Dünyanın En Büyük LED Küresi: MSG Sphere

Paylaşmayı unutmayın.

ABD’nin Nevada eyaleti Las Vegas kentinde bulunan MSG Sphere görenleri şaşırtıyor. Fütüristtik müzik ve eğlence kompleksi olan ve geçtiğimiz sonbaharda açılan MSG Sphere, dış cephesindeki devasa LED ekranına yansıtılan animasyonlarla beğenileri topluyor.

Dünyanın bilinen en büyük küre formundaki yapısı ünvanını taşıyor. Dış cephesinde dünyanın en büyük LED ekranı yer alıyor. Sphere, geçtiğimiz aylarda ilk kez resmi olarak “Merhaba Dünya” mesajıyla aydınlandı. Bunun yanı sıra bina, dünya haritası, basketbol topu, Cadılar Bayramı’nın simgelerinden bal kabağı gibi birçok farklı figürlerle de aydınlatıldı.

2018’de Madison Square Garden Company tarafından yapılacağı duyurulan Sphere’in inşaatına 2019 yılında başlandı. Populous adlı firma tarafından tasarlanan, 2,3 milyar dolarlık yatırımla inşa edilen Sphere, 18 bin 600 kişi kapasiteli. Ayrıca 111 metre yüksekliğe ve 157 metre genişliğe sahip bir yapı. 580 bin metrekarelik tamamen programlanabilir dev ekranında 1,2 milyon LED ışıkla süslenmiş animasyonları izleyicilerine sunuyor. Yapı, “Ekzosfer” olarak adlandırılan devasa LED ekranıyla adeta rekorlar kırıyor. Kuruluşa göre, bu dev ekranın LED yüzeyindeki her bir “puck” 8 inç aralıklarla yerleşmiş. Her biri 256 milyon farklı rengi gösterebilen 48 LED diyotu içeriyor. 

Venetian’daki Sphere, dünyanın en ileri teknolojiye sahip mekanlarından biri. Her koltuğa yerleştirilen yüksek hızlı Wi-Fi ve dokunsal teknolojiyle 18.600’e kadar çıkabilen izleyici kitlesine hizmet veriyor. Ayrıca bu teknoloji, göz kamaştırıcı 4D efektler oluşturmak için ışın oluşturma ve dalga alanı sentezini kullanarak mekana yerleştirilen 1.600 adetlik Holoplot’un X1 hoparlör modülünü temel alan mekansal ses sistemini de içeriyor. Ancak içeride bulunan ve LED video ekranları ve aydınlatma uzmanı SACO Technologies tarafından yapılan 16K’lık ekran muhtemelen gösterinin gerçek yıldızı. Yapım çalışmaları halen devam eden kompleks, tamamlandığında canlı eğlence, filmler, bazı spor etkinlikleri ve konserlere ev sahipliği yapacak. Dış cephesinde de çok çeşitli görsel içerikler sergilenecek.

İlk Konser Gerçekleşti

MSG Sphere, 29 Eylül’de İrlandalı rock grubu U2’nin konseriyle açılış yaptı. Konserin biletleri çok kısa sürede tükendi. Gösteride havai fişekler, Amerikan bayrağı, Ay ve hatta dev bir göz küresi animasyonlarıyla izleyenleri hayran bıraktı. Bilgisayar ile üretildiği sanılan görüntüler, yüzeyi tamamen programlanabilir ledlerle “bilimkurgu filminden çıkmış” ya da “yapay zekâ / görsel efekt ile üretilmiş” gibi ifadelerle sosyal medyada çokça konuşulmakta.

Dünyanın en görkemli eğlence merkezlerinden biri olması beklenen Sphere’ın ürettiği görüntülerin gerçekliği şimdiden sorgulanmaya başladı. İlerleyen süreçte The Sphere’ın, ışıkla aydınlatılan Eyfel Kulesi ve Burj Al Khalifa gibi bir dezenformasyon odağı olması da muhtemel olarak öngörülüyor. Dijital düzenleme ile oluşturulan görsellerin Sphere’dan gerçek görüntü olarak lanse edilmesi bilgi kirliliğine yol açabilir. Bunun önüne geçmek için doğrulama sistemi düşünülmüş. Bunlara ek, yansıtılan görüntüleri doğrulamak için temel kaynaklar Las Vegas’tan sosyal medya kullanıcılarının paylaşımları ve Sphere’ın internet sitesi ile Facebook, Twitter, Instagram, TikTok ve Youtube gibi sosyal medya hesapları olacak. 7 Ekim 2023 günü Hamas’ın İsrail’e saldırısıyla başlayan çatışmaların ardından İsrail bayrağının Las Vegas’taki The Sphere’ın küre yüzeyine yansıtıldığı iddiasıyla bir görüntü servis edildi. The Sphere, İsrail bayraklı görüntünün montaj olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz günlerde, çöken Windows’un hata mesajının Sphere’ın Led ekranlarına yansıdığı iddiasıyla dijital düzenleme içeren görüntüler dolaşıma girdi. Bu görsel de doğru değil.

Sphere 4 Temmuz Amerika Birleşik Devletleri Bağımsızlık Günü’nde harikulade bir gösteri ile Las Vegas’ı aydınlattı. Ayrıca küre şeklindeki dev “reklam panosu”, Summer League maçlarının tanıtımını yaptı.

Sphere’dan diğer görüntülerle uyuşmayan, ışığın yansıması ve kürenin çevresinde sorunlar barındıran görselin fotomontaj içerdiği ELA analiz ile de anlaşılıyor.

Milyonlarca LED Işık

Las Vegas, lüks otelleri, kumarhaneleri ve şaşaalı gösterileri ile bilinirken, şimdi de yeni simge The Sphere’a ev sahipliği yapıyor. Bu devasa küre, sıra dışı tasarımı ve milyonlarca LED ışığıyla şehrin göz kamaştırıcı gece manzarasına da ayrı bir boyut kazandırıyor.

Sphere, bir konser alanı olarak yeni şöhretinin yanı sıra, Sphere Studios girişimi sayesinde sanal prodüksiyon ve post prodüksiyon ortamlarında da kullanılıyor. Ayrıca şirket, Las Vegas’ta gerçekleştirilen pek çok göz kamaştırıcı ve dehşet verici görsel etkinlikler de dahil olmak üzere, Las Vegas’a yönelik içerik oluşturmak için film yapımcıları ve diğer sanatçılarla iş birliği yapıyor. 

Bonus: Kişiyi Gerçeklikten Koparan Durum: Maladaptive Daydreaming

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar