Google Neden Donanım Kısmında Sorun Yaşıyor?

pixel3

Paylaşmayı unutmayın.

Google Neden Donanım Kısmında Sorun Yaşıyor? – Gündelik hayatta telefonlar, bilgisayarlar, bulut sistemleri veya mailler gibi birçok noktada Google şirketinin hizmetlerini kullanmayı sürdürüyorsunuz. Ancak yazılım konusunda firma bu kadar büyük bir başarıya sahip olsa da donanım konusunda aynı durumdan söz edemeyiz. Aslında marka donanım konusunda da birçok örneğe sahip . Ancak bu konuda hiçbir zaman marka Apple veya Samsung ile yarışacak bir konuma ulaşamıyor.

Marka yazılım konusunda elde ettiği başarı kadar donanımlar üzerinde de çalışarak yazılımlar için yardımcı ve gelirlere destek oluşturmasını istiyor. Bugün Google 900 milyar dolar gibi büyük bir gelire sahip. Ancak bu gelirin içerisinde donanımlar sadece %16 gibi bir rakam oluşturuyor.

Google Neden Donanım Kısmında Sorun Yaşıyor?

Google Donanım Tarihçesi

Markanın donanım tarihçesine bakıldığında; ortaklıklar gerçekleştirmek, satın alımlar yapmak ve son noktada iç geliştirme çalışmaları oluşturmak yer alıyor. Donanım ortaklıkları konusunda Android sistemler açısından firma ilk ortaklığını Motorola Droid ile gerçekleştirdi. Ancak yine de büyük bir başarı elde edemeyen bu girişim, Apple‘ın milyonlarca satış rakamlarına karşın Nexus modeliyle sadece 20 bin satış rakamı yakaladı.

Bilgisayar çalışmalarında Chromebook, bir internet terminali olarak bulut tabanlı depolama sistemleri kullanacaktı. Bu nedenle piyasaya çok düşük bir depolama alanıyla çıkarken, internete bağlı olmadan hiçbir şey yapamayacak bir bilgisayar piyasaya sürülmüştü. Oysa Chromebook açısından ilk modeller Samsung ve Acer gibi markalar tarafından üretildi. Hatta 2016 yılında ABD’de Mac bilgisayarlardan daha yüksek bir satış daha elde etti.

2012’de firma daha yüksek bir yatırım ile Motorola ’nın hisselerini satın aldı ve bir telefon geliştirme stratejisi planlandı. Bu kapsamda bir patent alma başarısı elde etti. Fakat sonrasında hisseler tekrar çok düşük bir rakam ile satışa çıktı. Sonrasında büyük bir başarısızlık yaşadı.

Tüm bu çalışmalar sonrasında ise Google çok kazançlı bir yatırım olarak Nest şirketini kurdu. Bu yatırım sayesinde bir ev donanımı olarak akıllı termostat üretimi yaptı. 2017 yılında ise HTC ile yapılan anlaşma sonrasında birkaç adet Pixel telefon modeli üretti. Ancak yeterli rakam yine yakalanamadı. 

google-neden-donanim-kisminda-sorun-yasiyor
@unsplash

Google İç Girişimleri

2019 yılında ise Google Fosil saat grubu ve FitBit platformlarını satın aldı. Marka bu dönem sonrasında kendi içerisinde donanım projeleri geliştirmeye çalıştı. Google Glass gibi gerçeklik gözlükleri geliştirmeye çalıştı. Fakat gerçek hayatta işlevsel olamayan bu donanımlar başarılı olamadı.

Aslında 2016 yılında marka Home gibi başarılı bir ürün ortaya çıkardı. Bir akıllı hoparlör serisi olmakla birlikte Amerika’da çok popüler bir hale geldi. Aynı zamanda çok iyi bir performans sergiliyordu.

Google Donanıma Yeniden Yöneliyor

google-neden-donanim-kisminda-sorun-yasiyor
@unsplash

Akıllı ev sistemleri gibi donanım başarıları sonrasında Google yeni bir düşünce yapısına sahip olarak kendi Pixel telefon serisini, kendi Chromebook bilgisayarlarını ve tabletlerini hiçbir marka altında olmadan geliştirme kararı aldı. Ancak Pixel telefon yine de piyasadaki rakiplerinin altında kaldı ve istenilen başarıyı yakalayamadı.

Bugün Google hbirçok farklı yazılımı sayesinde profilinizdeki neredeyse her bilgiye sahip. Yani bir eviniz var mı, gözlerinizin rengi nedir veya çocuğunuz var mı gibi bilgiler ellerinde. Bu sayede size hedefli reklamlar sunarken, aslında bu bilgileri sistemin “Gizlilik ve Şartlar” sayfası içerisinde rahatlıkla görebiliyor ve isterseniz bu bilgilerin paylaşılmasından vazgeçebiliyorsunuz. Yani “Reklam hedeflememi Kapat” düğmesine tıkladığınızda kolaylıkla bilgi toplamayı durdurabiliyorsunuz.

Bilindiği üzere yazılım konusunda Google ile rekabet içerisine girebilecek dünyada neredeyse çok az firma var. Özellikle Android ile akıllı telefon pazarını elinde tutuyor. Chrome ile ise tüm mobil ve masaüstü bilgisayarlara büyük bir güç sağlıyor. Bu nedenle firma donanım konusunda kazanamasa da yazılımları sayesinde güven sağlıyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar