CEO ve Liderlerden Networking Mesajları

CEO ve Liderlerden Networking MEsajları

Paylaşmayı unutmayın.

CEO ve Liderlerden Networking Mesajları – Girişimciler, Networking’e bir seçim değil, geliştirilmesi gerek bir yetkinlik gözüyle bakmalı. Ertuğrul Belen, Networking’i, “Tanışma, tanıştırma ve tanınma sanatı” olarak tanımlıyor. Bizler de bu ifade için kısaca, başarı için güçlü ve güven odaklı bir çevre oluşturmak diyebiliriz.

CEO ve Liderlerden Networking Mesajları

Ertuğrul Belen’in, “Tanışma, tanıştırma ve tanınma sanatı” şeklindeki ifadesinin detaylarına bakalım.

Networking İngilizce bir kelime ve çok fazla şeyi temsil ediyor. Bu doğrultuda, geçtiğimiz 10 yılda Türkiye’de yaptığım çalışmalarda Networking’i üç kelimeye indirgeyebildim: Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma.

Ertuğrul Belen

Tanışma: Bizler (bireyler ve kurumlar) hedef ve hayallerimiz genellikle üç kriterle tasarlıyoruz: Zaman, miktar ve kazanç. Yani mesela diyoruz ki “İki yıl içinde (zaman), şu ürün ve hizmetten şu kadar üretirsem (miktar), bu kadar para kazanırım ya da şu pozisyona terfi olurum (kazanç).” Aslında bunu yapmak yanlış değil. Ancak en önemli boyutu eksik: güven odaklı ilişkiler. Yani aynı hayal ve hedefleri ilişkilerle de tasarlamak lazım: “Bu yıl kimlerle tanışmalıyım? Çevremdeki ve yeni tanışmak istediğim insanlar nereye koşuyorlar? Onlara nasıl yardımcı olabilirim?” diye insanın kendisine sorması ve mutlaka bir yöntemle harekete geçmesi gerekiyor.

Tanıştırma: Aynı okuduğunuz ve çok faydalandığınız bir kitabı bir dostunuza önermek gibi, tanıdıklarınızı tanıştırmanın da domino etkisi vardır. Çevrenizdekilerle sohbet ederken sadece havadan sudan konuşarak değil de, neler yaptıklarını ve hedeflerini öğrendiğinizde, bir süre sonra sihirli bir şeyi fark etmeye başlarsınız: Çevrenizdekilerin ihtiyaçlarının yani birinin talep ettiğini, diğerinin sunduğunu görürsünüz. İşte, burada tanıştırmanın gücü ortaya çıkar. İki kişiyi tanıştırmak sadece bir hareket gibi gözükür. Ancak başarılı bir tanıştırmada bundan memnun kalan, hatta minnettar olan iki kişi vardır. Bu da Networking’de tanıştırmanın katlanarak artan domino etkisidir.

Tanınma: Tanışma ve tanıştırmalarınızı güven odaklı ve etkili yaptığınızda, bir süre sonra çevrenizdeki insanlar konunuzla ilgili bir gelişme olduğunda ilk sizi hatır ve ararlar. Yani, Networking’de başarılı tanışma ve tanıştırmanın sonucu tanınmaktır.

CEO ve Liderlerden Networking Mesajları

Murat Mediçeler – VMware Türkiye Ülke Direktörü

CEO ve Liderlerden Networking Mesajları - Murat Mediçeler - VMware
@networkingakademi-murat-mediceler

Şirketlerin dijital dönüşümünü bilişim, bulut, dijital çalışma ortamı, ağ iletişimi ve güvenliği yazılımları ve globalde 20 bin kişilik ekibiyle destekleyen VMware Türkiye Ülke Direktörü Murat Mediçeler Networking hakkında şunları söylüyor:

” ‘Aslında bir insanın kim olduğunu etrafındaki insanlar belirliyor.’ Eski bir tabir de var bu konuda; arkadaş arkadaşın aynasıdır. Yani bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim. 

Bu gibi ifadelerin networkün altyapısını oluşturduğunu düşünüyorum. Samimi ve içten ilişki kurmak çok önemli. Samimiyete dayalı bir networking hem uzun süreli, hem de daha faydalı oluyor. Networking kavramı iş hayatında belki bir adım daha öne çıkıyor ama özel hayatta da çok önemli bir yeri var. 

İlişkiyi geliştirmek, canlı tutabilmek, derinleştirebilmek için nasıl arkadaşlarınıza zaman ayırıyorsanız, aynı şey evde, ailenizde ve daha geniş akraba çevresinde de geçerli. Doğru ve keyif aldığınız kişilerle o sohbeti sürdürmek, derinleştirmek her zaman size çok şey katıyor.

İnci Haseki – UNICEF Türkiye Milli Komitesi Genel Müdürü

CEO ve Liderlerden Networking Mesajları - İnci Haseki - UNICEF
@networkingakademi-inci-haseki

“Networking hepimizin hayatında yer alan bir kavram. Bazılarımız bilinçli olarak yapıyor, bazılarımız fark etmeden, doğal olarak. Hem yeni ilişkiler kurmak hem de kurduğumuz ilişkileri sürdürmek önemli. Eskilerin ‘vefa’ kavramının çok değerli olduğunu düşünüyorum. Siz, etrafınızdakileri unutmazsanız, sadece işiniz düştüğünde değil, diğer zamanlarda da onlarla paylaşımda bulunmaya devam ederseniz networkünüz güçlü olur. Networking birileriyle tanışmakla sonuçlanmıyor; tanıştıktan sonra o ilişkiyi sürdürebilmek gerekiyor. Yani uzun vadeli bir süreç.”

“İlişkilerimi samimiyetle, fayda gözetmeden sürdürmeyi önemsiyorum. Yöntem ne olursa olsun en önemli şeyin samimiyet olduğunu düşünüyorum. Karşımdakini dinlemeye, anlamaya özen gösteriyorum. “

“Organizasyon olarak düzenli toplantılarımızın dışında birbirimizi duymaya, görmeye ihtiyacımız var. Hepimiz çok olağan dışı bir dönemden geçerken her kademedeki çalışma arkadaşlarımız ve paydaşlarımız nasıl diye samimiyetle merak ederek düzenli aramaya sormaya çalışıyorum. Düzenli iletişimin yanı sıra elbette özel günler, hem özel hayatımızda hem de iş hayatında iletişime geçmek için güzel bir fırsat oluyor.”

Arif Gürdenli – BugBounter Kurucu Ortak CEO

BugBounter - Arif Gürdenli
networkingakademi-arif-gurdenli

“Kültürümüzde insanlar çoğunlukla, “Ben buyum!” diye kendilerine tek bir rol biçiyor. Neden ben tek rolde olayım ki? Ben bir sürü insanım. Bir babayım, bir girişimciyim, bir iş insanıyım, bir sporcuyum… Ben, bir benden daha fazlasıyım. O yüzden bence önce bunu bir kişisel farkındalık olarak ortaya koyabilmemiz ve yansıtabilmemiz lazım. “

“Bariyerlerimizi aşamazsak Networking’den faydalanmamız da zor olacak. Çünkü o bariyerler her yeni bağlantı fırsatında önümüzde engel teşkil edecek. O zaman da maalesef bilinçdışı önyargılarımız bizi sadece kendimize benzeyen insanlara itecek. Benzerliği yakaladığın yerde, o kişiyle bağlantıyı kuruyorsun. Sonra bir bakıyorsun ki tüm networkün kendin gibilerle dolmuş. Ne kadar sığ!”

“Ben, Networking’de hep şuna bakıyorum: Ben ne verebilirim? Ne sunabilirim? Aslında Networking vermektir. Almak düşüncesiyle harekete geçmek değil!”

Yavuz Elkin – DenizBank İK – CEO ve Liderlerden Networking Mesajları

Yavuz Elkin - Denizbank IK -CEO ve Liderlerden Networking Mesajları
networkingakademi-yavuz-elkin

“Ben bir bakkal dükkanında büyüdüm. Sizinle sohbetimiz öncesi düşünürken, aslında Networking kavramını, babamı ve abimi o dükkanda izlerken öğrendiğimi fark ediyorum. Dükkanın da bir müşteri Network’ü vardı. Her biri diğerinden farklıydı. Bağ kurmak için uyumlanmak önemliydi. Babamı ve abimi gözlemleyerek o ilişki biçimlerini devam ettirmeye çalışıyordum. Bu deneyimden, daha ilkokula giderken herkese aynı davranılmayacağını öğrenmiştim.”

“Babamdan şunu çok net gördüm: güven yaratmak için şeffaf ve mutlaka hesap verebilir olacaksın. O dönemde yazar kasa yoktu. Alınan ürünlerin fiyatlarını tek tek kağıda yazar ve müşterinin önünde, onunla beraber hesabı yapardık. Dolayısıyla bunlar, güvene dayalı ilişkilerdi. Hâlâ benzer prensiplerle çalışıyorum.”

“Özellikle yöneticilik seviyesine geldikten sonra şunu görüyorsunuz: sadece kendi başınıza yapabildiklerinizle bir noktaya kadar gelebilirsiniz. Onun üzerinde bir performans elde edebilmek için iş birliğine, Networking’e, sosyal zekaya ve sosyal sermayeye ihtiyaç var.”

” ‘Network yönetimi’ uzun zamandır bilimsel açıdan ele alınıyor ama bence temelde en önemli unsur “samimiyet”. Her zaman sahici olmak, hayatı da kolaylaştırıyor diye düşünüyorum, ve de elbette uzun vadede ilişkilerin güçlü ve sürdürülebilir olmasını sağlıyor.”

Ahmet Onur – Kolektif House Kurucu Ortak CEO

Ahmet Onur - Kolektif House
networkingakademi-ahmet-onur

Ahmet Onur genç bir lider olarak, gençlere Networking ile ilgili şunları öneriyor:

“Network geliştirme bakış açısının aslında çok değerli olduğunu ve neden yapılması gerektiğini anlamalarını öneririm. Sebebi bugün belli olmasa bile yarın iyi bir networkün her türlü kapıyı açabileceğini bilmelerini isterim.” 

“Bugün gençlerin networklerini büyütmek ve genişletmek için ek bir efor sarf etmeleri gerekiyor. “Derslerim iyi olmalı ama aynı zamanda networkümü de genişletmem lazım” demeliler. Bunu erkenden idrak eden insanları şanslı görüyorum. Bazen bana lisedeki gençler LinkedIn’den ulaşıyor ve bir şeyler soruyor. Bazıları da çekiniyor ve cevap alamam kaygısıyla yazmıyor. Ama yazanları hatırlıyorum. Benim gözüme ve aklıma girmiş oluyorlar. Herhangi birine yazmaktan çekinmemek, networkü genişletmek adına çok önemli bir yaklaşım.”

Tülin Akın – TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri Kadın Lider

Tülin Akın -TABİT - CEO ve Liderlerden Networking Mesajları
networkingakademi-tulin-akin

“Networking benim için zor bir şey. Birine yürüyüp, “Merhaba ben Tülin Akın!” diye hiç tanışmadım. Genelde hep tanıştırdılar. İşini anlamadığım ve göz teması kuramadığım kişileri çok hızlı unutuyorum. Ancak kartvizitini aldığım kişileri mutlaka LinkedIn’den ekliyorum. Herkes için Networking’in önemli olduğunu biliyorum. Benim için de öyle.”

“Sorunları insanlarla aşabilirsiniz. Ancak sadece sorun çözmek için insanları bir yerde tutmak elbette doğru değildir. Benim için en önemli kriter dost olabilmektir. Birinden bir şey istemişsem, karşılığında kendisine veya başkasına hep geri vermem gerektiğini düşünürüm. Benden bir şey istendiğinde ve eğer yapabileceğim bir şeyse mutlaka yapmak isterim. Karşılığını ondan hiç beklemem ama bir gün mutlaka gelir. Evrenden alışveriş gibi… Referanslarımın hakkını vermek benim için çok önemlidir. Konuştuğum herkesin ne yaptığını anlamaya çalışırım.”

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar