ayrıca LinkedIn, video içeriği seçeneklerini de yükseltti. Artık videolarınız İngilizce ise otomatik olarak altyazı eklenecek. Diğer dil konuşanların da kullanabilmesi için, yayınlamadan önce altyazıları özelleştirme seçeneği de sunacak.

Diğer Yararlı LinkedIn Pazarlama Araçları

 Özellikle B2B pazarlama stratejinizi geliştirmeye çalıştığınızda yalnızca düzenli olarak içerik yayınlamak yeterli değildir. LinkedIn, yorum bölümlerinde ilginç konuları ele almak için kullanışlı bir platformdur. Fakat çalışanlarınızın yanı sıra içeriğinizle etkileşime giren bir topluluk oluşturmak, LinkedIn araçları için daha verimli bir kullanım demektir.

Pazarlamada hepimiz hedef kitlemize ilgiliyiz. İçeriğinizi doğru kişilere gösterirseniz içeriğin dönüşüm sağlama olasılığı daha yüksektir. İçeriğinizin hedef kitleye ulaşmasını sağlamak için üç şeyi kullanabilirsiniz: hedeflenen reklamlar, LinkedIn grupları ve nişe özgü etkileyiciler.

Hedefli Reklamlar, LinkedIn Grupları, LinkedIn Etkileyicileri

Hedefi olan reklam seçeneği, hedef kitleyle denemeler yapmak için oyun alanı olarak kullanabileceğiniz bir araçtır. Muhtemelen iş planınızda belirlenmiş bir hedef kitleniz olduğundan, bu mantıksız gelebilir. Ancak belirli bir şirket büyüklüğü, eğitim, beceri, iş unvanı ve kıdem seçmelerini göz ardı edemezsiniz. Bunun yanı sıra kitle genişletmeyi kullanabilir ve algoritmanın reklamlarınızı benzer bir hedef kitleye göstermesine izin verebilirsiniz. 

@instapage

LinkedIn grupları yalnızca doğru gruplara katılıyorsanız faydalıdır. Amacınız otorite kurmaksa diğer üyelere kaynak olabileceğiniz gruplara katılın. Başkalarının istediği bilgileri ve çözümleri sağlayın ve diğerlerinin ilgilenebileceği konular hakkında konuşmalar başlatın. Bu mevcudiyet, tüm alana fayda sağlayacaktır: farkındalık, katılım ve dönüşümler.

Son olarak, LinkedIn platformunda da influencer pazarlaması diye bir gerçek var. Toplumda güvenilen, takipçileri olan ve sektörü içeriden ve dışarıdan tanıyan kişilere ulaşın. Bu, başka yerde bulamayacağınız bir nişe ulaşmaya çalışırken faydalıdır.

Profesyonel İpucu -2023 LinkedIn Pazarlama Stratejisi Kılavuzu

Güncel ve eski çalışanlarınız LinkedIn’ deki en iyi pazarlama araçlarınızdır. Ürünlerinizi veya hizmetinizi bilen ve kişisel sayfalarında markanız hakkında konuşmak isteyen bir grup insandan söz ediyoruz. Bu, sizinle çalışmak isteyen herkes için bir iş ortağı olarak şirketiniz hakkında çok şey anlatır.

Stratejide Olması Gerekenler: Hedefler ve KPI’lar

Açık hedefler ve bunları ölçmenin yolları olmadan hiçbir pazarlama stratejisi tamamlanmış sayılmaz. LinkedIn pazarlaması söz konusu olduğunda da durum farklı değil. B2B pazarlama stratejinizin potansiyel müşteriler yaratmaya ve web sitesi dönüşümlerini artırmaya yönelik olduğunu unutmayalım. Yani KPI’lar, LinkedIn’ den gelen nitelikli potansiyel müşteri sayısını, web trafiğini ve kapatılan anlaşmaları içermelidir. Dürüst olmak gerekirse net hedefler belirlemek her zaman göründüğü kadar kolay olmaz. 

@slide team

LinkedIn pazarlaması söz konusu olduğunda gerçekçi ve spesifik olmak istersiniz. Örneğin ”Ürünümü/hizmetimi daha fazla satmak istiyorum.”, bir zaman çizelgesi veya hedef değildir. Çünkü hedefe ulaşılıp ulaşamadığınızı anlamak için hangi sayıları takip etmeniz gerektiğini bilmiyorsunuz.

”Yıl sonuna kadar müşteri tabanımı x kadar genişletmek istiyorum.” – artık bu spesifik bir hedeftir, ve 2023 LinkedIn Pazarlama Stratejisi Kılavuzu ile bunu gerçekleştirebiliriz.

Her Detay Önemlidir 

LinkedIn pazarlamaya yeni başladıysanız hedefinizdeki ”x” daha küçük olmalı, erişim ve etkileşime odaklanmalısınız. Hedeflerinizi takip etmek önceden planlanmış KPI’ lar ile mümkündür. Eğer müşterilerinizin kaçının LinkedIn şirket sayfanız aracılığıyla size ulaştığını ölçmek istiyorsanız yapmanız gereken birkaç şey var. Öncelikle LinkedIn sayfanızın web sitenize bağlanması gerekir. İkinci olarak LinkedIn kullanıcıları için müşteri adayı oluşturma formları hazırlamalısınız. Son olarak müşterilerinize markanızı nereden öğrendiklerini sorabilirsiniz.

LinkedIn’ inizi ve web sitenizi bağlayarak, kampanyalarınızın başarısını ölçmek için web trafiğini izleyebilirsiniz. Hatta LinkedIn’ den gelen web sitesi ziyaretlerinin sayısını da görebilirsiniz. Kullanıcılara değerli bilgiler sağlayan PDF indirmeleri, etkinlik kayıt formatları veya bülten kayıtları gibi formları kullanabilirsiniz. Bunları LinkedIn’ inizde yayınlayın ve potansiyel müşteriler toplayın.

En Önemli LinkedIn Pazarlama Aracı: İçerik

İçerik, stratejinizi en iyi anlatan araçtır. Amaç ve hedeflerle, ilerleme kaydedilmesi gereken bir temel oluşturmaktır. Özgün içerik sayesinde hedef kitlenize daha güçlü bir şekilde hitap edebilirsiniz. Herkesten farklı bir içerik üreterek ziyaretçilerinizin içeriklerinizi okumasını sağlayabilirsiniz. Bir ev inşa etme metaforunu kullanırsanız , eğer strateji temelse, içerik de tuğlalardır. Yani büyük şemada anlam ifade edecek kadar ince hesaplanmalı. Ancak kullanıcıların dikkatini çekecek kadar da yaratıcı ve özgün olmalıdır.

Çözümler Sağlayın, İlişki Kurulabilme Konusunda Profesyonel Olun

LinkedIn içerik takviminiz diğer sosyal platformlarınızdan ayrı bir varlık olmalıdır. Profesyonel söylemde insanlarla iletişim kurduğunuz yer burasıdır. Sektöre özel çözümler ve içgörüler sunuyorsunuz. Diğer platformlar kısa kopyalar ve kısa videolar üzerinde ısrar ederken, LinkedIn’ in algoritması ve kullanıcıları, tıpkı İnternet’in eski günlerindeki gibi, uzun biçimli içerikleri sevdiğini unutmayın.

@linkedn business

İnsanlar LinkedIn’ e diğer sosyal medyaya göre çok daha az zaman ayırıyor gibi görünüyor. Ancak LinkedIn içeriğine Instagram’dan daha fazla önem veriyorlar. Örneğin, bir kullanıcının LinkedIn’ de yaklaşık 8 gönderiyi görmesi 10 dakika sürerken, Instagram’da bir kullanıcı 50’den fazla gönderiyi tüketebilir.

 LinkedIn yerel video formatından uzak durmuyor. Bu gönderiler algoritma tarafından seviliyor. Aslında LinkedIn, bağlantılı videolarla (YouTube veya Instagram’dan) gönderilerinizin etkileşimini azaltarak sizi mümkün olduğunca çok sayıda yerel video yayınlamaya motive etmeye çalışıyor. Bu yöntemler ile içeriğinizi potansiyel müşteri yaratmak için kullanabilirsiniz. Örneğin, LinkedIn etkinlikleri ve web seminerleri düzenleyin ve bülteninizi veya bir e-Kitabınızı tanıtabilirsiniz. Ek olarak, blog gönderilerinizi tanıtın ve hedef kitlenizi web sitenize yönlendirebilirsiniz.

KAYNAKÇA: WIKIPEDIA, PLAY MEDIA

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar