Konsantrasyon Nasıl Arttırılır? – Basit İpuçları

konsantrasyon-nasil-arttirilir?-basit-ipuclari

Paylaşmayı unutmayın.

Konsantrasyon Nasıl Arttırılır? – Basit İpuçları – Basit İpuçları Günlük hayat içerisinde birçok farklı iş ile ilgilenirken başarılı olmak ve daha iyi bir sonuca ulaşmak için konsantrasyon en önemli ihtiyaçlardan birisidir. Odaklanma şeklinde de adlandırılabilecek bu ihtiyaç, aslında beynin gerçekleştirdiği bir silme etkinliğidir. Çünkü beyin dışarıdan ve içeriden milyonlarca veriyi alır. Bunların arasından önemli olan bu veriler içerisinde bizim için gerekli olanı tutarak bu veriyi kullanılır hale getirerek, odaklanma sağlar. 

Odaklanma yani konsantrasyon beynin bir işle ilgilenirken, görsel, işitsel ve dokunsal olarak aynı anda o işle meşgul olabilmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle odaklanma açısından ciddi şekilde beyin bazı verileri dikkate alarak, diğer verileri yok saymalı ve tüm odağı bu bilgi üzerinde tutabilmelidir. Eğer mesleki, eğitimsel veya hobi olarak bir işle ilgilenirken, odaklanma sağlayamazsanız, bu işte istediğiniz şekilde bir verim elde edemez ve sonuca ulaşamazsınız. Bu nedenle konsantrasyonu artırmak en doğru çözümü oluşturacaktır. 

Konsantrasyon Nasıl Arttırılır? – Basit İpuçları

konsantrasyon-nasil-arttirilir?-basit-ipuclari
@pexels

Herhangi Bir İş Sırasında Dikkat Dağıtıcı Etmenler Nasıl Ortadan Kaldırılır?

Bahsedildiği üzere konsantrasyon bir iş ile ilgilenirken görsel, işitsel ve dokunsal olarak o iş ile meşgul olmayı ifade eder. Örneğin, masa başında yazı yazan bir insan bu işlem sırasında elbette ellerini, gözlerini ve kulaklarını aynı odak noktası üzerinde toplayabilmelidir. Çünkü yazı yazarken mutlaka ellerimizi kullanmamız gerekir ve bunun yanında gözlerimiz ile yazıyı takip etmemiz gerekecektir. Bu süreçte kulaklarımız vasıtasıyla başka bir şey dinlemeye veya başka bir kişi ile iletişim kurmaya çalışırsak, yazdığımız yazı eksik veya yanlış olacaktır. 

Karşılaşabileceğimiz hatalardan dolayı konsantrasyon dağıtacak etmenleri de ortamdan uzaklaştırmak gerekir. Örneğin, yine yazı yazma örneğinden ilerlersek, bu sırada duyma etkinliğinizi dağıtacak şekilde gürültü çıkaran televizyon, radyo veya müzik çalar gibi faktörleri belirli bir süre uzaklaştırmak gerekir. Tıpkı yazı yazarken bir yanda televizyonun açık olması ve film izlemeye çalışmanız gibi düşünebilirsiniz. 

konsantrasyon-nasil-arttirilir?-basit-ipuclari
@pexels

Konsantrasyon Nasıl Sağlanır?

Bir iş yaparken konsantrasyon sağlayabilmek için öncelikle beynin kendisi üzerine gelen milyonlarca bilgi içerisinden sadece gereken bilgilere dikkat kesilmesi gerekir. Odaklanma beynin sadece bir işle meşgul olmasını ifade eder. Örneğin yemek yaparken sadece yemeği düşünmeniz veya futbol oynarken sadece futbolu düşünmeniz gerekir. Öğrenmek, başarmak ve sonuca ulaşmak için odaklanma en çok ihtiyaç duyulan noktadır. 

Kişisel olarak konsantrasyon sağlamak istediğinizde aslında odaklanma teknikleri gibi çalışmalar tercih edilebilir. Kişisel olarak odaklanma teknikleri geliştirebilir, sağlıklı beslenmeye dikkat edebilir, uyku düzeninizi sağlayabilir, düzenli beyin egzersizleri ile kendinize destek verebilirsiniz.

konsantrasyon-nasil-arttirilir?-basit-ipuclari
@pexels

Konsantrasyon Problemleri Nasıl Çözülür?

Eğer farklı çalışmalar gerçekleştirmeniz veya yoğun uğraş sarf etmeniz gibi durumlara karşın halen konsantrasyon sorunu yaşıyorsanız, mutlaka hayatınızdaki yanlışları ve eksikleri gözden geçirmeniz gerekir. Özellikle odaklanma sorunlarında en güçlü sebeplerden birisi, beslenme bozukluğu ve diğeri ise uykusuzluk olarak görmektedir. Ancak bazen genetik faktörlere bağlı olarak da odaklanma sorunu yaşanabilir.

Öte yandan günümüzde insanların odaklanma sorunu yaşamasındaki en büyük etkenlerden birisi ise teknoloji olarak görülmektedir. Kitap okurken, ders çalışırken, yemek yaparken veya araba kullanırken bu gibi birçok aktivite sırasında telefonlardan gelen bildirimler, alarmlar, mesaj bildirimleri, televizyon, internet ve uyarıcılar gibi birçok nokta konsantrasyon eksikliği oluşturan faktörlerdir. 

Sonuç olarak konsantrasyon eksikliği yaşayan kişilerin hayatlarında öncelikle beslenmeyi düzenli bir hale getirmesi, uyku sorununu çözmesi ve her zaman egzersizlerine önem vermesi gerekir. Ayrıca teknolojik olarak veya fiziksel olarak odaklanma sorunu yaşatacak faktörleri bulunduğu ortamdan uzaklaştırması veya geçici süreyle onlardan uzak kalmaya çalışması önemlidir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar