Ulaşımda Dijitalleşme Araştırması FollowAD

ulaşımda dijitalleşme

Paylaşmayı unutmayın.

Adgager‘ın FollowAd araştırmalarında Nisan ayı için belirlediği konu ulaşım sektörünün dijitalleşmesi oldu. Ulaşımda dijitalleşme araştırmasına ve raporun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Ulaşımda dijitalleşiyor muyuz?

Dijital dönüşüm her yerde. Artık pek çok kişi ihtiyaçlarını dijital platformlar ve uygulamalar üzerinden karşılıyor ya da karşılamayı bekliyor. Peki ya ulaşım? Ulaşım tercihlerimize baktığımızda hangi uygulamalar daha yoğun talep görüyor? Türkiye’de ulaşım dijitalleştikçe kullanıcıların ihtiyaç ve beklentileri nasıl değişiyor?

Adgager, tüm bu sorulara yanıt aramak için Nisan 2022 tarihinde yeni bir araştırma başlattı. Araştırma, dijital uygulama kullanım oranlarından uygulamaların hangi cihazlarda daha sık kullanıldığına, ulaşım araçlarının kullanım puanından dijital ulaşım platformlarından beklentilere kadar geniş çaplı bir içgörü sunuyor. Gelin detaylarını birlikte inceleyelim.

En çok kullanılan uygulama türleri – Ulaşımda dijitalleşme

Dijitalleşme söz konusu olduğunda neredeyse her sektörün mobil uygulama ve dijital platformlara geçiş yaptığını söyleyebiliriz. Araştırmaya katılan kişilerden gelen cevaplara göre, her 10 kişiden 9’u e-mail, banka, sosyal medya ve alışveriş uygulamalarını kullanıyor. Oranlarına göre ise uygulama kullanımı ağırlıklı olarak mobilde. Kısacası dijitalleşme daha çok mobil uygulamalarla gerçekleşiyor. Kullanıcılar, ihtiyaçları doğrultusunda, çeşitli mobil araçlarla beklentilerini karşılayabiliyor. 

Ulaşım ve dijital kullanıma gelince, yoğun bir ulaşım aracı çeşitliliğinin olduğunu söylemek mümkün. Liderlik ise şehir içi ulaşım araçlarında. Her 3 kişiden 2’si şehir içi ulaşım araçlarına yönelik bir uygulama kullandığını belirtti. Katılımcıların yarısının eriştiği ve en yüksek ikinci kullanım oranına sahip tür ise uçak yolculuğuna yönelik uygulamalar.

Ulaşım araçlarında dijital kullanım oranı %62 – Ulaşımda dijitalleşme

Türkiye genelinde %41’i erkek %59’u kadın olmak üzere toplam 1179 kişi ile online görüşme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen araştırma sonucuna göre, her 10 kişiden 6’sı, ulaşıma yönelik dijital bir araç kullanıyor. Ulaşım araçlarındaki dijital kullanım oranının %62 seviyesinde. Ağırlıklı olarak mobil kullanım tercihinin olduğunu söyleyebiliriz. Zira aynı uygulamanın web sitesi kullanımı yalnızca %10. Her ikisini birlikte kullananların oranı ise %24 olarak karşımıza çıkıyor. 

Bilet satın alma, navigasyon, kurumlara ait mobil uygulamalar, trafik yoğunluğuna yönelik uygulamalar ve dahası. Görüldüğü gibi ulaşım uygulamaları oldukça geniş çaplı bir konu. Biraz daha özele inelim ve kullanılan mobil uygulama türlerini biraz inceleyelim. 

Araştırma doğrultusunda katılımcılara ulaşımda en çok kullanılan uygulama türleri de soruluyor. Gelen sonuçlara göre çeşitlilik oldukça yoğun.

Kolaylık, tasarruf ve hız ön planda – Ulaşımda dijitalleşme

Dijitalleşmenin hayatımızın birçok tarafında kolaylık sağladığını görüyoruz. Ulaşım söz konusu olduğunda dijitalleşmenin en büyük faydalarının neler olduğunu ise tam olarak bilemiyoruz. Araştırma çerçevesinde iletilen sorulardan biri de faydaya yönelikti. 

Ulaşımda dijitalleşme size neler sağlıyor? 

Katılımcılardan gelen cevaplar doğrultusunda sonuçlar şu şekilde; kolaylık %60, tasarruf %28 , hız %25. Bunları ise sırasıyla ulaşılabilirlik, karşılaştırma ve işlem takibi izliyor. 

Ulaşımda dijitalleşmenin önemi sorulduğunda ise yine fayda ile eşdeğer bir sonuç çıkıyor. Zaman tasarrufu sağlaması (%35), kolaylık sağlaması (%29), hızlı işlem yapılması (%16) ile kullanıcının önem sıralaması olarak değerlendiriliyor. 

Ulaşımda dijitalleşmenin önemi, hijyen faktörler bir kenara bırakalım. Çağa ayak uydurmak, ulaşılabilirliği artırması, indirim gibi konular nedeniyle de önemli bulunuyor.

Ulaşımda dijitalleşme puan ve seviyeleri

Katılımcıların mobil cihazlarında bulunan ulaşım uygulama sayısı ortalama 2,7. 

Ulaşım aracı kullanma ortalaması, kullanılan yıl ortalaması, dijital araçları kullanma oranı, ulaşım uygulama sayısı, kullanım sıklığı gibi bilgilerle derlenen ‘’Ulaşımda dijitalleşme puanı’’ ise 80.

Araştırmada güven ve önem seviyesini belirlemek isteyen Adgager, katılımcılardan birkaç soru genelinde puanlama istiyor. En düşük 1 en yüksek 10 olarak belirlenen seviyede ulaşımda dijitalleşme önemi ortalama 9,15 seviyesinde değerlendiriliyor. Katılımcıların her birinin kendini değerlendirdiği ulaşımda dijitalleşme seviyesi ise ortalama 8,13 olarak biraz daha geri planda kalıyor. Dijitalleşmeye güven seviyesi ise 10 üzerinden 8,7.

Bonus: Finansta Dijitalleşme Raporu – 2022

Paylaşmayı unutmayın.

Adgager

Adgager, küçüklü - büyüklü her türden fikrin, hedef kitlesine istenilen zaman diliminde ulaştırarak ölçen ve elde ettiği analizlerle birlikte, fikrin hayata verimli bir şekilde geçirilmesini sağlayan bir servistir. Geleneksel yöntemlerle pazarlama araştırması gerçekleştirildiğinde ortaya çıkan ölçümlerin başarı oranının düşmesi ve bu konuda arayışa giren markaların ihtiyaçları doğrultusunda gelişmeye başlayan Adgager, pazarlama araştırmasının geleceğidir.

İlgili Sayfalar