Atatürk’ü Anlatan En Güzel 10 Kitap

Paylaşmayı unutmayın.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu ve Ulu Önder’i Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasını gururla taşıyoruz. Türk ulusunun kalbinde ilelebet yaşamaya devam edecek olan Büyük Atatürk’ü Anlatan En Güzel 10 Kitap ile anıyoruz. İşte Atatürk’ü Anlatan En Güzel 10 Kitap!

1. Şevket Süreyya Aydemir – Tek Adam (3 Cilt)

@pegasuskitabevi

Tek Adam üçlemesi, Atatürk’e dair bir biyografi olmanın ötesine geçmiştir. Dönemin atmosferini de son derece başarılı tasvirlerle resmediyor. Çünkü değişen bir dünyada çöken bir dinsel-geleneksel imparatorluktan bahsediyor. İlaveten Sevr’i imzalamış olan bir kalıntıdan, yepyeni bir ulusun, yepyeni bir devletin doğuşunu anlatıyor. Bu eserde Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının çerçevesinden Osmanlı Devleti’nin yıkılış dönemini anlatıyor. İlaveten yeni cumhuriyetin doğuşunu Ş. Süreyya Aydemir çarpıcı bir üslupla betimliyor. Ek olarak tüm bu süreç içerisindeki çatışmaları, başarıları ve hayal kırıklıklarını da tarafsızca sunuyor. Atatürk’ü Anlatan En Güzel 10 Kitap serisine girmeyi kesinlikle hak ediyor.

2. Andrew Mango – Atatürk / Modern Türkiye’nin Kurucusu

@hepsiburada

Bu eser Türkiye’nin, bağımsızlığı ve varoluşu yolunda Atatürk gibi bir lidere rastladığı için olağanüstü şansını bizlere sundu. Çünkü onu salt lider özellikleriyle değil, yakın çevresi ve insan ilişkileriyle yansıtmayı başarıyor. Bununla da kalmayıp, dönemin toplumsal yapısı ve güç dengelerine de açıklık kazandırıyor. Bu kitap İstanbul doğumlu İngiliz Profesör Andrew Mango’nun eseridir. “Mustafa Kemal Atatürk 20. yüzyılın en önemli devlet adamlarından biridir” cümlesiyle başlıyor çalışmalara. Daha sonra Atatürk’ün insani yanına odaklanan bir anlatımı benimsiyor. Hayatı mücadelelerle geçen Atatürk’ün büyük karizmasını anlatıyor. Fakat bunun yanı sıra zaaflarına da yer veriyor, dönemin toplumsal ortamını da aktarıyor. Atatürk’ü Anlatan En Güzel 10 Kitap arasında eser de yerini alıyor.

3. Klaus Kreiser – Atatürk

@AA

Atatürk’ün yaşam çizgisini “önceleri asker ve kendisini ulusal iradenin cisimleşmiş hali olarak gören bir siyaset adamı… Daha sonraları ise dini ve dili, hukuku ve tarih anlayışını, kılık kıyafeti ve müziği derinden değiştirmek isteyen bir kültür devrimcisi…” olarak ele alıyor. Osmanlı ve Türkiye tarihi uzmanı olan Alman Tarihçi Klaus Kreiser tarafından kaleme alınan bu biyografi, Mustafa Kemal Atatürk’ü tarihsel bağlamı içerisinde ele alan önemli çalışmalar arasında yer alıyor. Ayrıca Atatürk’ü hem asker hem de siyaset adamı kimlikleriyle değerlendiriyor. Bununla da kalmayıp onun kültür devrimcisi rolüne ilişkin de yenilikçi bir bakış açısını da okurlara sundu.

4. Lord Kinross – Atatürk / Bir Milletin Yeniden Doğuşu

@vikipedi

Bu biyografi Atatürk’ün hem askeri hem de siyasi meziyetlerini öne çıkarıyor. İlaveten objektif tarih anlatısının da özgün örnekleri arasında yer alıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünden Cumhuriyet Türkiye’sine uzanan sancılı dönemini anlatarak başlıyor. Daha sonra bir milletin küllerinden yeniden doğuşuna önderlik etmiş büyük bir lideri ispatlarla bize sunmuştur. İngiliz Yazar ve Gazeteci Lord Kinross’un biyografik çalışması, yazıldığı günden bu yana tüm dünyada ses getirmiş bir Atatürk incelemesidir. “Bu yapıt şan ve şerefin insan biçimime girmiş unutulmaz anıtı” (Sunday Telegraph) nitelemesi yapılan bu çalışmayı kaleme almak için 1940’lı yıllarda Türkiye’ye gelen Kinross, uzun araştırmalar ve gözlemler gerçekleştirmiştir.

5. Yakup Kadri Karaosmanoğlu – Atatürk / Biyografik Tahlil Denemesi

@eksiseyler

“Atatürk’ün manevi şahsiyetine dair bu küçük tahlil tecrübesinde ne Kurtuluş Mücadelemizin, ne de Büyük Türk İnkilabının tarihini veya ideolojik tefsirini yapmak iddiası vardır.” Der ve devamını getirir büyük üstad Karaosmanoğlu… “Böyle bir mevzu, ancak, muhtelif cinsten bir yığın vesikaya istinat edeceği gibi mahiyeti itibariyle de, Atatürk’le beraber kendisine yardım etmiş olan arkadaşlarının, kendisini hazırlamış olan siyasi ve içtimai hadiselerin, hulasa, bütün bir devrin tetkik ve tahlilini lüzumlu kılacaktır. Burada ise, Büyük Adam, daha plastik gösterilmek için tek başına ve yalın şahsiyet halinde alınmıştır; her portrede ve her monografyada yapıldığı gibi…” Türk edebiyatının en önemli kalemlerinden biri olan Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “biyografik bir tahlil denemesi” okunmaya değer. Çünkü alt başlığıyla yayımlanan eseri, bu alandaki en özgün çalışmalardan biridir. Karaosmanoğlu, Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük gölgesi altında kendi benliğini bulma hikâyesini anlatmıştır. Ayrıca bu eseriyle tarihe, siyasete ve felsefeye ilişkin zenginleşmiş bir okuma vaat ediyor.

6. Celâl Şengör – Dâhi Diktatör

@malumatfuruş

Diktatör, mutlak güce sahip olan bir siyasi liderdir. Bir diktatörlük ise bir diktatör veya küçük bir zümrenin yönettiği bir devlettir. Kelime, Roma Senatosu tarafından cumhuriyetin acil durumlarda yönetimi için seçilen bir Roma diktatörü unvanının kökeninden gelmektedir. Atatürk bir diktatör mü değil mi? Prof. Celâl Şengör bu sorudan yola çıkıyor Dâhi Diktatör’ de. Sonuç olarak Atatürk’ ün, aklı ve bilimi ilke edinen yöntemine ilişkin kapsamlı bir tahlil sunmuştur Şengör. Öyle ki bu kitabında, Atatürk’ün “mucizevi” görünen birçok başarısının analizini yapıyor. Ardından onun dehâsının ve eleştirel aklının yattığını, tarihsel örneklerle ve entelektüel birikimiyle ortaya koyuyor.

7. İlber Ortaylı – Gazi Mustafa Kemal Atatürk

“Tarihin akışını değiştiren, ona mührünü vuran veya büyük tehlikelere mâni olan liderlere her memlekette rastlayamayız. Atatürk dünya tarihinin nadiren gördüğü bir dehadır. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, hiçbir mağlup milletin direniş göstermediği zamanda o göstermiştir. Siviller ve askerlerle dünyaya meydan okumuştur.” Der İlber hocamız. İlk biyografi kitabı olma özelliğini taşıyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ünlü tarihçi İlber Ortaylı tarafından kaleme alınmıştır. Anlayacağınız bu kitap Ulu Önder’in yaşamının tüm yönlerini ele alan kapsamlı bir çalışmadır. Çocukluk yılları ve ailesinden başlıyor. Devamında yaşamının son evresine kadar Atatürk’ün hususi yaşamından kesitleri eserinde paylaşmıştır. Sonuç olarak da tüm dünyada ilgiyle karşılanmış bir çalışma olarak da öne çıkıyor.

8. Sinan Meydan – Sarı Paşam

Tarihçi Meydan, bu romanında, Atatürk’ün çocukluğuna, gençliğine ve düşünsel evrenini etkileyen olayları anlatıyor. Gençliğine, psikolojik ve düşünsel köklerine yapılan derin ve büyülü bir yolculuğun gerçek hikâyesidir. İlaveten Sarı Paşam, yirminci yüzyılın en büyük lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluğuna da değiniyor.  Osmanlı Devleti’nin son dönemine ve dolayısıyla da genç Mustafa Kemal’e odaklanan bu çalışma çokça beğeni topladı. Öyle ki bu eser Genç Mustafa Kemal’in vatan sevgisinin köklerini gözler önüne seriyor. Aynı zamanda onun hususi hayatına ilişkin de birçok çarpıcı ayrıntıya yer veriyor.

9. Naim Babüroğlu – Tarihin Kıskandığı Lider

@isteataturk

Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatındaki önemli anları yepyeni bir dille anlatma iddiasında olan bu eseri kesinlikle incelemelisiniz. Çünkü eser belgelere ve tarihi gerçeklere yaslanan bir biyografik anlatıyı tercih ediyor. Atatürk’ün kahramanlıkları ve insani hasletlerinin yanı sıra duygusal yönüne de yer veriyor. Anlayacağınız tarihin gördüğü en büyük liderlerden birinin görkemli hikâyesini en güzel şekilde okurlara sunuyor.

10. Zülfü Livaneli – Arkadaşıma Veda

@etc

Türk edebiyatının güçlü kalemi Livaneli, bu eserinde, Atatürk’ü genç kuşaklara anlatıyor. Arkadaşıma Veda, can dostu, silah arkadaşı, sadık yaveri Salih Bozok’un gözünden Mustafa Kemal Atatürk’ü, okul ve askerlik hayatını, annesiyle kurduğu ilişkiyi, doğa ve hayvan sevgisini aktarıyor. Yani Salih Bozok’un gözünden Mustafa Kemal Atatürk’ü görme şansını bize sunuyor. Mesela okul ve askerlik hayatı, annesiyle kurduğu ilişki, doğa ve hayvan sevgisi edebi bir lezzetle bize sunuyor. Ek olarak Livaneli’nin anlatısına Ergün Gündüz’ün çizimleri eşlik ediyor.

KAYNAKÇA: İNKILAP, D&R

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar