Odaklanma Probleminizi Yok Edecek Yöntemler

Paylaşmayı unutmayın.

Bir şey yaparken kendinizi yüzde yüz yaptığınız işe vermediğinizde, yani odaklanma sorunu yaşadığınızda büyük olasılıkla harcadığınız emek de artacaktır. En kötüsü de bitirmeniz gereken, öncelikli bir projeye uzun süre odaklanamamanız ve zamanında bitirme şansını kaybetmenizdir. Başka bir deyişle hedefinize birkaç saniye odaklanamadınız ve attığınız ok hedef tahtasının metrelerce ötesinde bir yere saplandı.

Odaklanma yörüngede kalmaktır, elinizden gelenin en iyisini yapmanıza yardımcı olabilecek bir araçtır. Zorlu topraklarda kaç gün çalıştığınız, kendinizi en iyi kaynaklar ve yapılacaklar listesi ile donatmış olmanız bunları gerektiği gibi kullanmak için sabrınız yoksa önemli değildir. Odaklanma probleminiz varsa enerji havuzunuzu sonuna kadar tüketmeniz ve hatta potansiyeliniz de önemli değildir. Odaklanma, sahip olmanız gereken yüzlerce şeyi anlamanıza yardımcı olur, böylece kişisel özelliklerinizi doğru yolla kullanmış olursunuz. Odaklanma akışınızı oluşturur, işlerin nasıl daha iyi yapıldığını size gösterir, en küçük bozuklukları bulmanıza yardımcı olur.

Radikal bir odaklanma kusursuz bir konsanstrasyona sahip olmak için hayatınıza entegre edeceğiniz önemli bir noktadır, ilhamınızı sürdürmenize yardımcı olur. Odaklanma yeteneğini hayatınıza entegre ettiğinizde zaman içinde yanlış, vasat ya da eksik bir yörüngeyi bilmek içgüdüsel bir süreç haline gelir.

Şimdi odaklanma problemini ortadan kaldırmak için önerilen yöntemlere bir bakalım:

1- Kendinizi Asla Otomatik Pilota Almayın

Kendinizi otomatik pilota alırsanız engelleri, üzerinde söz sahibi olmadığınız değişiklikleri, elinizde olsaydı engelleyebileceğiniz bir türbülansı davet etmiş olursunuz.

engelleri aşmak

@KeithJJ

Bu tür sınırlamalar sırasında kendinizi oyalanma, erteleme ve yanınızda karşıt kuvvetler olmadığından akışınızı değiştirebilecek diğer şeyler için savunmasız bırakmış olursunuz. Kendiniz için yapmanız gerekenler yerine başkalarınca verilmiş kararlara ve koşullara dayalı olarak yönlendirilirsiniz. Sonuç olarak, yolunuz çok değiştiği kadar gitmeniz gereken yere ulaşamazsınız, ihtiyacınız olanı elde edemezsiniz; mermileriniz yakıt olmadan yere düşer. Bununla birlikte hedeflerinize ulaştığınızda kendinizi otomatik pilot moduna alıp geriye kalan zamanınızı dinlenmeye ayırabilirsiniz.

2- Düşüncelerinizi Bir Matematik Dersi Gibi Dinleyin

Düşüncelerinizin anlamını tam olarak kavrayabilmek için onları matematik dersi gibi dinlemek önemlidir çünkü bu sayede düşüncelerinizin odağınızdan ne kadar uzak olduğunu anlayabilirsiniz.

düşünceleri ders gibi dinlemek

@kherrmann

Tıpkı bir matematik dersinde olduğu gibi, sadece bir saniye kadar dikkat etmezseniz, işlemin devamını anlamaya çalışırken kaçırdığınızı telafi etmeye çabalarsınız ama hiçbir şey mantıklı gelmez ve ders için ayrılan vakit de boşa gitmiş olur. Buna asla izin vermeyin.

3- En Verimli Hissettiğiniz Zamanları Bulun ve Kullanın

Günün bazı bölümlerinde diğer zamanlarda hiç olmadığı kadar üretken olduğunuzu fark etmişsinizdir. Bu zamanların dışında kendinizi eğlenceli bir oyun içinde hissetmediğinizde sınırlarınızı zorlarsanız bu sizi çok yorar ve elinizden geleni dahi yapmak istemezsiniz.

verimli hissedilen zamanlar

@ MelodyJacob

Çalışmalarınıza kesinlikle odaklanmak istiyorsanız, kendinizi yeniden şekillendirilebilecek kadar esnek hale getirmelisiniz. Zihninizi günlük işleriniz ve sizi daha fazla yoran şeyler arasında dengeleyebildiğinizde erteleme tuşunu aramaktan da kurtulursunuz.

4- Kendinize Birçok Veri Toplayın

Odaklanmak ve mükemmel bir şekilde sona varmak istiyorsanız çalışmanızın hangi bölümünü değiştirmeniz gerektiğini hangi bölümünden vazgeçmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Üzerinde çalışmayı planladığınız her şeye en üst düzeyde odaklanmak istiyorsanız o alanda yapılmış en iyi şeyin ne olduğunu öğrenin.

veri toplamak

@rawpixel

Disiplininizde en başarılı olanları bulup bunu neden ve nasıl yaptıklarını benimseyebilirseniz  sürecin hangi kısmının en çok dikkat ve özen gerektirdiğini bilmek için kullanabileceğiniz bir model bulacaksınız. Başka hiçbir şey olmasa bile sınırların ötesinde kendinizi motive etmek için edinilen bilgileri her zaman kullanabilirsiniz. Şimdi % 100 odaklanma ve kavrama için neye bakacağınızı biliyorsunuz.

5- Karışık İşleri Adım Adım Bölerek Yapın

Hepimiz dev atılımlar yapmaya yetenekli olduğumuz yanılgısına kapılabiliyoruz. Buna bağlı olarak da ölçütlerimizi çok yükseğe ayarlıyor, buna rağmen beğenmediğimiz beklentilerimizi gerçekleştirmeye yöneliyoruz. Ancak ölçütlerimiz yüksek olduğu için yolun yarısında odaklanmamızı kaybediyoruz. Bu durum yürüyerek bir noktaya varabilecekken koşup bütün enerjinizi bir anda harcayıp yorgunluktan adım atamayacak hale gelmeye benziyor. Adım adım ilerlerseniz tamamladığınız her iş, size bir sonraki evrede daha verimli çalışabilme motivasyonu verir.

iyi odaklanma için zaman yönetimi

@geralt

Zamanınızı küçük iş parçacıkları için ayırın. Ve her zaman döneminde, kazançlarınızı sağlamlaştıracak yoğun oturumların olması için çabalayın ve her zaman diliminde  gerçekleştirmek istediğiniz şeyi yapmadan vaktinizi geçirmeyin.

6- Çalışmalarınıza Başlamadan Önce Eksiklikleri Tespit Edin

Çalışmaya başlamadan önce bunu yapmaya neden ihtiyacınız olduğunu kendinize sorun. Ne olursa olsun bunu yapmaya devam edecek misiniz? Sizi konfor alanınızdan çıkaran en son şeyi yeniden hatırlayın. Bu sayede daha iyi bir performans gösterebilirsiniz.

eksiklikleri tespit etmek

@energepic

Zaaflarınızı hesaba katmadan kendinizi gerçekleştiremezsiniz. Boşlukları doldurun, bilmediğiniz ama ihtiyacınız olan şeyleri tespit edin. Meselenizin hassasiyetini anlayın aksi halde odaklanmanızdaki eksiklik stratejilk noktaları keşfetmenize engel olur.

7- Dikkatinizi Dağıtacağını Düşündüğünüz Her Şeyi Kaldırın

Söylemek yapmaktan kolaydır. Bazen  yapacak daha iyi bir şey bulamadığımızda kendi kaçışımızı hazırlıyoruz. Bu durum da çalışmanın akıbetini bir hayli etkiliyor.

dikkat dağıtmayacak bir ortam

@ YlaniteKoppens

Dikkatinizi dağıtmadan birkaç saat devam edemezseniz, işinizin kalitesi de aynı olur: Rastgele, sıradan, vasat… Bundan dolayı çalışırken dikkatinizi dağıtan şeylerden uzak olun.

8- Duygularınızı Kontrol Edin

Duyguları kontrol etmek  sürecin yeterince dikkate alınmayan kısmıdır. Duygularımızı işlerimizden ayırdığımıza inanmaya eğilimli olsak da bu, duyguların profesyonel bakış açısını etkilemediği anlamına gelmez. Duyguların, odaklanma yeteneği üzerinde düşündüğünüzden daha fazla kontrolü vardır. Mutlu hissederseniz bu kendinizi daha iyi anlamanızı sağlar ve işinizi doğru yapmanıza ve süreci tamamlamanıza yardımcı olur. Sizi mutlu eden şeyleri sıralayarak onları 1 ile 10 arasında puanlayın, mutsuz hissettiğinizde ilham kaynağınızı bulmak ve odağınızı tekrar yoluna koymak için ne yapmanız gerekiyor bu liste yardımcı olabilir.

duyguları kontrol etmek

@Alexas_Fotos

Meditasyon için günlük birkaç dakikanızı ayırın. Küçük şeylerin sunabileceği hoşnutlukların farkına varın. Unutmayın en derin noktaya düşseniz bile artık gidebileceğiniz tek yön yukarıdır.

9- Uykunuzu Alın

Hiçbir şey, iyi bir gece uykusu gibi odaklanma yeteneğini artıramaz. Daha dinlenmiş haldeyken, kendi çalışmalarınızda kusurları daha çabuk bulabilir ve kendinizi yeniden şekillendirme ve yeniden yapılandırma becerisine sahip olabilirsiniz.

uykunun önemi

@422737

Bununla birlikte, kendinizi uykudan çok fazla mahrum ederseniz, enerji havuzunuz boşalır. Basit görevler daha zor görünür, çalışmalarınızdan hatalar sızar ve odaklanmanızı tamamen kaybedersiniz.

10- Bir Uygulama Alanınız Olsun

Bu her başarılı kişinin sahip olduğu bir şeydir. Zanaatınızı uygulama yollarını bulmanız önemlidir. Bunun anlamlı, organize edilmiş ya da kayda değer olmasına gerek yoktur. Yapmanız gereken tek şey, yaratıcı kaslarınızı çalıştırmak için her gün tekrar gelebileceğiniz bir zemine sahip olmaktır.

yazarın günlüğü uygulama alanıdır

@bookblock

Örneğin bir yazar için günlüğü uygulama alanıdır.

Her gün, yeni şeyler öğrenmek ve büyümek için kendinize yer açın ve öğrendiklerinizi  iyi anlayacağınız şekilde tekrar etmeye çalışın. Sonunda kendinizi yüzde yüz işinize vermek için neyi bilmeniz gerektiğini öğreneceksiniz.
Odaklanma ve konsantre olma becerinizi test eden durumlara uyum sağlamak için farklı yöntemler bulacaksınız. Odaklanmanın hayatta kalabilmek için önemli bir şey olabileceği durumların üstesinden gelirseniz yavaş yavaş bu yeteneği hayatınıza entegre edebilirsiniz.
Sonunda, daha iyi odaklanma yeteneği ile eliniz güçlenir ve kazanan siz olursunuz.

Daha önce blogumuzda yer verdiğimiz Hedef Belirlemek & Hedefe Ulaşmak yazımızın da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar