Disney Stüdyoları’ndan En İyi 1O Yapım

walt disney studyoları

Paylaşmayı unutmayın.

Söz konusu Walt Disney olduğunda film endüstrisi üzerindeki gölgesinin büyüklüğü herkesçe malum elbette. Geçmişe baktığımızda en yüksek gişeli 10 filmin 4’ünün yapımcısının Mickey Mouse’un yuvası olması çok da şaşırtmıyor bizleri. Stüdyo, çocuk filmlerinde olduğu kadar genel izleyici kategorisindeki en iyi 10 filme de imza atmayı başarmış durumda. Bu kadar “en” lerden bahmsetmişken gelin stüdyonun “En İyi 10″ una birlikte göz atalım!

10- Captain America: Civil War (2016)

marvel civil war

@disney via marvel

Kuşkusuz Marvel film dünyasının en fazla gişe yapan serisi olma unvanını çoktan hak etmiş bir bölüm. Sadece bu listede bile 14 filmlik seriden birkaç taneye daha rastlayabiliriz. Captain America, 3 gişede 408 milyon dolarlık paya sahip. 13. MCU filmi olan ve Avengers serisine de katılacak olan diğer kahramanların tanıtıldığı bir girizgah gibi kabul edilebilecek olan yapım, gerek Infinity War’a zemin hazırlaması gerekse Spider Man’i seriye katması bakımından oldukça dikkat çekici. Ve oyuncak piyasasında da açık ara ile en çekici ve en yakışıklı olmaya aday kahramanlardan biri ayrıca.

9 – Iron Man 3 (2013)

iron man

@disney via marvel

Iron Man, 3. 409 milyon dolarlık gişeye ulaşabilmiş, farklı bir Marvel Cinematic Universe yapımı. Bu bölüm diğerlerine nazaran Iron Man’i merkezine almış ve orijinal Marvel çizgi romanlarına daha bağlı kalmış bir yapım olarak izleyicisiyle buluştu. Söz konusu film sadece Amerika’da değil okyanus aşırı ülkelerde de oldukça fazla sayıda izleyiciye ulaşmıştı ve hatta bu rakamlar sadece Amerika için derlenmemiş olsaydı dünya çapındaki gişesiyle Disney’in en iyi 5. filmi olmayı çoktan başarmıştı.

8- Toy Story 3 (2010)

toy story

@disney

Pixar’ın 3. Toy Story bölümü ülke çapında 415 milyon dolar gişe rakamına kolaylıkla ulaşmayı başarmıştı. 3’lü içerisinde en fazla hasılat yapan bu bölüm gibi görünse de bilet fiyatları göz önüne alındığında diğer bölümlerle arasındaki farkın çok da açık olmadığı görülebilir. Söz konusu efsane hikayede Woody, Andy ve Buzz Lightyear baş karakter olarak bizleri maceradan maceraya sürüklüyordu. Kaldı ki filmin etkileri o kadar uzun sürdü ki sadece sinema endüstrisini değil oyuncak ve video oyunları gibi ayrı mecralarda da uzun yıllar aranan temalardan oldu. İlk bölümünden itibaren ise bilgisayar animasyonlarının film sektöründe tahtının sallanmayacağının sinyallerini vermeyi başarmıştır. Toy Story hayranlarına bir müjde daha verelim 3’lünün yeni bölümü 2019 yazında bizlerle olacak gibi görünüyor.

7- The Lion King (1994)

lion king

@disney

Disney stüdyolarının Rönesans’ı olarak adlandırılabilecek olan çizgi film animasyonları döneminin ilk büyük adımı Aslan Kral kuşkusuz. Dönemin en kârlı filmlerinin başında 423 milyon dolarlık gişesiyle tahtını kimselere devretmiyor. Animasyon dünyasının ilk günlerinden bir örnek olsa da bugünle karşılaştırıldığında her türlü eksik teknolojik alt yapısına karşın çizgi film dünyasına çok uzun yıllar kalıcı bir imza atmayı başarmış bir yapım. Disney’in müzikal animasyonları kategorisindeki film müzikleri ile 2 tane Akademi Ödülü’nü almayı başardı ve 1994 yılında Forrest Gump’ı da geçerek sezonun en çok gişe yapan filmi olmayı başardı. Lion King, Disney klasikleri arasına girdiği gibi arkasında Broadway de dahil olmak üzere pek çok sanat eserine ilham vermiştir.

6- Pirate’s Of The Caribbean – Dead Man’s Chest (2006)

pirates of caribbean

@disney

Karayip Korsanları serisinin 2. filmi, Amerika’da 423 milyon dolar, uluslararası gişede ise 1.1 milyar dolara kavuştu. Bu tema akabinde benzer birçok karakter ve seriye de ilham kaynağı oldu ise de taklitler hep aslını yaşattı. Öyle ki Johnny Depp normal aktör hayatından çok korsanlık kariyeriyle akıllara kazınmış oldu. Dead Man’s Chest ise Disney’in 6 yıl boyunca rekoru kırılamayan bir yapımı olmayı başardı.

5 – Avengers: Age Of Ultron (2015)

avengers

@disney via marvel

İşte, yine bir Marvel klasiği listede! Bir robot caniyi yok etmek üzere takım haline gelen tanıdık kahramanlar 1.4 milyar dolarlık bir gişe yakalamayı başardı. Avengers için çok da fazla söze gerek yok herhalde. Bir araya gelişleri her bölümde olay yaratmaya devam edecek gibi duruyor kuşkusuz.

4 – Finding Dory (2016)

finding dory

@disney

Böyle bir liste oluşturulduğunda elbette 2003 yapımı Finding Nemo’yu atlamak olmaz. Nemo’nun 10. yılında yönetmen Andrew Stanton, 3D yeni bir versiyonla 1 milyar gişeyi yakalamayı başardı. Stanton, Nemo’dan sonra kolay gişeyi tercih etmediği için bir seri fikrine uzun süre sıcak bakmasa da kahraman olarak Dory’ye yoğunlaşmak, yeni kahramanlar yaratmak ve izleyicinin beklentisi sonunda fikrini değiştiriyor ve sağlam bir hikaye ile su altı dünyası parayı da peşine takıyor.

3- Rogue One: A Star Wars Story (2016)

star wars

@disney via starwars

Listedeki tekrarlardan olmayan Rogue One, Star Wars hayran kitlesi yaratmayı başaran farklı bir tema ve dünya çapında 1.1 milyar dolar hasılatı da yakalamayı başarıyor. Aslında bu hikaye 1977’de izleyiciyle buluşmuş olan “A New Hope” un devamı niteliğinde bir yapım olsa da o dönemin ana karakterlerinin çoğu bu bölümde yer almıyor. Ancak yönetmen yine de eski filmden karelerle onları izleyiciyle buluşturmayı ihmal etmemiş.

Disney’in en büyük başarılarından biri de kuşkusuz gişesi yüksek yapımlardan diziler yaratmayı başarmış olmasının yanında, işte bu yapımda olduğu gibi yeni izleyiciye izlemediği bölümleri ve kahramanları aynı film içinde başarılı bir şekilde tanıtıp devam eden bölümler için fan kitlesi yaratma yeteneği.

2- Marvel’s The Avengers (2012)

Dünya’daki mitolojik kahramanları bir araya getirme fikri çok sevilmiş olmalı ki bu bölüm “Dead Man’s Chest”in gişe rekorunu 2012’de 1.5 milyar dolarla elinden almayı başarıyor. Film, Marvel’in 2005 yılından itibaren Disney’den özgürleşip kendi yapımlarını finanse etme planlarını da bu şekilde hayata geçirmesine olanak sağladı. Disney, Marvel’in koparak kendi silahlarına tutunmasını ve her bölümde kendi rekorunu kırmasını keyifle onayladı kuşkusuz. Ve Avengers MCU’nun kral tahtına oturmayı başaran bir serisi oldu.

1- Star Wars: The Force Awakens (2015)

star wars

@disney via starwars

Elbette listede çok sağlam yapımlar varsa da hiçbiri 2015 yapımı The Force Awakens’ın gişesini geçemedi. Toplamda 2.1 milyar dolarla açık ara en fazla gişenin sahibi oldu. The Force Awakens dünya üzerinde birçok salonda da uzun süre en iyi açılış gişesi ve en uzun gösterim rekorlarının sahibi oldu.

İz Bırakanlar: Frozen (2013)

frozen

@disney

Her ne kadar Frozen Disney’in Amerika’da tüm zamanların en iyi 10 filmi gişelerine yaklaşamasa da dünyada en çok ses getiren filmlerinden olmayı başarmış bir yapım. Masal film içindeki müzikleri, kostümleri ve harika kurgusuyla Disney’e yeni bir diriliş yaşattı ve H.C. Andersen’in 1845’te yarattığı hayali 2000’lere taşımayı başardı.

Elsa ve Anna, Idino Menzel’in muhteşem bestesi “Let It Go” ile adeta günümüzde yaşamaya başladı. Halen daha dünya üzerinde Elsa rüzgarı dinmiş değil elbette ve hatta bir Broadway müzikali de yolda. Henüz piyasada gezen pijamalara ve öğle yemeği kutularına bakılırsa bu para akışı pek duracak gibi değil.

Liste şimdilik böyle. Önümüzdeki yıllar bu sıralamaya hangi yapımları ekler, kimleri saf dışı bırakır elbette bilinmez ancak Walt Disney ismi her ne olursa olsun herkesin sevgilisi Mickey sayesinde daha birçok neslin hafızasına yerleşecek gibi.

Disney yapımları yalnızca film olmakla elbette kalmıyor! Öyleyse Disney Filmlerinin Bize Verdiği 5 Pazarlama Dersi yazımızı da mutlaka okumalısınız.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar