KonMari Yöntemi İşinizi Kolaylaştırmanıza Nasıl Yardımcı Olabilir?

KonMari Yöntemi

Paylaşmayı unutmayın.

KonMari Yöntemi İşinizi Kolaylaştırmanıza Nasıl Yardımcı Olabilir? – Marie Kondo’yu duyanlarınız vardır. Özellikle 2019 yılında Netflix’te çıkan ve o dönem oldukça popüler olan şovun yayınlanmasıyla, evlerimizdeki dağınıklığı azaltmamıza yol yordam türetmişti.

Ani popülaritesinin sebebi; New York Times’ın en çok satan kitapları listesine giren “The Life-Changing Magic of Tidying Up” adlı kitabı ve Netflix’teki (Tidying Up with Marie Kondo) ünlü şovu, demek mümkün.

– KonMari Yöntemi –

KonMari Yöntemi İşinizi Kolaylaştırmanıza Nasıl Yardımcı Olabilir?
Photo by Sarah Brown on Unsplash

Uzman bir organizatör olan Marie Kondo, toparlama becerileriyle tanınmakta. Halk arasında KonMari Yöntemi olarak bilinen basit bir yöntemle toplama işini yeni bir seviyeye taşımıştır.

Bu yöntem minimalizmden ilham alan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımın özünde, neşe uyandıran şeyleri korumak ve geri kalanları ayıklamak yer alıyor. İnsanlar üzerinde bu felsefe; sadece etkinliği nedeniyle değil, aynı zamanda ileriye dönük olması nedeniyle de büyük önem gördü.

Ancak Marie Kondo ve Yönteminin İşinizi Nasıl Yürüttüğünüzle Ne İlgisi Var?

Neye sahip olmak istediğiniz sorusu aslında hayatınızı nasıl yaşamak istediğiniz sorusudur. ” 

~ Marie Kondo

Nedeni ister evinizi ister işinizi düzene sokmak olsun, KonMari Yöntemini hayatınızın her alanına uygulayabilirsiniz. İşte işlerinizi kolaylaştırmanıza yardımcı olacak birkaç strateji..

KonMari Yöntemi - Marie Kondo
Photo by @konmari.com

İşlerinizi Düzene Koymak İçin İzleyebileceğiniz Stratejiler

# Taahhüt ya da Rehin

Kondo’nun yönteminin özelliklerinden biri taahhüt ya da rehindir. Düzenli yaşam taahhüdü, olduğunuz kişi değil, olmak istediğiniz kişi için yaşamda ve işte bir alan yaratmak anlamına gelir. Tamamen kendini adamış olmak uzun bir süreç gibi gelebilir. Ancak bu uzun vadede durumu daha iyi hale getirecektir.

Örneğin, bir görevi bitirmek bir hafta veya bir dizi gün sürse bile, başka bir görevi üstlenmeden önce onu tamamen bitirmelisiniz. Bir görevden diğerine atlamak hız kaybına neden olabilir ve gün sonunda hiçbir işi tamamlayamamış olmanıza…

Bununla birlikte, motivasyonu artırabilecek ve işinize yardımcı olabilecek ideal yaşam tarzınızı hayal etmek de önemlidir.

# Önce En Kolay Şeylerle Başlamak

Marie Kondo, evleri düzenlemek ve dağınıklığı gidermek için nazik bir yaklaşım benimsiyor. Artan duygusal ağırlık nedeniyle kıyafetleri sıralamanın eski fotoğrafları sıralamaktan çok daha kolay olduğuna inanıyor. Peki, bu yaklaşım iş hayatına nasıl uyarlanabilir?

Kondo, önce en kolay şeylerle başlamayı öneriyor. İş süreçlerinde zor alanlara geçmeden önce kağıt belgelerle başlayabilirsiniz. Bu, yoldan sapmadan yönteme alışmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda, çok ihtiyaç duyulan ilk ivmeyi de tetikler.

Başlamak göz korkutucu geliyorsa, ekibinizle birlikte iş süreçlerinizi nasıl iyileştireceğiniz konusunda beyin fırtınası yapmak için ayda 20 dakika ayırın. İdeal bir süreç tasarlama konusunda endişelenmeyin. Sadece başlayın.

Örneğin, yeni bir ürün piyasaya sürüyorsanız, bir MVP oluşturun ve ilk müşterilerden bu konuda geri bildirim almadan pazara atılmamaya dikkat edin. Bu sayede, ürününüzün durumunu anlama fırsatınız olur. Bu yöntem, eksiklerinizi görerek yeni fikirler bulmanıza veya yeni özelliklere yer vermenize imkan sağlayabilir.

# Neşe Sunun

Temel stratejilerden biri, kendinize ofisinizdeki şeylerin neşe uyandırıp uyandırmadığını sormaktır. KonMari yöntemi, neşe uyandırmayan öğelerin atılması gerektiğini belirtir. İşinizde de, müşteri hizmetleri deneyimini veya ürününüzü değerlendirirken aynı yaklaşımı benimseyin.

Örneğin, müşterileriniz ürününüzü veya hizmetinizi deneyimlediklerinde keyif alıyor mu? Yanıtların çoğu olumsuzsa, istatistikleri ve deneyimleri ciddiye almalısınız. Neşe sunun ki, karşılığında da aynı etkiyi alabilesiniz.

# Önemli Olana Odaklanın

Yeni işlerle uğraşırken, olağanüstü sonuçlar elde etmek için yüksek düzeyde odaklanmak çok önemlidir.

Bu nedenle, “neşe uyandırmayan” zihinsel düşüncelerinizi ortadan kaldırın ve önemli olana odaklanın. Küçük işletmelerde her dakika önemlidir.

Milyonlarca yöne çekilmenize veya takviminizi dağınıklıkla doldurmanıza izin vermemeniz çok önemlidir. Neyin önemli olduğuna ve neyin “keyif” uyandırdığına odaklanın. Bu şekilde, iş hedeflerinizi etkili bir şekilde gerçekleştirebileceksiniz.

# Basitleştirin ve Düzenleyin

How to Put Marie Kondo's Methods to Work for Your Small Business | NCR
Photo by @ncr.com

Marie Kondo, ihtiyacımız olanı keşfetmenin en iyi yolunun, sahip olmadığımız şeylerden kurtulmak olduğuna inanıyor. Bu tavsiye, dolabın dağınıklığını gidermek için verilmiş. Ancak iş hayatına uygulamak için de harika bir yöntem. İşinizi kolaylaştırmak ve daha verimli çalışmak için kendinize aşağıdaki soruları sorabilirsiniz:

  • Ofisimdeki eşyalar gerekli mi yoksa sebepsiz yere mi tutuyorum?
  • Ofisimde kuruluşumuzun vizyonuyla uyumlu olmayan çalışanlar var mı?

Olağanüstü büyüme için işinizi, iyileştirilmesi gereken alanları belirleyerek kurun.

KonMari Yöntemi ve Son Sözler

Marie Kondo’nun çalışmalarında ilgi uyandıran ünlü bir sözü var: Teşekkür etmeden ve hoşçakal demeden hiçbir şeyi atmayın.

Aynı şekilde, işinizi düzene sokarken, uzun süredir yanınızda olan şeylere de teşekkür etmelisiniz. Tedarikçilerinizden müşterilere kadar işletmenizin gelişmesine yardımcı olan tüm unsurları takdir etmek için biraz zaman ayırın.

Son olarak, işiniz söz konusu olduğunda, doğru olduğunu düşündüğünüz şeyi yapın, hislerinize güvenin. Aynı zamanda, bu teknikleri uygulamayı unutmayın.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar