Kişisel Gelişim’in Temel Taşı – Etkin Öğrenme

aktif-öğrenme

Paylaşmayı unutmayın.

Kişisel Gelişim’in Temel Taşı Etkin Öğrenme – İlkokul çağından itibaren öğrenmek ve daha fazla bilgiye sahip olmak için her insan öğrenci konumunda yer alır. İnsanoğlu eğitim hayatını tamamladıktan sonrasında da iş hayatı içerisinde halen öğrenmenin faydasını öğrenmenin ihtiyacını hissedecektir. Ancak temel olarak öğrenme ihtiyacı öğrencinin en büyük ihtiyacıdır. Bu nedenle iyi bir öğrenci olmak ve daha iyi öğrenmek için en önemli yöntemler her zaman araştırılmaktadır. 

İyi Bir Öğrenme İçin Öğretmen Olmak

Çağımızda farklı tekniklerin uygulanması ile daha etkili öğrenmek için öncelikle öğretmen olmak kavramı ortaya çıkmaktadır. Bu kavram, aslında herkesin mesleki anlamda öğretmenliği tercih etmesini değil bir çalışma sistemini ifade eder.

Bu sistem “Feynman tekniği” olarak bilinen çok ünlü bir teknikle 4 adımda nasıl bir öğretmen olarak daha iyi öğrenebileceğinizi göstermektedir. Ancak daha öncesinde mutlaka öğrenme teknikleri açısından yapılmaması gereken 5 yanlış göz önünde bulundurulmalıdır. Bu 5 yanlış arasında;

  • Altını çizmek yerine kendi ifadeleriniz ve yorumunuz ile not almak.
  • Zor olduğunu kabul edin ve önce zor olan konulardan başlayın. 
  • Öğrenmek istiyorsanız, son ana bırakmayın ve çalışmayı sıkıştırmayın. Aralar vererek, çalışmayı bir program içerisinde yayın. 
  • Hakkınızdaki geri bildirimleri ve özellikle zayıf olduğunuz noktaları size bildiren herkesi önemseyin. 
  • Zeka sabit değildir her zaman gelişebilir. Bu nedenle kapasitenizi kendiniz sınırlandırmak yerine ısrarcı olun ve üstüne gidin. 

Etkin Öğrenme – Feynman Tekniği

Richard Feynman

Nobel ödüllü bir fizikçi olan Feynman, birçok önemli fizik konusunda çalışmalar gerçekleştirmiştir. Feynman, yaşam felsefesi hayatı anlamaya ve anlatmaya çalışmak olan ve aslında şiir, resim, müzik gibi birçok farklı konuyla ilgilenen ve hatta Bongo çalan bir insandır. Ancak temelde bir öğretici olması hepsinden daha önemlidir.

Henüz bir öğrenci iken kendi kendine geliştirdiği bir yöntem kapsamında “Bilmediğim Şeyler Defteri” gibi bir defter oluşturmuş ve bu defter sayesinde bir öğrenme tekniğine kadar ilerlemiştir. Bu kapsamda geliştirme tekniği içerisinde 4 önemli adım bulunmaktadır. 

  1. Öğrenmek istediğin konuları seç, onlara çalışmaya başla ve öğrendiğin her şey bir kenara mutlaka not et. 
  2. Öğrendiğin her şeyi sanki başkalarına öğretecekmiş gibi açıklamayabileceği ve çok daha basit bir şekilde öğretebileceğin bir hale getir. 
  3. Açıklamalar ve öğretme çalışmaları gerçekleştirirken, sahip olduğun bilginin bazı noktalarda eksik olduğunu göreceksin ve bu eksiği kapatmak için farklı kaynak ve kitaplara geri dönerek çalışmaya devam et. 
  4. Konuyu oldukça basit bir hale getir ve benzer örnekler ile birlikte daha açıklanabilir pratik bir yapı elde et. 

Bu adımları takip eden insan, öğrenmek için öğretmek gerektiğini çok net şekilde görebilecektir. Yani 4 adımlı bu stratejiyi bahsedilen diğer 5 hatayı yapmadan sürdürdüğünüzde, öğrenmek istediğiniz konuyu çok daha pratik ve kendinize ait bir hikaye haline getirmeyi dahi başarabileceksiniz. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar