Yediklerimiz Verimliliğimizi Etkiliyor Olabilir Mi?

Paylaşmayı unutmayın.

Bazı insanları hayret verici düzeyde verimli, organize ve başarılı bulabilirsiniz. Hem işlerinde başarılı olup hem nasıl hobilerine vakit ayırabiliyorlar diye düşünüyorsunuzdur belki. Peki bu, büyük bir sır mı? Aslında değil. Ne daha özel bir beyne, ne de özel bir DNA’ya sahipler. Sadece verimli ve üretici olmanın püf noktalarını biliyorlar. Siz de püf noktaları öğrenip, hayatınıza entegre ederek verimlilik konusunda daha etkili olabilirsiniz.

Bu konuda ilk olarak, verimlilik ve üretkenliğinizi artırmanın bir yolu da yediklerinizden geçiyor diyebiliriz. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; yediğimiz şeyler gün içerisindeki motivasyonumuzu, odaklanma becerilerimizi ve dolayısıyla verimliliğimizi etkiliyor. Bunu sadece iş yaşamı bağlamında düşünmemeliyiz. Hayatın her anında daha güçlü zihinsel aktiviteler göstermek, daha iyi hissetmek için yediklerimiz oldukça önemli.

HubSpot ve girişimciler topluluğu EBOC’un birlikte hazırladığı bir infografik, daha dengeli bir yaşam için yemeniz gereken besinlere dair bilgiler sunuyor:

Yediklerimiz Hayatımızda Ne Kadar Etkili?

Bedenimizi ve beynimizi doğru besinler ile beslemek; düşünme, hissetme, hatırlama ve yaratma biçimimizi olumlu yönde etkiliyor. Amerika’da coğrafi olarak farklı bölgelerde yer alan 3 şirketle 2008-2010 yılları arasında 114 çalışanla her yıl anket yapan Health Enhancement Research Organization’ın araştırma verilerine göre;

  • Bütün gün sağlıklı beslenen çalışanların, daha yüksek iş performansına sahip olma olasılığı %25’ten daha yüksek.
  • Haftada en az 4 kez, 5 ve daha fazla sayıda meyve ve sebze porsiyonu yiyen çalışanların, daha verimli olma olasılığı %20’den daha yüksek.
  • Obez olan yaşıtlarıyla karşılaştırıldığında, sağlıklı biçimde ve düzenli olarak egzersiz yapan çalışanlar, işlerinde %27 oranında daha az çalışıp, %11 oranında daha iyi performans gösteriyor.

Beynimiz vücut ağırlığımızın sadece %2’sini oluştursa da günlük kalorilerimizin yaklaşık %20’sini tüketiyor. En iyi şekilde çalışmak için de sürekli olarak glikoz ve yağ kaynağına ihtiyacı var. Ve önemli olan bu glikoz ve yağın nereden geldiği.

Soda, şeker, mısır gevreği, beyaz ekmek ve makarna gibi glikozu hızla serbest bırakan yiyecekleri yediğinizde, kan şekeri aniden yükseliyor ve vücudunuzda hızlı bir enerji patlaması yaşanıyor. Ancak bu şekerli besinler ihtiyacınızdan daha fazla glikoz içerdiğinden vücut dengenizi sarsıyor. Ve tabii ki ardından gelen mutsuzluk… Kaçınılmaz sonuç ise düşük enerji seviyesi ve düşük verimlilik oluyor.

Bu yüzden de beyne daha güçlü bir enerji kaynağı sağlamak için meyvelerde, sebzelerde ve tahıllarda bulunan düşük glisemik karbonhidratlar, proteinler ve sağlıklı yağlar gibi daha uzun süreli enerji sağlayan yiyecekler tüketmeliyiz.

Kahvaltı

Yumurta
Yumurtada kolin adı verilen yağ benzeri bir B vitamini bulunuyor. Kolin, beyindeki kimyasal fonksiyonlarda görev alan, eksikliğinde ciddi hafıza bozukluklarına sebep olan bir bileşen. Bu yüzden de sağlığınız için hayli önemli.

Muz
Beynin en iyi şekilde çalışabilmesi için kan akışında yaklaşık 25 gram glikoz dolaşıyor olması gerekir. Bu miktar, yaklaşık olarak bir adet muzda bulunuyor.

Yoğurt
Yoğurt, sindirim sistemine yardımcı olan protein, mineral ve probiyotiklere sahip bir besin. Ayrıca yoğurttaki protein bağırsaklar tarafından emilen su miktarının artmasına da yardımcı oluyor.

Yaban Mersini
Yaban mersini, hem belleği hem de motor koordinasyonunu geliştiren güçlü antioksidan kombinasyonlarına sahip bir besin. Serbest radikalleri etkisiz hale getirerek hücreleri hasara uğramaktan koruyan antioksidanlar, oksidatif stres oluşumunu önlüyor.
Yapılan deneylerde, yaban mersini bakımından zengin bir diyetin, hafıza ve motor becerilerini geliştirdiği, aynı zamanda da denge ve koordinasyondaki yaşa bağlı düşüşleri tersine çevirdiği görülmüştür.

Öğle Yemeği

Özellikle çalışırken öğle yemekleri büyük bir sorun haline gelebiliyor. Gün sizin için mutsuz geçtiyse kendinizi mutlu etmek, motivasyonunuzu artırmak gibi iyi niyet ve beklentilerle en kolay olanı seçebilirsiniz. Sağlıklı alternatiflerinden daha ucuz ya da hızlı yemekler size cazip gelebilir; ancak işin anahtarının öğle yemeği kararını henüz acıkmadan vermek olduğunu söyleyebiliriz.

Ispanak
Ispanak, antioksidan içeriği en yüksek sebzelerden biri. Araştırmacılar, ıspanak bakımından zengin bir diyetin, öğrenme kapasitesini ve motor becerilerini önemli ölçüde artırabileceğini söylüyor. Ispanak aynı zamanda, beyin ve sinir sisteminin düzgün çalışması için oldukça önemli olan folat bakımından da zengin bir besin.

Avokado
Avokado, sağlıklı bir beyin için ana gereksinim olan “sağlıklı kan akışı”na katkıda bulunan tekli doymamış yağlar içeriyor. Salatalarınıza ekleyebileceğiniz avokado, potasyum açısından da zengin bir besin.

Badem
Bademde bulunan fenilalanin, zihinsel ve nörolojik sağlığınız için oldukça önemli. Fenilalanin, protein ve pek çok başka molekülü üretmek için kullanılan bir amino asit. Vücudunuz tek başına yeterli miktarda fenilalanin üretemediği için dışardan takviye almanız gerekiyor.
Ek olarak, bademde, hafızayı arttırdığı bilinen riboflavin (B2 Vitamini) oldukça yüksek oranda bulunuyor. Riboflavin aynı zamanda büyüme ve gelişme için de önemli.

Zeytinyağı
Zeytinyağı, beyin yaşlanmasını yavaşlattığı bilinen tekli doymamış yağ kaynağı bir besin.

Akşam Yemeği

Somon Balığı, Esmer Pilav ve Bol Sebze
Somon, hafızayı destekleyen, hatırlamayı güçlendiren, odaklanmayı sağlayan, omega-3, protein, demir ve B vitaminlerine sahip bir besin.

Esmer Pirinç
Esmer pirinç gibi kepekli tahıllar, bilişsel sağlığı iyileştiren vitamin ve magnezyumla dolu.

Brokoli
Brokoli, bilişsel işlevi ve beyin gücünü artıran mükemmel bir K Vitamini kaynağı.

pixabay – jill111

Patlıcan
Patlıcan yemek, beyin hücreleriniz ve haberci moleküller arasındaki iletişimi artırarak beyninizi canlı tutuyor.

Atıştırmalıklar

Atıştırmalıklar, gün boyunca kan dolaşımınızdaki glikoz seviyesini sabit tutmak için önemli besinler. Ama kabul ediyoruz, zor konu.

Meyve ve Sebzeler
Meyve ve sebzeler, özellikle merak, motivasyon gibi konularda kilit rol oynayan dopamin üretimi açısından hayati önem taşıyor. Araştırmalara göre, yeterli seviyede meyve ve sebze tüketen insanların daha mutlu, daha verimli ve daha yaratıcı olma eğiliminde oldukları biliniyor.

Havuç
Çiğ havuç yemek, beynin en iyi şekilde çalışması için ihtiyaç duyulan sabit kan şekeri seviyesini sağlıyor.

Ceviz
Ceviz, %15-20 oranında protein, omega-6 ve omega-3 yağ asitleri, E Vitamini ve B6 Vitamini içeriyor. Böylelikle sinir sistemi için mükemmel bir besin kaynağına dönüşüyor.

Kaju
Kajuda, kan damarlarını açtığı bilinen magnezyum yüksek oranda bulunuyor. Ve tabii ki, oksijen bakımından daha zengin kan, daha iyi beyin fonksiyonu anlamına geliyor.

Bitter Çikolata
Bitter çikolata, odak ve konsantrasyonu arttırırken endorfin üretimini de artırıyor.

Şekerli yiyecek ve içecekler tükettiğinizde kanınızdaki glikoz oranı bir anda artar ve bu size kısa süreliğine iyi hissettirir, aldanmayın. Bu tür yiyecekler gün içerisinde uykunuzun gelmesine, yavaşlamanıza, tepki sürenizin uzamasına, motivasyonunuzun düşmesine, mutsuz olmanıza sebep olur.


Ve tabii ki, her şeyi -bu listedeki sağlıklı besinler de dahil- dozunda tüketmeniz gerektiğinin altını çizelim.

Afiyet olsun 🙂

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar