Damla Pazarlama (Drip Marketing) Nedir?

Paylaşmayı unutmayın.

Damla pazarlama, belirli aralıklarla veya önceden tanımlanan kullanıcı eylemleri sonrasında kişilere otomatik olarak gönderilen bir dizi e-postadan oluşur. Bu pazarlamanın amacı, kişilerinize zamanında, hedefe yönelik ve kişiselleştirilmiş içerikle ulaşmaktır. Damla pazarlama kampanyaları, doğru şekilde yürütürseniz son derece etkilidir. Bu yazımızda damla pazarlamanın temellerini, neden kullanmanız gerektiğini ve kampanya e-postalarınızı nasıl ayarlayacağınızı ele alacağız.

Damla pazarlama nedir?

Damla pazarlama, pazarlama e-postalarının bir programa veya kullanıcı eylemlerine göre gönderilmesini içeren bir stratejidir. Bu pazarlama yönteminde, e-postalar abonelere bir nevi “damla damla” gönderilir. Gönderim zamanı ve sıklığı, bu stratejinin en önemli kısmıdır. Bu noktada ilk e-postanızı abone kaydolur kaydolmaz, ikincisini üç gün sonra ve bir sonrakini de hafta sonu olacak şekilde gönderebilirsiniz. Gönderim zamanı, e-posta gelen kutusuna ulaştığında abonenin yaptığı işlemlere bağlı olarak değişir.

E-postaların içeriği de kişinin gerçekleştirdiği eylemlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Damla pazarlamadaki önemli etkenlerden bazıları şunlardır:

  • Bir hizmete abone olmak
  • Bir satın alma işlemi gerçekleştirmek
  • Alışveriş sepetini terk etmek

Ayrıca damla pazarlamada e-postalar önceden otomatik olarak yazılan e-postalardan seçilir. Dolayısıyla her birini manuel olarak yazıp göndermenize gerek yoktur.

Kısaca, damla pazarlama tamamen insanlara doğru bilgiyi doğru zamanda vermekle ilgilidir. Örneğin, birisi bülteninize yeni abone olduysa, hemen bir hoş geldiniz e-postası yollayıp iki gün sonra en yeni haberlerinizi içeren başka bir e-posta gönderebilirsiniz. Veya potansiyel bir müşteri uzun süredir “premium abonelik” sayfanızda dolaşıyorsa ve bu konuda hala bir satın alım gerçekleştirmemişse, onlara premium planı satın almaları için beş neden içeren bir e-posta gönderebilirsiniz.

Damla pazarlama hangi durumlarda kullanılır?

Birtakım özel günlerde: Bu kampanyalar doğum günleri, yıldönümleri gibi müşteriler için anlamlı tarihlerde yoğunlaşır.

Abonelik yenileme ve sipariş tekrarlarında: Müşterileri elde tutmak ve sürekliliği sağlamak için tasarlanan damla pazarlama, kullanıcılara aboneliği yenileme veya sık satın alınan bir ürünü yeniden sipariş etme zamanı geldiğini hatırlatır.

Kullanıcı davranışlarına göre: Alışveriş sepetini terk etmiş bir kullanıcıyı dürtebilir, sürekli olarak belirli bir ürün kategorisine göz atan birine teklifler sunabilir ya da abonelikten çıkmış bir müşterinin ilgisini yeniden kazanmaya çalışabilirsiniz.

Damla pazarlama neden önemli?

Damlama pazarlama etkilidir; çünkü hedeflidirler, yani belirli bir eyleme dayalıdırlar ve kişiselleştirilebilirler. Bu kampanyalarının ana nedeni, damla e-postalarla belirli kullanıcı gruplarını belirleyebilmeniz, e-posta listenizi -demografik özelliklerden kayıt tarihine, satın alma geçmişine ve kullanıcının geçmişte hangi e-postalarla etkileşime girdiğine kadar- bölümlere ayırabilmenizdir. Böylece, satın almaya hazır bir müşteriyi doğru anda kolay biçimde yakalayıp hizmetinizi satın almasını sağlayabilirsiniz.

Damla pazarlamadaki önemli noktalardan biri, müşterilerinizi e-postalarınızla aşırı derece bunaltmamanız gerektiğidir. Çok sık gönderilen e-postalar yalnızca müşterilerinizi rahatsız eder. Ancak belirli aralıklarla gönderilen iyi yazılmış damla e-postalar insanlara premium aboneliği teşvik etmenin, ürününüzü satın almalarını hatırlatmanın, ürünü satın aldıktan sonra nasıl kullanacaklarını öğretmenin ve yeni abonelerin e-posta bülteninizden haberdar olmasını sağlamanın mükemmel bir yolu olabilir.

Damla pazarlama nasıl yapılır?

1. Hedef kitlenizi belirleyin

Damla kampanyaları tamamen abone listenizi bölümlere ayırmak ve doğru mesajı doğru kişiye göndermeyi hedeflemekle ilgilidir. Yani en önemli adım, stratejiniz için hangi grupları hedefleyeceğinizi ve ne tür tetikleyiciler kullanacağınızı belirlemektir. Damla e-postalar genelde iki tür tetikleyiciden birine dayanır:

a. Web sitenizde veya bir e-postada gerçekleştirilen bir işlem

  • Bir kullanıcı bülteninize abone olur ve siz de ona bir hoş geldin mesajı gönderirsiniz.
  • Bir kullanıcı uygulamanızın deneme sürümüne abone olur ve siz de onlara deneme süresi boyunca uygulamanızdan en iyi şekilde yararlanmaya yönelik yararlı ipuçları içeren eğitici e-postalar gönderirsiniz.
  • Bir kullanıcı hoş geldiniz e-postanızdaki bir promosyon bağlantısını tıklar, böylece onlara benzer promosyonlar hakkında aylık e-postalar gönderirsiniz.

b. Kullanıcının demografik bilgisi

  • Bir kullanıcı, e-posta güncellemelerine kaydolurken evli olduğunu belirtir. Böylece, özel günlerde ona “eşiniz için hediyeler” e-postası gönderirsiniz.
  • Bir kullanıcı Ankara’da yaşıyorsa, onu “Ankara bölgesi etkinlikleri ve promosyonları” konulu damla kampanyasına eklersiniz.

2. Tetikleyicilerinizi seçin

Damla pazarlama bağlamında tetikleyiciler, bir kullanıcının belirli bir e-postayı ne zaman ve neden alacağını belirleyen belirli eylemler veya bilgilerdir. Seçtiğiniz tetikleyicilerin hedef kitlenizde yankı uyandıracağından emin olmanız gerekir. Göz önünde bulundurabileceğiniz iki temel tetikleyici türü:

a. Eylem tabanlı tetikleyiciler

  • Bülten aboneliği: Bir kullanıcı bülteninize kaydolduğunda, onları hemen bir hoş geldin mesajıyla karşılayabilirsiniz. Bu, onları sizden daha fazla içerik beklemeye teşvik eder.
  • Deneme sürümü: Bir kullanıcı uygulamanızın deneme sürümüne abone olursa, onlara deneme sürecinden en iyi şekilde yararlanmalarına yardımcı olacak bazı ipuçları ve püf noktaları verin.
  • Promosyon katılımı: Bir kullanıcı hoş geldiniz e-postanızdaki bir promosyon bağlantısını tıklarsa, benzer promosyonlar veya ilgili ürünleri içeren aylık e-postalar gönderebilirsiniz.

b. Demografik tabanlı tetikleyiciler

  • Cinsiyet: Bir kullanıcının kadın ya da erkek olduğunu bilmek, kampanyanızda farklılılıklara neden olur. Örneğin, kadınlara “erkek arkadaş için hediye önerileri” konulu bir e-posta yollarken erkekler için tam tersini düşünebilirsiniz.
  • Konum verileri: Coğrafi bölgeye özgü promosyonlar veya etkinlikler büyük ölçüde ilgi çekicidir. Örneğin İstanbul’dan bir kullanıcıyı “İstanbul bölgesi etkinlikleri ve promosyonları” kampanyasına ekleyebilirsiniz. Bu, etkileşime girme olasılıklarını artırır.

3. Mesajınızı oluşturun

Hedef kitlenizi ve tetikleyicilerinizi belirlediğinizde, geriye onların dikkatini çekecek bir mesaj oluşturmak kalır. Müşterinizin tam olarak ne yapmasını veya öğrenmesini istiyorsunuz? Müşteriden beklentilerinizi ve bilgi sahibi olmasını istediğiniz konuları göz önünde bulundurarak markaya uygun bir metin yazın.

4. Kampanyanızı planlayın

Son olarak, damla pazarlamanızın -ilk iletişimden satış ve desteğe kadar- iş akışına yönelik planlamasını yapmanız gerekir. Bu, ayrıca kampanyanızın hedeflerini belirlediğiniz, her e-postanın sorunsuzca teslim edildiğinden emin olduğunuz ve sonuçlarını nasıl ölçeceğinize karar verdiğiniz zamandır. Bunun için şu soruları göz önünde bulundurun:

a. Ne zaman, hangi sırayla, kaç e-posta göndereceğim?

  • E-postalarınızın gönderim sırası, kampanyanızın başarısında oldukça önemli bir rol oynar. Hedef kullanıcınızın ne kadar bilgiye ihtiyacı olduğunu, buna tam olarak ne zaman ihtiyaç duyabileceğini ve nedenini düşünün.

b. Tetikleyicilerim mesajımla örtüşüyor mu?

  • Tetikleyicilerinizin tamamını belirlediğinizden ve kampanyanızdaki her e-postanın doğrudan bir tetikleyiciyle ilişkili olduğundan emin olun. Kullanıcılar neden e-posta aldıklarını her zaman bilmelidir.

c. Başarıyı nasıl ölçeceğim?

  • Kampanyanızda mutlaka başarınızı ölçecek kriterler belirlemeniz gerekir. Bu noktada tıklanma oranlarına, satın alımlara, abonelik iptallerine, geri dönüşlere veya sitede geçirilen süreye bakabilirsiniz.

5. Kampanyanızı başlatın

Stratejilerinizi belirlemeyi bitirdikten sonra, kendinize uygun bir e-posta pazarlama aracı bulabilirsiniz. Dijital pazarlamanın vazgeçilmezi olan e-posta pazarlama araçları, markalara mesajlarını otomatikleştirerek satışlarını artırma fırsatını sunar. Doğru aracın seçilmesi, markaların hedeflerine ulaşmalarında kritik bir rol oynar.

6. Denetleyin ve ayarlayın

Mesajlarınızın otomatik olması, hiç denetlemeyeceğiniz anlamına gelmez. İstediğiniz kadar tıklama alamıyorsanız mesajlarınızı yeniden yazmayı deneyin. Geri dönüşüm oranı hedeflerinize ulaşamıyorsanız, herhangi bir kullanıcıdan abone olmasını istemeden önce daha fazla bilgi e-postası göndermeyi deneyin.

Sonuç

Damla pazarlama, belirli aralıklarla veya belirli eylemlere bağlı olarak otomatik olarak gönderilen e-postalarla hedef kitleye ulaşan bir pazarlama stratejisidir. Bu strateji, kişilere zamanında, kişisel ve etkili içerikler sunarak kullanıcılarla güçlü bir bağ kurmayı amaçlar. Damla pazarlama, doğru planlandığında marka sadakatini artırabilir ve satışları tetikleyebilir. Siz de bu pazarlama yöntemini kullanarak markanızı etkili ve güçlü bir şekilde tanıtabilirsiniz.

Bonus: E-posta Pazarlamasında İlham Olabilecek 6 Örnek!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar