Dünya Mutluluk Raporu 2018’de Ne Diyor?

Paylaşmayı unutmayın.

Her ne kadar Dostoyevski, “Hayatta hep mutlu olursam hayalini kuracak neyim kalır?” demiş olsa da insanın yaşamdaki yolculuğu sadece mutluluğu kovalamak üzerine ilerliyor. Yerkürede yaşayan milyonlarca insanın farklı hayal ve beklentilerine karşın her yıl başka ülkelerde yaşayan vatandaşlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucu bir Dünya Mutluluk Raporu yayınlanmaktadır. Bu raporun amacı,  ülkenin yaşam standartlarının, kişi başına düşen gelirin, ülkedeki özgürlüklerin, hissedilen güvenin, refah düzeyinin ve ortalama yaşam süresinin o ülke vatandaşlarının yaşam mutluluğuna etkisini hesaplamaktır.

İşte 2018 yılının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde bu yılın Mutluluk Raporu da yayınlandı. Elbette birçok farklı detay ve verinin yanında ilk ilgimizi çeken de Türkiye’nin 2017 yılına oranla 156 ülke içinde sırlamada 5 basamak gerilemesi ve 74. sıraya inmesi

Mutluluk Oranı En Yüksek Ülkeler

Birleşmiş Milletler’in bağımsız uzmanları tarafından gerçekleştirilen listede ilk 5 şöyle:

1- Finlandiya

2- Norveç

3- Danimarka

4- İzlanda ve

5- İsviçre

2018 dünyanın en mutlu ülkeleri
@unsplash

Bugüne kadar listenin oluşturulma aşamasında kişilere sorulan sorular arasında kişi başına düşen gayri safi milli hasıla, hükumetlerin vatandaşlara sosyal yardım eğilimi, ortalama yaşam süreleri, kişisel özgürlükler, güven ortamı ve refah düzeyi temel alınsa da son yıllarda bu sorgulamalara devlet içi yolsuzluk eğilimleri de katılmıştır. Ancak elbette bu sene yapılan araştırmadaki en büyük farklılık, ülkenin vatandaşları yanında o ülkede yaşamını sürdüren göçmenlerin de araştırmaya katılmaları olmuştur. Bu rapor oldukça da enteresan bir durumu açığa çıkartmıştır. Göç ve mutluluk dengesi, sanılanın aksine birbiriyle çelişmemiş, göçmen olarak bir ülkenin halkına katılan kişilerin mutluluk oranları o ülke halkıyla aynı olmuştur.

Türkiye dünya mutluluk raporunda kaçıncı sırada
@unsplash

Türkiye’nin Durumu

Her ülke ile aynı değerlendirmeye tabi tutulan Türkiye’de 2016’dan 2017’ye geçişteki 9 basamak sıçrama verileri maalesef 2018’de işe yaramamıştır. Türkiye, son raporda 5 sıra gerileyip 156 ülke arasında 74. olmuştur. Aynı raporda en kaydadeğer değişimi Togo yaşayarak 17 basamak yükselirken Venezuela 82.likten 102.liğe düşmüştür.

Az güneş gördüğü için insanların mutsuz oldukları varsayımını çürüterek neredeyse bütün Baltık ülkelerini liste başına toplayan rapor, Afrika ülkelerinin çoğunluğunu da en mutsuz ülkeler kulvarına almıştır. Yemen, Tanzanya, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Burundi maalesef mutlulukta sınıfta kalmıştır.

Göçmenler ve Mutluluk

göçmenler ve dünya mutluluk raporu
@unsplash

Aslında raporda diğer bir şaşırtıcı detay da göçmenlerle ilgilidir. Sıralamadaki en mutlu göçmenler, sanılanın aksine en zengin ülkelerde değil, daha kaliteli bir yaşamı en çok destekleyen ülkelerde yaşamaktadır. Yani kısacası kendi halkına iyi bakan ülkeler, göçmenler için de iyi ev sahipliği gerçekleştirebilmektedir.

refah düzeyi ve dünya mutluluk raporu
@unsplash

Özde mutluluk oranları daha çok hükumetlerin halklarına sağladığı yaşam olanaklarına bağlı görünse de yakın zamanda yeni bir etki fark yaratmış ve 3 önemli hastalık, kişilerin mutlulukları üzerinde söz sahibi olmuştur. Bu hastalıklar obezite, uyuşturucu bağımlılığı ve depresyondur. Ve ilerleyen yıllarda dünya üzerinde daha fazla kişi bu teşhislerden etkilenecek gibi görünmektedir.

Geçen senenin listesini incelemek isterseniz 2017 Yılında Dünyanın En Mutlu Ülkeleri yazımızı da okumanızı öneririz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar