Finansta Dijitalleşme Raporu – 2022

Finansta Dijitalleşme

Paylaşmayı unutmayın.

Dijital dönüşüm her yerde. Peki kullanıcılar bu dönüşümü ne kadar destekliyor, hangi uygulamaları daha çok kullanıyor? Kolay kullanımı, artan kullanıcı sayısı, dijital paranın yükselişi ve daha pek çok şeyin geleceği hepimizin merak konusu. Yeni nesil araştırma platformu Adgager olarak tüm bu sorulara yanıt aradık ve Finansta Dijitalleşme raporu hazırladık.

@adgager

Türkiye genelinde %42’si erkek %58’i kadın olmak üzere toplam 1511 kişi ile online görüşme tekniği kullanılarak, Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirdiğimiz araştırmanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Neler var?

Finansta Dijitalleşme raporu, dijital uygulama kullanım oranlarından uygulamaların hangi cihazlarda daha sık kullanıldığına, finansal araçların kullanım puanından dijital finans platformlarından beklentilere kadar geniş çaplı bir içgörü sunuyor.

Gelin detayları birlikte inceleyelim.

En çok hangi uygulamaları kullanıyoruz?

Her 10 kişiden 9’u, e-mail, banka, sosyal medya ve alışveriş uygulamalarını kullanıyor. Hedef kitlenin kullandığı uygulamaların çeşitliliği dikkat çekiyor ancak kategori bazlı uygulamaların kullanım oranlarının da birbirine çok yakın olduğu görülüyor. En çok kullanıcıya sahip tür %98 ile e-mail uygulamaları olurken, onu çok az farkla (%96) banka uygulamaları takip ediyor. Alışveriş uygulamalarının kullanım oranı %92 iken ikinci el ürün uygulamaları (%78) da neredeyse bu orana yaklaşıyor.

@adgager

Finansal araçlarda ilk sıra banka uygulamalarının olsa da kripto para borsa uygulamalarının oranı da oldukça yüksek. Katılımcıların %51 kripto para borsası uygulamalarından birini kullandığını ifade ederken, banka ve kripto para dışı finansal araç uygulamaları (%35) geri planda kalıyor.

Hem web hem mobil olarak kullanılabilen uygulamalar arasında mobil kullanımın baskın olduğu görülüyor. Kısacası dijitalleşme mobil cihazlarla sağlanıyor.

Finansal araçlar ve dijital kullanım

Vadeli/vadesiz mevduat hesaplarından ön ödemeli kartlara, ev kredisinden araba kredisine, döviz hesabından kripto para borsasına kadar pek çok ihtiyacımızı dijital kanallar aracılığıyla karşılayabiliyoruz. Üstelik bu oran sandığımızdan çok daha yüksek. Uzun banka kuyruklarına inat finansal araçların dijital kullanım oranı %75’in üzerinde. Peki hangileri daha çok kullanıyor?

Katılımcıların %98’i vadesiz mevduat hesabı için dijital finans aracı kullandığını ifade ediyor. İkinci sırada ise kalabalık. Altın hesabı, kredi kartı, vadeli mevduat hesabı, döviz hesabına yönelik finansal araçların dijital kullanım oranı %88. Son birkaç yılda yükselen kripto para borsasına yönelik araçların da kullanımı azımsanamaz derecede yüksek (%87). Zira arada yalnızca %1’lik bir fark olduğu görülüyor. Bunları ise sırasıyla ön ödemeli kartlar, ihtiyaç kredileri, bireysel emeklilik sistemi, ev sistemi ve araba kredisi takip ediyor.

@adgager

Dijital araçları kullanma yılları ise 10 sene ile 2 sene arasında değişiklik gösteriyor. Kripto para uygulamalarını kullanımı 2 yıl. Ancak bu da aracın kullanımının, son 2 senedeki artışını destekliyor.

Burada da sistem değişmiyor. Finansal araçların dijital kullanımda mobil kullanım web kullanımından oldukça yüksek. Bir ayrıntıya dikkat çekmek gerek. Bireysel emeklilik sisteminde diğer araçlardan daha fazla web kullanımı mevcut.

Yatırım araçlarının yükselişi

Yatırım araçlarının dijitalleşme ile yükselişe geçtiği bir dönemin içindeyiz. Gündemden düşmeyen bu uygulamaların kullanım oranları da merak ediliyor. Araştırma sonuçlarına göre yatırım araçları, özel yatırım uygulamalarından daha çok dijital banka uygulamalarından yapılsa da kripto para borsaları, bağımsız bir uygulama kullanımı oluşturuyor. Kripto para borsasında işlem yapanların %12’si ise bankalar aracılığı ile işlem yaptığını ifade ediyor. 

Finansta dijitalleşme önemli ve güvenilir mi?

Dijital finansal araçlara güven seviyesi 10 üzerinden 7,15. Önem konusu ise karmaşık. Zira katılımcılar kendi finansal işlemleri için dijitalleşmeye 7,56 seviyesinde puan verirken, finansal dijitalleşme önemi 8,85 seviyesinde.

Önemini ise kolaylıktan alıyor. Katılımcılara neden önemli diye sorulduğunda cevap kolay kullanımı ve çağın gereği olması oluyor.

‘’Cep telefonunuzda veya tabletinizde, finansal araçlarınızı yönetebileceğiniz kaç tane uygulama bulunuyor?’’ sorusuna verilen yanıtlar tek bir finansal uygulama kullanmadığımızı çok net gösteriyor.

@adgager

Katılımcıların dijital kullanımdaki finansal araç ortalaması 5 adet olarak ölçülüyor.

Finansta dijitalleşmenin yaşı olur mu?

Finansta dijitalleşme oranı oldukça yüksek. Ancak katılımcılar finansal konular da olduğu gibi dijital finans araçlarının kullanımında ‘’yaş’’ hassasiyetine sahip. Katılımcıların %80’i 18 yaş altının kullanımında olmaması gerektiğini savunuyor.

18 yaş altı harçlıklar ve dijital beklentiler

Dijital finans platformlarının çocuklara en çok birikim aşılaması gerektiği yönünde bir beklenti var. Elbette güvenlik ve kolaylık bu platformlardan beklenen diğer temel özellikler arasında yer alıyor.

Ebeveynlerin 8-18 yaş arası çocuklarına verdiği ortalama aylık harçlık tutarı 390 TL iken, yaş büyüdükçe verilen harçlık miktarının arttığı gözleniyor.

Harçlık ve harçlık birikimi konusunda dijital finansal araç kullanımı oldukça düşük.   Harçlık kartı uygulamalarının tercih oranı %12 iken elden harçlık verme geleneğinin devam ettiği görülüyor. Karar çocuklara bırakıldığında ise çocukların harçlık alırken dijital araçları tercih oranının daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Finansta dijitalleşme araştırmasının esas amaçlarından birinin puan belirlemek olduğunu söyleyen Adgager ekibi, ‘’Finansta Dijitalleşme Puanı’’nın 90 olduğunu dile getirdi. Bu puan hesaplanırken finansal araçların kullanım yılı ortalaması, dijital araçlara güven oranı, ortalama kullanım yıl sayısı, uygulama sayısı gibi kriterlerin baz alındığı belirtildi.

Araştırmaya katılan tüm Gagerlar’a teşekkür ederiz.

Bonus: Sosyal Medya ve Kimlik Araştırması

Paylaşmayı unutmayın.

Adgager

Adgager, küçüklü - büyüklü her türden fikrin, hedef kitlesine istenilen zaman diliminde ulaştırarak ölçen ve elde ettiği analizlerle birlikte, fikrin hayata verimli bir şekilde geçirilmesini sağlayan bir servistir. Geleneksel yöntemlerle pazarlama araştırması gerçekleştirildiğinde ortaya çıkan ölçümlerin başarı oranının düşmesi ve bu konuda arayışa giren markaların ihtiyaçları doğrultusunda gelişmeye başlayan Adgager, pazarlama araştırmasının geleceğidir.

İlgili Sayfalar