PR Çalışmalarında Influencer Pazarlama Stratejisi

Paylaşmayı unutmayın.

PR Çalışmalarında Influencer Pazarlama Stratejisi– Günümüzde hemen hemen her marka, influencer reklamlarına oldukça önem veriyor.

Öyle ki yılda 10 bin dolardan az harcama yapan küçük ölçekli markalardan, yılda 500 bin doların üzerinde gelir elde eden daha büyük, popüler markalara kadar her markaPR Çalışmalarında Influencer Pazarlama Stratejisi için çabalıyor. Peki, günümüzde geleneksel reklamlar için ayrılan bütçenin Influencer pazarlaması için harcanan bütçenin yalnızca dörtte birini kapsadığını biliyor muydunuz?

PR(Halkla ilişkiler) medya, basın, mobil uygulamalar ve sosyal medya aracılığıyla insanların zihninde, markanızla ilgili olumlu düşünceler yaratma sanatıdır. Etkileyici pazarlama, ürün ve hizmetleri tanıtmak için sosyal medya etkileyicileriyle yapılan işbirliklerine dayanan bir stratejidir. Bu etkileyiciler ürünlerinizi hedef kitlelerine tavsiye ederek onları potansiyel müşterilere dönüştürür. 

PR stratejisi ise hedef kitlenizin markanızı nasıl algıladığını tanımlar. Bunlar marka bilinirliğini artırmak ve güvenilirlik oluşturmak için gerçekleştirdiğiniz eylemlerdir. Aslında influencer pazarlamasını PR stratejinizin bir parçası olarak kullanabilirsiniz. 

1. Güvenilirlik Oluşturmaya Yardımcı Olur

Sektörünüz ne olursa olsun rekabet her zaman vardır. Eğer rakiplerinizin önüne geçmek istiyorsanız, hedef kitleniz nezdindeki güvenilirliğinizi artırmanız gerekir. Sonuçta güvenin kazanılması biraz zaman alır.  Eğer PR çalışmalarınıza influencerları dahil ederseniz, hem hedef kitlenizin güvenini daha hızlı kazanırsınız hem de markanızın adını daha hızlı duyurursunuz. Zaten Influencerların fikir ve deneyimlerine güvenen takipçileri olduğu için siz güven de kazanırsınız.

@the tilt

İlaveten, PR Çalışmalarında Influencer Pazarlama Stratejisi uygularken etkileyici sonuçlar görmek için yönlendirme kampanyalarını da kullanabilirsiniz. Mesela, takipçilerinize indirim kodları sağlayabilirsiniz, böylece ürününüzü başkalarına da önerebilirler.  

2. Hedef Kitleye Ulaşmanızı Sağlar

Sürekli genişleyen dijital dünya nedeniyle hedef kitlenizi ve kullandıkları platformları bulmak zor olabilir. Hedef kitlenizi belirlerken cinsiyet, gelir, yaş, coğrafi konum ve eğitim gibi unsurları göz önünde bulundurularak geçmiş verilerinizi izlemelisiniz. PR Çalışmalarında Influencer Pazarlama Stratejisi uygularken herhangi bir verisi olmayan yeni kurulan markalar içinse daha farklı bir yol izleyebilirsiniz. Örneğin pazar araştırması, ön analiz ve rakip analizi gibi araştırmalar faydalı olacaktır.

@the startup magazine

Örneğin Instagram uygulamasında İstatistikler bölümüne gidin ve Hedef Kitle’ yi seçin. Burada takipçilerinizle ilgili en temel üç istatistiği görebilirsiniz: cinsiyetleri, yaşları ve konumları. Özellikle Instagram reklamları yayınlarken bu verileri kullanabilir ve hedef kitlenize ulaşabilirsiniz. Zaten bir Influencer ile çalışıyorsanız, bu detaylara mümkün mertebe hakimdir. Zaten hedef kitlesini toplamış, organik takipçilere sahip bir Influencer ile çalışırsanız reklamlarınızı doğru kanala iletmiş olursunuz.

3. Marka Bilinirliğinin Artmasını Sağlar

Herkesin markanızı tanıması pek mümkün değildir. İşte tam da bu noktada PR bize yardımcı olur. PR(public relations) yani Halkla ilişkilerin asıl amacı tamamen markanızın iyi bir itibara sahip olmasını sağlamak. Bu iyi itibara ancak insanlara, onların inandıkları değerleri de temsil ettiğinizi gösterirseniz sahip olabilirsiniz. İşte PR Çalışmalarında Influencer Pazarlama Stratejisi uygulamasında etkileyici ortaklıkların devreye girdiği yer burasıdır.  Hedef kitlenizin dikkatini çekmeniz bu noktada esastır. Nasıl bir marka olduğunuzu anlatarak marka bilinirliğini artırabilirsiniz.

Örneğin Absolut Vodka, çevreyi koruma konusunda tutkulu Influencerları bir araya getirdi. Şirket, Absolut’ un sürdürülebilirliğe olan bağlılığını gösteren etkinlikleri paylaşmak için Influencerlarla işbirliği yaptı. Etkinlikler arasında ayrıca Absolut ‘un İsveç üretim fabrikasına da değindiler.

@AnyRoad

Burada hedef kitleniz kadar orijinallik de önemli. Eğer Influencerlar ile yaptığınız iş birliklerinde karakteristik imzalar attırırsanız daha çok akılda kalırsınız. Bunu yaparken içeriklerinizde vurgulamak istediğiniz marka değeri hakkında onlara bilgi verdiğinizden emin olun. Kısacası, iyi optimize edilmiş bir etkileyici kampanyası, neyi temsil ettiğinize dair farkındalık yaratmaya yönelik halkla ilişkiler odaklı çabalarınızı güçlendirecektir. Bu süreçte itibarınızı artırırsınız.

4. Sosyal Medyadaki Varlığınızı Güçlendirmenize Yardımcı Olur

PR Çalışmalarında Influencer Pazarlama Stratejisinizin etkili olmasını istiyorsanız sosyal medyada bie alan oluşturmanız çok önemlidir. Artık markaların yalnızca basın bültenlerini kullandığı geleneksel medyada yayınları geride kaldı. Artık hedef kitleler daha çok sosyal medyada yer alıyor. Bu, markaların basın bültenini sosyal medyada da yayınlaması gerektiği anlamına geliyor.

@Inc Authority

Hedef kitle, belirli bir grubun demografik kesimidir ve yaş aralığı, cinsiyet, coğrafi konum, eğitim düzeyi, satın alma gücü, sosyal sınıf ve tüketim alışkanlıkları gibi unsurlarla tanımlanır. Bu verileri bilmek iyi bir pazarlama stratejisinin ilk adımıdır çünkü bize ideal müşterimizin kim olduğu hakkında bilgi verir. Mesele şu ki, hedef kitlenizin sosyal medya tercihleri ​​ve dijital ortamı sürekli değişiyor. Başka bir deyişle hedef kitleniz bir platformda takılıp kalmıyor, trendleri de takip ediyor. Bundan dolayı trendlere hakim olmak, asosyal medya araçlarını aktif ve organik kullanan bir Influencer ile çalışmak çok önemli.

5. Maliyeti Uygundur

Influencer mesleği, uzman olduğu alanda sosyal medya üzerinden takipçilerini yönlendirme işi olarak tanımlanabiliyor. Uzman olunan alan influencerın ilgi alanları, eğitim aldığı bölüm ve kendisini geliştirdiği bir beceriye göre şekillenebiliyor. Genelde Influencer pazarlaması sayesinde markaların, itibar yönetimi amacıyla harika içerikler oluşturmak için profesyonel modelleri ve fotoğrafçıları işe almasına gerek kalmıyor. Sabit bir ücret karşılığında, Influencerlar zaten bu kaliteli içeriği kendi başlarına üretip dağıtabiliyorlar. Yani markalar üretim maliyetlerinden tasarruf edebiliyor.

@white label studio

Bütçe, harcama, dönüşümler, gelir ve daha fazlası gibi çeşitli ölçümleri izlemek için birçok platform bulunuyor. Bu veriler sayesinde, PR için etkileyici pazarlama kampanyalarınızda ince ayar yapabilirsiniz. İlaveten, eksik kaldığınız alanları da tamamlayabilirsiniz.

KAYNAK: GRIN

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar