Hayatınızı Değiştirecek En İyi 5 TED Konuşması

Hayatınızı Değiştirecek En İyi 5 TED Konuşması

Paylaşmayı unutmayın.

Hayatınızı Değiştirecek En İyi 5 TED Konuşması – Yeni bir başlangıç yapmak veya halihazırda var olan bir işi sürdürmek için ya da sadece depresif ruh halinden kurtulmak için motivasyona ihtiyaç duyabiliyoruz. Bize ilham verecek şeylere ihtiyacımız oluyor ya da sadece insanlığa olan inancımızı yeşertmek istiyoruz.

Böyle anlarda dokunaklı bir konuşmanın gücü yadsınamaz. TED konuşmaları, bu noktada aklımıza gelenler sıralamasında ilk üçü zorlar bizce. Bu listede, hayatınıza anlam katacak ve gidişatı değiştirebilecek güçteki 5 ilham veren konuşmaya yer verdik.

(Videolarda “Subtitles” kısmından Türkçe’yi seçerek Türkçe altyazılı olarak da izleyebilirsiniz.)

Hayatınızı Değiştirecek En İyi 5 TED Konuşması

1- Elizabeth Gilbert – Deha Üzerine

Elizabeth Gilbert  - Hayatınızı Değiştirecek En İyi 5 TED Konuşması

Elizabeth Gilbert, sanatçılara ve “dahi” lere imkansız özellikler atfedilmesi üzerinde duruyor. Bunun sonucu olarak da radikal bir fikri savunuyor: Nadir bulunan bu insanlara “dahi” demek yerine, “dehanın” onlara geldiğini söylemek.

“Ye, Dua Et, Sev (Eat, Pray, Love)” kitabından sonra “Bundan daha iyisini yapamamaktan korkmuyor musun? ” şeklinde ifadelerle karşılaşan Gilbert; diğer tüm yazarların veya mesleği yaratıcı işler çıkarmak olan insanların da karşılaştığı bu tutumun değişmesi gerektiğinden bahsediyor.

Dehayı bir insana atfetmenin sonucu olarak; “dahi” insanlar üzerindeki yoğun baskı ve sorumluluğun arttığını görmemek mümkün değil. Öyleyse, yüzlercesinin intihar ettiği de göz önünde bulundurulduğunda bu tutumun değişmesi gerektiğini söylemek doğru olmaz mı?

Komik, kişisel ve oldukça etkileyici bir konuşma. Son olarak, “Ye, Dua Et, Sev” kitabının filme uyarlandığını da söylemeden geçmeyelim.

2- Amy Cuddy – Beden Dili

Vücut dilinin başkalarının bizi nasıl gördüğünü etkilediğini biliyoruz. Fakat kendimizi nasıl gördüğümüzü de değiştirebilir. Sosyal psikolog Amy Cuddy, “güç duruşu” na değiniyor. İnsanın kendinden emin olmadığı durumlarda bile kendinden emin şekilde duruş sağlamasının; kendine güven hislerini artırabileceğini ve kişinin başarı şansını etkileyebileceğinden bahsediyor.

Ayrıca Cuddy, “Ben buraya ait değilim” şeklinde düşünmek yerine “Taklit edin” diyor. Gerçekten oraya ait olduğunuzu hissedene kadar, taklit edin. Sonrasında ise oraya aitmiş gibi davranmanın, psikolojik olarak etkilerini ve deneylerle onaylanmış sonuçlarını anlatıyor.

Bununla birlikte Amy Cuddy, kendinize ayıracağınız 2 dakikanın ve bu 2 dakika boyunca duruşunuzu değiştirmenin hayatınızda yaratacağı etkileri açıklıyor.

3- Dan Gilbert: Şaşırtıcı Mutluluk Bilimi – En İyi 5 TED Konuşması

İnsanlar mutluluktan bahsettiklerinde, bu genellikle bir arayış olur. Çok zor ve ulaşılmaz bir şey bulma arayışı.. Şimdi onu nasıl elde edeceğine dair dipsiz bir fikir kuyusu var.

Ancak şaşırtıcı bir şekilde, bizi mutlu olmaktan alıkoyan, hayattaki binlerce harika deneyim arasından seçim yapma gücümüz olabilir. Bununla birlikte, psikolog Dan Gilbert, şok edici bir gerçeği ortaya çıkarmak için mutluluğu en temel iki bileşenine bölüyor. Bunlar; tesadüfen bulduğumuz mutluluk ve yarattığımız mutluluk.

4- Brene Brown – Kırılganlığın Gücü

Brene Brown insandaki yakınlık duygusu üzerinde çalışıyor. Empati, ait olma, sevme yeteneklerimiz… Brown, kendini tanımaya ve böylece onu insanlığı tanımaya iten kişisel arayışını paylaşıyor.

Bununla birlikte Brown konuşmasında; kendimizle barışmak ve insani duygularımızı anlamakla ilgili kendi deneyimlerine, araştırmalarına yer veriyor. “Sadece hakiki ve gerçek olmaya ihtiyacımız var… ‘Kırılgan olabilmem yaşadığım anlamına geliyor’ diyebilmeye ve en önemlisi yeterli olduğumuza inanmaya.”

5-  Alain de Botton – Daha Kibar ve Daha Nazik Bir Başarı Felsefesi

Alain de Botton başarı ve başarısızlık fikirlerimizi inceliyor. Ek olarak, bu iki yargının altında yatan varsayımları sorguluyor. Başarı her zaman kazanılan bir şey mi? Ya başarısızlık?

“Gelişmiş toplumlarda diğerlerine göre daha fazla intihar görülmektedir. Bunun bir nedeni, insanların kendi başına gelenleri ileri derecede kişisel almalarıdır. Başarılarını sahipleniyorlar. Ama başarısızlıklarını da… Peki, bu baskılardan kurtulmak mümkün mü?”

“İnsanları yargılamaya geldiğinde kendinizi frenleyin. Bir kişinin gerçek değerinin ne olduğunu mutlaka bilemeyebilirsiniz.”

Bununla birlikte Botton, düşüncelerimizin gerçekten bize mi ait olduğunu yoksa başkalarından aldıklarımız mı olduğunu sorgulamamız gerektiğini vurguluyor.

Aynı zamanda, “Her şeyi başarırsın” cümlesiyle insana yüklenen ağırlıktan bahsediyor. Böylelikle farklı bir bakış açısıyla, her şeyi başarabilirsiniz yerine, her şeyi başaramazsınız diyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar