Pandemi’nin Başarısı – 150 Bin Yeni Marka

Paylaşmayı unutmayın.

Pandemi’nin Başarısı – 150 Bin Yeni Marka – Pandemi dönemi hepimizi eve hapis ederken, birçok girişimcinin de bu dönemdeki iş akışlarına yönelik arayışlarının sonucu; yeni arayışlar ve yeni markalar piyasaya merhaba demesini sağladı. Sokağa çıkma, evde kal gibi kampanyaların sayesinde evde bir çok kişi kendini geliştirmeye adadı. Bir çok kişi bunu fırsata dönüştürüp, yeni değerler yeni markaların doğmasını sağladı.

Pandemi’nin Başarısı – 150 Bin Yeni Marka

Pandeminin en büyük artısı iş geliştirme çalışmalarının hız kazanması oldu. Teknolojinin de desteği ile birlikte yeni fikirlerin ve potansiyel dokunulmamış iş sektörlerinin işleyiş kazanmış olmasıydı. İş potansiyelini korumak ve aynı zamanda yeni bir iş kurmak isteyen yeni girişimciler, pandemi  dönemini fırsata çevirmede başarılı çalışmalar yaptı. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 2020’de yayınladığı rapordaki istatistiklerde, marka tescili konusunda son 10 yılın en yüksek artışının yaşandığı yıl olduğu açıkladı. Bir önceki yıla oranla yüzde 26.6 artış gösteren marka tescili başvuruları bu yıl 149.164 ile pik yaptı. Bu sayı geçen yılın en pozitif değeri olarak adlandırılabilir.

pandeminin-basarisi-150-bin-yeni-marka
@unsplash

2020 yılı, diğer bir deyiş ile pandemi yılı hepimizin kara yılı gibi görünse de bir çok şeyin kıymeti olduğunu da hatırlattı. Normal zamanda ne kadar sıradan olsalar da sahip olmadığımız da ne kadar değerli olduklarını anlamış olduk. Ancak bunu fırsata çevirenler de oldu. Oturup, sızlanmak ve bir şey yapmamak gibi durumlardan sıyrılan her insan yeni bir hobi, yeni bir alışkanlık, yeni bir hayat hatta ve hatta yeni bir marka ortaya çıkardı.

Pandeminin Faydası

Pandemi döneminin iş sahiplerinin işlerini korumaya ve geliştirmeye yönelttiğini ve yeni alanlarda iş fırsatları oluşturmak amacı taşıdığını ifade eden Defans Patent Marka ve Patent Vekili Av. Eşref Borça, markalaşmanın Türkiye ekonomisine katkısının büyük olacağının altını çizdi. Borça, özellikle uluslararası platformda, 2020 yılında, yerli EPC (European Patent Convention) patent başvurularında ortalama yüzde 14,6’lık, PCT (Patent Cooperation Treaty) başvurularında ise yüzde 25,3’lük bir artış yaşandığını belirtiyor.

Ülkelerin ekonomik gelişmelerinde yadsınamaz katkılar sağlayan faydalı model başvurularında 2020’de 2019 yılına göre % 26.3 oranındaki artı gözlendi. Bu son 15 yılın en yüksek rakamını oluşturdu. Defans Patent Marka ve Patent Vekili Av.Eşref Borça, Covid-19 sürecinin değişen iş akışının ve iş teknolojilerinin  de insanların cesaretlenmesine ve faydalı ürün üretiminin bu süreçte artarak patent başvurularını çoğalttığını belirtti.

pandeminin-basarisi-150-bin-yeni-marka
@unsplash

Kötü Komşu Ev Sahibi Yapar, Kötü Virüs de İş Sahibi Yaptı.

Goodjob Marka Danışmanlığı şirketi tarafından yapılan bir başka araştırmada “Beyaz Yakalının Bilinçaltı ve Değişen Anlam Dünyası” sorgulandı. Pandemi döneminde işten uzaklaşarak kendisiyle kalan bir çok kişinin yeni marka tescillerinde etkili olduğu ortaya çıktı. Koşuşturmacalardan ve günlük streslerden uzaklaşan ve yaratıcılık kısmına geçiş yapan çoğu girişimci pandemi sürecini iyi değerlendirdi. Markalaşma yolunda büyük adımlar atmış oldu.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar