Dünyanın En İyi 5 Girişimcisi ve Hikayeleri

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyanın En İyi 5 Girişimcisi ve Hikayeleri- Girişimcilik, en basit tanımıyla, kar elde etmek için bazı riskler alarak bir iş kurmaktır. Ancak dünya hızla değişirken girişimciliğin tanımı da değişiyor. Modern girişimciliği, problem çözerek dünyayı değiştirmek, olarak tanımlayabiliriz.

Girişimci genelde sorumluluk ve risk alan, başarma isteği güçlü, fırsatları ve geleceği sezebilen, değişiklikleri benimseyebilen ve şartlara adapte olabilen kişidir. Sıfırdan başlayıp büyük başarılara imza atan girişimciler ise, girişimci adayları için büyük bir ilham kaynağı olmaya devam etmekte.

İyi kavramı elbette göreceli bir kavramdır, bu listede en iyi 5 girişimci diyerek hem hemen herkes tarafından yaptığı girişimle tanınan-bilinen, hem de uluslararası düzeyde çalışmalar yapan girişimcilere yer verdik.

Dünyanın En İyi 5 Girişimcisi ve Hikayeleri

1- Walt Disney

walt disney, disneyland - dünyanın en iyi 10 girişimcisi
Photo by Lisa Bunzel on Pixabay

Biraz geçmişe gidelim istedik, böylece girişimciliğin geçmişten günümüze değişimini daha net görme şansı yakalayabiliriz.

Walt Disney, komşusunun atlarını eğlence olsun diye karikatür biçiminde çizen bir çiftçi çocuğuydu. Büyüdüğünde, gazete ve dergiler için reklam üreten bir firmada çalışmaya başladı. Ancak yeterince yaratıcı olmadığı gerekçesiyle kovuldu. Sanatçı olma isteği çizim yapma tutkusunu tetikliyordu.

Bir gün çizim yaptığı esnada odada bir tıkırtı sesi duydu. Küçük bir fare tahta zemin üzerinde hareket ediyordu. Disney ilgisini çeken bu fareyi izlemeye ve beslemeye başladı. Bir süre sonra ise bu ikili arasında bir arkadaşlık oluşmuştu. Walt Disney bu sevimli küçük arkadaşını o kadar sevmiş ve alışmıştı ki bir gün onu çizmeye karar verdi. İşte bu çizim Walt Disney’in hayatının dönüm noktası oldu.

Sonrasında kardeşi Roy O. Disney ile birlikte animasyon şirketi olan Walt Disney Productions’ ı kurdu. Şirketi dünyanın en ünlü film yapımcılarından biri oldu. Walt, animasyon şirketi ile oldukça başarılı olsa da, dünyanın en büyük tema parkını yaratma hayalleri vardı. 1955 yılında Los Angeles’ta Disneyland projesini hayat geçirdi.

2-Steve Jobs

Steve Jobs- Apple- Dünyanın en iyi 10 girişimcisi
Photo by Jan Tůma on Pixabay

1955’lerden devam edelim; girişimcilik listelerinin olmazsa olmazı 1955 yılında doğan ve 27 yaşına kadar gerçek anne babasının kim olduğunu bilmeden evlatlık olarak büyüyen Apple’ın kurucusu Steve Jobs’ tan bahsedelim.

Gençlik yıllarını oldukça zor şartlarla geçiren Jobs, üniversiteye başladığında, üniversitenin kendisine bir şey katmadığı iddiasıyla ilk senesinde üniversiteden ayrıldı. Sonrasında resmi olmayan bir şekilde ilgisini çeken bazı derslere devam etti. Jobs’un kendi isteğiyle katılmış olduğu derslerden biri de kaligrafi dersiydi. Yıllar sonra bu ders onun, Mac bilgisayarlar için devrim niteliğinde yazı tipleri geliştirmesine olanak sağladı.

Jobs üniversiteyi bıraktıktan birkaç yıl sonra çocukluk arkadaşı ve elektronik uzmanı Steve Wozniak ile Apple Bilgisayar şirketini kurdu. “Dijital Devrimin Büyük Babası” olarak adlandırılan Jobs, elektronik sektörünü önemli ölçüde değiştirdi. Apple’ın yanında Next Computer ve Pixar Animasyon Stüdyoları’nı da kurmuş ve yönetim kurulu başkanlığını yapmıştır. Öldüğünde 8.3 milyar dolarlık bir servete sahip olan Jobs, “Kalite nicelikten çok daha iyidir.” sözleriyle gelecekteki birçok teknoloji için ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

3- Bill Gates

Bill gates -  microsoft
@gatesnotes

Bill Gates çağımızın en ünlü girişimcilerinden birisidir. Son 21 yıl içerisinde 16 kez dünyanın en zengin insanı unvanına sahip olmuştur. Amerikalı yazar, yazılımcı, girişimci, yatırımcı ve iş adamı olan Bill Gates, dünyanın en büyük bilgisayar yazılımı şirketi olan Microsoft’un kurucu ortağı, aynı zamanda kişisel bilgisayar devriminin en bilindik öncüsüdür.

Gates bilgisayar programcılığına çok küçük yaşlarda ilgi göstermeye başlamış ve tüm boş zamanını okula bağışlanan teletip terminal bilgisayarında program yaratmak için harcıyormuş. Gates daha sonra Microsoft’u kurdu ve muazzam derecede popüler olmaya devam eden Windows yazılım sistemini geliştirdi.

Bill Gates’e göre, “En mutsuz müşterileriniz en büyük öğrenme kaynağınızdır.” Girişiminizin gelişmesini istiyorsanız, müşterilerinizin söylediklerine önem vermelisiniz. Müşteri yorumları, ürünlerinizdeki ve hizmetlerinizdeki kusurları öğrenmeniz için en iyi yol olabilir. 

4- Mark Zuckerberg

Zuckerberg - dünyanın en iyi 10 girişimcisi
@news.harvard

Yine, bilgisayara ve programlamaya ilkokul yıllarından büyük ilgi duyarak bugünlere gelen bir diğer isim, Mark Zuckerberg. 12 yaşına geldiğinde, diş hekimi olan babasından öğrendiği bir programlama dili sayesinde ilk uygulamasını oluşturmuş.

Üniversitenin ilk yıllarında kurmuş olduğu Facebook’a kadar birçok başarılı proje geliştirmiş ve birçoğunu bilişim devlerine çok iyi rakamlara satmıştır. Öğrencisi olduğu Harvard Üniversite’sini yarım bırakıp Facebook’u kuran genç girişimcinin bugünkü serveti 50 milyar dolar civarındadır. 2010 yılında Time dergisi tarafından “Yılın Adamı” seçilmiş, 2015 yılındaki yaklaşık 35,1 milyar $’lık servetiyle dünyanın en genç zengini sıfatını almıştır.

Zuckerberg’in mottosu ise “Hızlı hareket et ve hata yap.

5- Dünyanın En İyi 5 Girişimcisi Listesinde Son İsim: Larry Page

Larry Page ve Sergey Brin
Larry Page ve Sergey Brin, 2003. Kim Kulish |  Corbis | Getty Images

Larry Page, Google’ın temel algoritmalarının geliştiricisi ve Sergey Brin ile birlikte Google şirketinin kurucusudur. Şu an Alphabet Inc. şirketinin yönetim kurulu başkanı konumundadır.

Larry Page, Michigan Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği bölümünde eğitim aldı ve doktora yapmak için Stanford’a gitti. 1995 yılında  Sergey Brin ile tanıştı. İkili yakın arkadaş oldular ve bilgisayar bilimiyle ilgili sürekli olarak birlikte muhabbet ediyorlardı.

Larry Page 23 yaşındayken aniden bir rüyadan uyandı ve kendine şu soruyu sordu: “Bütün interneti indirebilmek mümkün mü?” Daha sonra Page internet sitelerini anahtar kelimeleri kaç kere içerdiğine göre listelemek yerine bağlantıları takip ederek sitenin önemine göre listeleyebileceği bir sistem üzerinde çalışmalara başladı. Sergey Brin ile birlikte, BackRub ismini verdikleri arama motorunu oluşturdular.

BackRub isminde değişikliğe giderek, Googol isimli matematik teriminden ilham aldılar, “Dünyadaki tüm bilgiyi toplayabilme ve bunu evrensel olarak erişilebilir hale getirme” misyonlarına en uygun olan Google ismini seçtiler. 1998 yılında resmi olarak Google şirketi kuruldu.

girişim- dünyanın en iyi 5 girişimcisi, girişimcilik
Photo by Gerd Altmann on Pixabay

İşin özü listeye ekleyebileceğimiz daha birçok isim var; Jack Dorsey, Jeff Bezos, James Dyson, Stephan Kaufer, Jack Ma gibi… Her birinin farklı hikayeleri olsa da ana mesaj aynı.. Sevdiğin işi yapmak ve pes etmemek. Girişimci adaylarına verebileceğimiz en güzel tavsiye ise : “Fikri değiştir, dünya değişsin!”. İçinizdeki gücü fark etmeniz dileğiyle.

Kaynak: Yeni İş Fikirleri

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar