Motivasyon: Üretkenliğinizi Öldürmeyin!

Rest: ABD'nin Elektronik Eşya Yasağına Teknolojik Cevap

Paylaşmayı unutmayın.

Sizin de aynı anda pek çok işi birlikte yürütmeye çalışıp çuvalladığınız oluyor mu? Muhtemelen oluyor çünkü beynimizin çoklu görev yani multitasking için uygun olmadığı artık kabul edilen bir gerçek.

Çok görevlilik ya da çoklu görev, kulağınıza oldukça verimli bir yöntem gibi geliyor olabilir ancak daha fazla strese girmenize, çok daha fazla hata yapmanıza, hatta içgüdüsel olarak hata yapıp yapmadığınızı anlamak için sık sık kontrol ederek ciddi oranda vakit kaybetmenize ve IQ seviyenizin düşmesine sebep oluyor. Sonuç olarak da  planladığınızdan daha az işi bitirebiliyorsunuz. Kısaca, aynı anda birkaç işi birlikte yapmak, daha fazla iş bitirdiğimizi düşünerek kendimizi kandırma yöntemimiz diyebiliriz.

Tabii ki farklı olduğunuzu düşünebilirsiniz ancak araştırmalar insanların sadece %2‘sinin gerçekten çok görevli çalışabildiğini gösteriyor. Bu yüzden okumaya devam…

When I Work’ün, multitasking çalışmanın yaratıcılık ve verimlilik üzerindeki etkilerini ortaya koyduğu infografik bu konuda oldukça bilgi verici.

Multitasking Bize Ne Yapıyor?

pixabay – TeroVesalainen

Eğitim süreci, iş koşuşturmaları, kariyer planları, özel yaşam bizi multitaskinge zorluyor ancak araştırmalar, sonuç olarak elimizde pek de bir şey kalmadığını gösteriyor. Aynı anda pek çok iş yapmaya çalıştığımızda, potansiyel olarak üretken olabileceğimiz zamanın %40’ını görevler arasında geçiş yaparken harcıyoruz.

Sürekli bir işten diğerine geçmek, dikkat aralığımızı da kısaltıyor ve artık bir işe daha az süre odaklanabiliyoruz. Yani çok görevli olmaya çalışırken bir yandan da beynimize zarar verebiliyoruz. Hatta çok görevli çalışanlar, tek bir görevi bitirebilmek için %50 daha uzun süre çalışıyor  ve %50 daha fazla hata yapıyor.

E-posta bildirimleriyle kesintiye uğrayan Google çalışanlarının yaptığı bir araştırma, beyinlerini ilk işlerine geri döndürmek için 15 dakikaya kadar zaman harcadıklarını gösterdi. Amerika merkezli Hewlett-Packard şirketi, gelen e-postalarla dikkati dağılan çalışanların, IQ testlerinde 10 puan düşüş ve daha yaratıcı olma yeteneklerinde de etkili bir şekilde azalma gözlemledi. Oregon Üniversitesi araştırmacıları, yaratıcı görevler söz konusu olduğunda çoklu görev yapmanın hiçbir işin iyi bir şekilde tamamlanmamasına sebep olduğunu ortaya koydu.

Çoklu Görev Alışkanlığı ile Savaşmak

pixabay – rawpixel

Öncelikle sakin olun. Tam olarak odaklanabilmek için arınmaya ihtiyacınız var. Daha sonra, bir şeyleri kapatın. E-posta ve sosyal medya bildirimlerinizi kapatın. Telefonunuzdan uzaklaşın.

Ara sıra hareket edin. Uzun süreli oturarak çalıştığınızda bedeniniz hareketsiz kaldığı için kan dolaşımınız yavaşlayacaktır. Bu da beyin aktivitelerinizde düşüse sebep olabilir. Kalkın, biraz hareket edin ve odak alanınızın dışına çıkmadan geri dönüp çalışmaya devam edin.

Yapılacaklar listenizi önceliklendirin. İlkini tamamlamadan bir sonrakine geçmeyin.

Yaratıcı Alana Nasıl Geri Dönülür?

multitasking
pixabay – ElisaRiva

Çoklu görevlerle yıpranan beyninizi tekrar güvenli alana nasıl alabilirsiniz? İlk olarak olumlu düşünün, olumsuz düşünmek sadece yaratıcılığınıza ket vurur. Hata yapmaktan korkmayın. Hatalar size yeni yollar sunabilir ve yaratıcılığınızı tetikleyebilir.

Çalışma alanınızı sizi sakinleştirecek şekilde kurgulayın. Yaratıcı enerjinizi özgür bırakmanın anahtarı çevrenizdir. Sakinleştirici müzikler dinleyin. Ergonomik bir sandalye ve diğer çalışma alanı mobilyalarına yatırım yapın. Yani kendi konfor alanınızı fiziksel olarak kurgulayın. Doğru ambiyans için zaman harcayın.

Bol bol okuyun, izleyin. İşinizle ilgili ya da değil ama beyninizi besleyin. Bırakın zamanı geldiğinde neyin işe yarayıp neyin yaramayacağına o karar versin.

Çoklu görev basitçe bizi yetersiz kılar, zamanımızı boşa harcamamıza neden olur ve hatta beynimizin ayarlarını bile bozabilir. Yavaşlamak, sakinleşmek, odaklanmak beynimizin daha üretken ve mutlu olmasını sağlar. Sadece bir hafta multitasking detoksu (bunu biz uydurduk) yaparsanız, farkı açık bir şekilde görebilirsiniz. Daha sabırlı birine dönüşmeniz çok muhtemel çünkü aceliniz yok ve her işin bitirilmesi gereken bir zaman dilimi var (bu dilimlemeyi yaparken gerçekçi olmanız önemli tabii).

Son olarak çoklu görev alışkanlığını kırmak için en basit önerimiz ise her ne yapıyorsanız o an sadece onu yapın!

Bonus: Yediklerimiz Verimliliğimizi Etkiliyor Olabilir Mi? yazımızı da okumanızı öneririz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar