Kafein Tüketimi Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Kahvenin sağlığa yararları

Paylaşmayı unutmayın.

Güne başlarken kahve içme alışkanlığı her yaş kesimine ulaştı. Uyanır uyanmaz ilk iş kahveler hazırlanıyor. Evde hazırlamayanlar yolunun üzerindeki kafeden satın almayı tercih ediyor. Çoğumuz, hatta %75’imiz, sabahları bir fincan kahve içmenin tadını çıkarırız. Bazılarımız tadı sever, bazılarımız ritüelden hoşlanır ve bazılarımız ise sadece uyanmak için buna ihtiyaç duyar. İşte kafein tüketimi hakkında bilmemiz gerekenler!

Sadece sabah kahvesi değil artık günün her saati kahve içiyoruz. Toplantı öncesi, toplantı sonrası kahve molası yada yemek sonrası. Günde içilen bardak kahve sayısı sürekli artıyor. Peki kafeinin ne kadarı zararlı? Kardiyoloji Şefi Dr. James Udelson günlük kafein tüketiminizi sınırlamak için güvenli kuralları açıkladı. 

Geçtiğimiz hafta başlarında Amerika’da, 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Sarah Katz’ın ebeveynleri, restoran zinciri Panera Bread’e dava açtı. Katz’ın, kalp atışını kontrol eden elektrik sistemini etkileyen, Uzun QT sendromu tip 1 adı verilen bir kalp rahatsızlığı vardı. İddiaya göre Panera’nın Kafeinli Limonatasını içtikten sonra öldü.


Kafein Tüketimi Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Normal büyüklükte bir Kafeinli Limonata 260 miligram kafein içerir. Ancak Panera’nın web sitesinde, içeceğin kafein içeriğine ana referans, koyu kavrulmuş kahveninkine eşdeğer olduğunu belirtiyor. Ayrıca kafeinin kendisinin “temiz” (guarana veya yeşil kahve ekstraktından elde edilen kafein olarak tanımlanır) olduğunu söylüyor. Gerçek sayıları bulmak için sayfanın en altına bakmak gerekli. Bu haber pek çok kişinin merak etmesine ve endişelenmesine neden oldu. Özellikle kalp rahatsızlığınız varsa, ne kadar kafein sizin için çok fazla? Öğrenmek için kardiyolog açıklamalarına başvurduk.

Genel olarak ne kadar kafein güvenli kabul ediliyor?

Kalp rahatsızlığı olmayan çoğu insan için kafein tüketimi belli bir noktaya kadar güvenli kabul ediliyor. Tufts Tıp Merkezi’nde Kardiyoloji Şefi Dr. James Udelson, Amerikan Kalp Derneği ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi‘ne göre, günde üç ile dört fincan kahvenin çoğu insan için güvenli olduğu ifade ediyor. Genel olarak kardiyovasküler sağlık veya sağlık üzerinde olumsuz etkilerle ilişkili olmadığı gösterilmiştir.

Kahvenizin sertliğine bağlı olarak, üç ila dört fincan kahve genellikle toplam 300-400 miligram kafein arasındadır. Bu seviyeye ulaşmak için muhtemelen 10 ile 15 bardak yeşil çay veya iki enerji içeceği içmeniz gerekir. Örneğin 250 ml bir kutu Red Bull’da 80 gram kafein bulunmaktadır. Bu da bir fincan kahveyle hemen hemen aynıdır. Ancak diğer markalarda bu miktar daha fazla veya daha az olabilmekte. 300 ml bir kola kutusu, bir fincan kahveden daha az, bir fincan yeşil çaydan daha fazla, kafein içerir. Diyet kolada 250 ml kutu başına 46 miligram ile daha fazla kafein var. Ünlü yüksek kafeinli Mountain Dew’de 250 ml kutu başına 54 miligram kafein içerir. Udelson, “Genel olarak kafeinli soda ve yeşil veya siyah çay, kahvenin yarısı kadar kafein içerir.” diyor. Enerji içecekleri veya kafein eklenen içecekler, bir fincan kahvenin iki katına kadar kafein seviyesine sahip.

Çok fazla kafein aldığınıza dair bazı işaretler nelerdir?

Birçoğumuz kafein konusunda aşırıya kaçtığımızı fark etme deneyimine en azından biraz aşinayızdır. Udelson, “Belirtileri arasında uykusuzluk, gerginlik, çarpıntı, aşırı terleme, mide bulantısı ve baş ağrısı sayılır.” diyor. Aşırıya kaçmanın kafein üzerinde de uzun vadeli etkileri vardır. “Çok fazla kafeinin kronik kullanımı, kronik uyku sorunları, kaygı, kronik mide sorunları, yüksek tansiyon ve kalp ritmi bozukluklarıyla ilişkilendirilir.” diye ekliyor. Tabii olumlu etkileri de var. Udelson çoğu insan için orta düzeyde kafein tüketiminin tamamen iyi olduğunu yineliyor. Aslında sağlığa faydalı bile olabilmektedir.

Birleşik Krallık BioBank gibi çağdaş araştırmalar, kahve tüketimini günde iki ile dört fincan olarak belirliyor. Bu durum koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, felç ve atriyal fibrilasyon gibi kardiyovasküler hastalık risklerini azaltıyor.

Peki kimin kafein tüketimini gerçekten izlemesi gerekiyor?

Elbette kafein tüketiminde ekstra dikkatli olması gereken insanlar var. Udelson, hamile ve emziren kişilerin kafeini günde iki ile üç fincan kahveye eşdeğer olarak sınırlaması öneriyor. Bazı kalp ritmi bozuklukları, insanları kafeinin olumsuz etkilerine karşı daha duyarlı hale getirebilmekte.


Kalp sağlığınız stabilse ve hamile veya emzirme yapmıyorsanız kafein tüketimi konusunda fazla endişelenmenize gerek yok. Ancak vücudunuzun kafeine nasıl tepki vereceği konusunda endişeleniyorsanız dikkatli olmakta fayda var. Özellikle sinirlilik veya uykusuzluk gibi kalıcı sorunlar fark ederseniz, doktorunuza danışmanız her zaman önemlidir. 

Bonus: Dünden Bugüne Kahve Kültürü

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar