Disney Filmlerinin Bize Verdiği 5 Pazarlama Dersi

Paylaşmayı unutmayın.

Günümüzde kendine has, başarılı pazarlama metotlarıyla başarıyı yakalayan sayılı şirket vardır ve Walt Disney bu şirketlerin en önemlilerinden biridir.

Walt Disney şirketleri demişken öncelikle Disney şirketlerinin kurucusu, Walt Disney’den bahsetmek istiyoruz. Walt Disney, tanınana kadar maddi ve manevi birçok zorluk çekmiştir. Hayatını “Hayal gücüyle yapılamayacak bir şey yoktur” sloganıyla devam ettirmiş ve hiç pes etmemiştir. Disney, sürekli olarak çizim yeteneğini geliştirmek için çabalamıştır, ta ki yaşadığı odaya bir fare gelene kadar. O meşhur farenin adı -tahmin edeceğiniz üzere-: Mickey Mouse.

@hellokity

Mickey Mouse karakteriyle beraber büyük başarılar elde eden Walt Disney, pazarlama konusunda da yenilikçi ve sağlam tavırları sayesinde büyük başarılara imza atmış ve bizlere başarılı bir pazarlama dersi vermiştir.

Günümüzde pazarlama alanı, geliştirilmeye en fazla ihtiyacı olan bölümdür. Biz de size pazarlamanın en başarılı ve eğlenceli yöntemini anlatacağız.

Öyleyse diyoruz ki: Disney filmlerinin bize öğrettiği 5 pazarlama dersi! Başlayalım…

1- Eğlence Satmak

Disney’in başarısının temel nedeni, eğlenceli olmasıdır. Eğlenceli olmayı sağlamanın yolu da sıkıcılıktan uzak ve bir hikaye sahip olmaktan geçiyor.

Disney eğlenceyi gerek reklamlarla gerekse filmleriyle satabiliyor. Geleneksel reklamlara bakıldığında basittir ve bir hikayeye sahip değildir. Unutulmayan reklamları düşünürsek, hepsinin eğlenceli olduğunu ve bir hikayeye sahip olduğunu, bu sayede aklımızda yer etmeyi başardıklarını anlayabiliriz. Disney bu başarısını; insanları tanıyarak, onlara istediğini vererek ve eğlendirmeyi ön planda tutarak başardığını söylüyor.

Geleneksel reklamların neredeyse hepsi sıkıcıdır ve izlenmez. Disney bunu başardı. Bir kahraman ve bir hikayeyle yapamayacağı bir şey yok!

2- Uzun Canlı Anılar

Disney filmleri neden bu kadar iyi? Neden aradan bir asır geçse de oturup izlenir?

7’den 70’e hepimiz hala televizyonda denk geldiğimizde Mickey Mouse izleriz. Bunun nedeni, Disney filmlerinin kişisel düzeyde bizimle ilgili olmasıdır. Peki bunun anlamı ne? Bunun anlamı, hayat verilen karakterlere insancıl özellikler yükleyerek, hem eğlenceli hem de bir hikayeye sahip olmak. Bu sayede, bu filmlerin her biri, sonsuza kadar hafızanıza kazınmış karakterler bırakıyor. Bunca yıl Mickey Mouse, hala bir simgedir ve Disney’in karikatür karakteriyle ne yaptığına dair mükemmel bir örnektir.

“50 yıl sonra elinizdeki telefondan eser kalmayabilir fakat Disney filmleri izlenmeye devam edecektir.”

3- Hedefe Uyum ve Strateji

Doğru strateji, her şirket için hayati önem taşır. Disney’in sahne arkasında çok şeyler oluyor. Doğru stratejiyi; liderlik, mükemmeliyetçilik ve tutarlı planlamayla sağlıyor. Dışarıdan çok eğlenceli olarak görülse de, şirket içerisinde bütün çalışanlar ciddi ve sorumluluk sahibi bireyler. Disney; Disneyland yönetimi, doğru cast ajansı ve aldıkları çalışanların her birini özenle seçiyor.

Disney Film şirketinde, her dilden ve her ırktan insanlar çalışmaktadır. “Eğlenceli bir iş çıkartmak için ciddi çalışmak gereklidir” sloganıyla ilerleyen şirket, çalışanlarından; işlerini ciddiye almalarını, özgür olmalarını ve birlikte risk almalarını istiyormuş. Bu motive edici yönetimleriyle çalışanların mutsuz olma ihtimali yok gibi görünüyor!

Disney, filmleri kadar eğlence sektöründe de söz sahibi. Disneyland, tamamen tema mantığıyla oluşturulmuştur ve Hong Kong, Paris, Florida, Tokyo ve California’da kurulmuştur. Burada müşterileri eğlendirmek her şeyden önde tutulur.

4- Eğlendirmeye Önem Verir

Disney film, eğlenceye ve eğlendirmeye oldukça çok önem verir. Kullandığı efektler, animasyonlar, hikayeler ve Disneyland’teki her aşama, insanları eğlendirmek için son teknoloji ile yapılmıştır.

Disney’in pazarlama stratejisi, film öncesi ve sonrası olarak yapılıyor. Filmlerden önce filmi pazarlamak, poster hazırlamak, markalı oyuncakları hazırlamak; film sonrası Youtube gibi sosyal mecralarda filmlerin sahne arkası görüntüleri ve röportajlar gibi videolarla pazarlama yöntemleri hazırlıyor. Bu sayede pazarlamalarını en eğlenceli şekilde yapıyorlar.

Öte yandan, işletmelerin muhasebesel yaptıkları şekilde pazarlama yaparsanız; herkes gibi olursunuz ve farkınız kalmaz. Disney film başarısını; eğlence, ruh, özgürlük ve hayal kurmaya bağlıyor.

Yaptığı her işi neredeyse eğlenceye bağlayan Disney, eğlendirmeyi kazançtan sayıyor…

5- Hayal Gücüne Önem Verir

Sektörlerin en sıkıcısı bile, içerik pazarlama ve sosyal varlıklarını öne çıkarmak için yollar bulabilir. Bunun için yapılması gerekenler; hayal kurmak, açık olmak, mizah duygusu göstermek ve görselliğe önem vermektir. Disney hikayelerin hepsini hayal gücünü zorlayarak en iyi şekilde hazırlamıştır. Bu sayede sıradan olmamış ve farkını ortaya koymuştur.

Ne kadar iyi ürüne sahip olursanız olun, sıkıcı bir pazarlamanız varsa ürününüz hak ettiği ilgiyi toplayamayacak ve en kısa sürede yok olacaktır. Disney; büyük kulaklarıyla küçük, şirin Mickey Mouse gibi karakterlerle, hala filmler ve reklamlar çekip başarısız olmuyor.

“En sınırsız kaynak hayal gücünüzdür ve onu kullanabiliyorsanız, pazarlayamayacağınız bir şey yoktur.”

Bütün pazarlama aşamaları göz önüne alındığında insana değer veren ve onlara fayda sağlayan bir yaklaşım üzerinden başarılı bir pazarlama yapılacağı ortaya çıkıyor. Nitekim pazarlamada başarının anahtarı, insan!

Bütün hayallerimiz gerçek olabilir, eğer onları ikna edecek cesaretimiz varsa.

Walt Disney

 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar