Liderlerin Duygusal Tükenmişlikle Baş Etmesi İçin 3 Yöntem

Paylaşmayı unutmayın.

Liderlerin Duygusal Tükenmişlikle Baş Etmesi İçin 3 Yöntem- Pandeminin duygusal etkilerine rağmen çalışanların gelişimlerini desteklemek söz konusu olduğunda, liderlerin oynayacağı rol kritiktir. COVID-19 pandemisinin hala gelişen koşullarına uyum sağlarken, şirketler ofise dönmenin en iyi yolunu bulmaya çalışıyorlar. Normal şartlarda şirket yemekhanesinde yemek yemek veya bir meslektaşınızla çarpışmak sevindirici olabilirdi. Ancak yeni normalde bunlar çok da sıcak karşılanmıyor. Bu yüzden liderlerin duygusal tükenmişlikle baş etmesi gerekiyor.

Toplum olarak, hem toplu hem de bireysel açıdan hala derin bir kaygı yaşıyoruz. Bazıları bu dönemde bir aile üyesini, işini ya da düzenli gelirini kaybetti. Bazıları mezuniyetten, doğum günü kutlamalarından veya tatillerinden feragat etti. Daha da önemlisi yeri doldurulamayacak zamanı kaybettik. Normalimizi kaybettik. Bu kayıpların yası ve travması istediğimiz kadar hızlı ve kolay bir şekilde iyileştirilemez. Bu dev bozulma dalgasının yanında siyasi, ırksal, sosyo-ekonomik bir bölünme de yaşadık.

COVID pandemisine ek olarak, hala bir yalnızlık ve kopukluk salgını yaşıyoruz. Bu dönemde %25-40’ımız anksiyete veya depresyonla mücadele etmek zorunda kaldı. Toplumda tükenmişlik de şiddetli bir şekilde görülmeye başlandı. İnsanların %83’ü duygusal olarak tükenmiş hissediyor. Tükenmişliğin bir yan etkisi de yaygın bir ilgisizliktir. Çalışanların sadece %23’ü meslektaşlarına ne olduğunu umursuyor. Merhamet kapasitemiz yıpranıyor.

liderlerin-duygusal-tukenmislikle-bas-etmesi-icin-3-yontem
Photo by Fakurian Design on Unsplash

Liderlerin Duygusal  Tükenmişlikle Baş Etmesi

Liderler, çalışanları işe geri çağırmaktan daha fazlasını yapma fırsatına sahipler. Aynı zamanda ekiplerin iyileşmesine de yardımcı olabilirler. Sonuçta liderlik güç, dayanıklılık ve metanetle eşdeğer. En azından kısa vadede, çalışanları strese sokan binlerce şey var. Çocukların okullarına erişim, konut fiyatları, ulaşım ve sürekli değişim bu kategoriye dahil. Ancak şirketler, çalışanların zihinsel esenliğine yardımcı olma konusunda daha güçlü bir duruş sergileyebilir. Duygusal olarak desteklendiğimizde, diğer tüm zorlukların üstesinden gelmek daha kolay olacaktır.

Davranışı Modellemek

İyi bir lider, yaşadıklarımızın zor olduğunun farkındadır. Çalışanların şirketin başarısı için ne kadar değerli olduğunu kabul edebilirler. Hepimizin üstesinden gelmekte olduğu zorlukları n ve fedakârlıkların farkında olarak, kişisel minnettarlıklarını paylaşabilirler. Çalışanlar görülmek, duyulmak, onaylanmak isterler.

Hissettiğimiz kaygının bir kısmı, sosyal medyada var olan algılanan mükemmellikten kaynaklanmakta. Bir lider kendi savunmasız yanlarını gösterdiğinde, onun da gerçek bir insan olduğunu anlarız. Zaman zaman liderler de biraz kırılgan olabilirler. Bir lider kendi yolculuğunun ve mücadelelerinin bir kısmını paylaştığında, ekibin geri kalanına da samimi olma gücü verir. Takımlar ayrıca birbirlerine daha bağlı hissetmeye başlar. Çevremizdeki insanlara ayak uydurmak zorunda hissetmeyi bırakıp bir işte beraber olduğumuza ikna oluruz.

liderlerin-duygusal-tukenmislikle-bas-etmesi-icin-3-yontem
Photo by Tamara Gak on Unsplash

Şefkati Operasyonel Hale Getirmek – Liderlerin Duygusal Tükenmişlikle Baş Etmesi İçin 3 Yöntem

Şirketler sadece işleri bitirmek ister. Çalışanlara güven düşükse genelde daha fazla kural mevcuttur. Liderlik, sıkı bir kurallar bütünü yerine yalnızca üretkenlik açısından değil, aynı zamanda güven ve şefkat açısından da bir ortamı geliştirmek demektir. Çalışanların ne kadar değerli olduğu hakkında konuşmak harika bir başlangıç olacaktır. İnsanlar, çalışma ortamlarında daha fazla esnekliğe ve daha fazla kontrole sahip olduklarında daha az stresli hissederler.

Bu, yönetmenin farklı bir yoludur. Ancak lider çalışanlara daha fazla güvenebilir ve onlara daha fazla özgürlük vererek kendi davranış biçimini değiştirebilir. Bu ise sonuç olarak daha fazla başarı ve sadakat sağlayacaktır. Spesifik olarak, çalışanlar nerede ve ne zaman çalışacakları konusunda daha fazla seçenek sunan politikalara isterler. Mesela ofise dönüp dönmemek çalışanın inisiyatifinde olabilir. Çalışma saatleri çalışanlar için esneklik olabilir. Bu esneklik sayesinde çalışanlar kendi hayatlarını yönetebilirler. Böylece stres azalır.

Ayrıca bakabilirsiniz: Düşünce Lideri Olmak İsteyenlerin Sahip Olması Gereken 3 Özellik

Ruh Sağlığını Aktif Olarak Desteklemek

Çalışanlar, şirketlerinden zihinsel sağlık konusunda daha fazla destek beklemekte, ancak bunu dile getirmekte zorlanmaktadırlar.  Günümüzde birçok şirket, psikolojik destek çözümlerini yan haklara dahil etmektedir. Böylece ruhsal yardım almanın önündeki engeller büyük ölçüde azalmakta ve toplumsal damgalar ortadan kalkmaktadır.

Farkındalık kaynaklarına erişim sayesinde, kaynama noktasına ulaşmadan sorunlarımızı çözebiliriz. İşyeri tarafından sunulacak farkındalık çalışmaları, belli başlı konularda atölye çalışmaları içerebilir. Şirket, herkesi sanal ya da yüz yüze meditasyon seanslarına teşvik edebilir.

Her ne kadar ofise geri dönmeyi planlıyor olsak da eskisi gibi olmayacağız. Küresel olarak tüm bildiklerimizi sıfırladığımız bir dönemden geçiyoruz. Pek çok insan hayatlarını, değerlerini inceliyor, nasıl çalışmak ve nasıl yaşamak istediklerini yeniden tasavvur ediyor. Şirketler ise mental sağlığımızda güçlü bir rol oynayacak. Bazıları her şeyi daha da zorlaştıracak. Bazı liderlerin duygusal tükenmişlikle baş etmesi ise daha kolay olacak. Bunu doğru bir şekilde anlayan şirketler, değişen dünyaya daha kolay ve içtenlikle adapte olacaklar.

Ayrıca bakabilirsiniz: Etkili ve Doğru Bir Lider Olmanın Yolları

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar