Beslenme ve Sağlıklı Yaşamda Dijitalleşme (FollowAD/Temmuz)

apple-sağlık

Paylaşmayı unutmayın.

Adgager, Temmuz ayında FollowAD kapsamındaki araştırmalarına bir yenisini daha ekleyerek ‘’Beslenme ve Sağlıklı Yaşamda Dijitalleşme’’ konusunu ele aldı. Kişiselleştirilmiş bir deneyim bize neler sağlıyor? Uygulamalar ve bu alandaki dijitalleşme süreci kullanıcıları nasıl etkiliyor?

Sağlıklı yaşam insanlık için hep önemliydi. Ancak çok uzun yıllar yalnızca fiziksel sağlık tarafına odaklandık ve bunun bir bütün olduğu gerçeğini görmezden geldik. Fiziksel sağlığımızın haricinde zihinsel ve duygusal sağlığımız da gündeme gelmeye başladı. Son yıllarda beslenme ve sağlıklı yaşam söz konusu olduğunda, çok daha fazla insanın bilinçli bir şekilde hareket ettiğini görebiliyoruz. Peki beslenme ve sağlıklı yaşamda dijitalleşiyor muyuz?

Gelin raporun detaylarını birlikte inceleyelim!

Her 10 kişiden 8’i sağlığına dikkat ettiğini söylüyor

Bu oran oldukça güzel. Peki konuyu beslenme ve spor/egzersiz olarak ayıralım. Sizce ne gibi farklılıklar mümkün? Hadi inceleyelim. 

Beslenmesine dikkat ettiğini ifade edenlerin oranı %70 iken, söz konusu spor olduğunda bu oran %50’ye geriliyor. Ancak özellikle 35 yaş altındaki kişilerin spor ve egzersiz yapma seviyesinde ciddi bir artış var.

Katılımcıların birçoğu için sağlıklı beslenme yağlı, unlu, şekerli ve paketli gıdalardan uzak durma anlamına geliyor. Zira bu kişiler sağlıklı beslenmek için bu gıdalardan uzak durduğunu ifade ediyor. 

Son olarak beslenmesine dikkat etmediğini belirtenlere sebepleri sorulduğunda ise hayat şartları (%22) ve hazır yiyecek tüketimi (%20) yüksek oranda oy alan iki seçenek olarak karşımıza çıkıyor. 

Sağlığımıza nasıl dikkat ediyoruz?

Sağlık pek çoğumuz için giderek artan bir öncelik haline geliyor. Peki sağlıklı bir yaşam için nelere dikkat ediyor ve neler yapıyoruz? Kısaca özetlemek gerekirse araştırma kapsamında katılımcıların sağlık ile ilişkilendirdiği aksiyonlara da yer verildiğini söyleyebiliriz. Bu çerçevedeki sıralama ise şöyle: Spor yapmak (%15), düzenli doktora gitmek (%14) ve sağlıklı beslenmek (%11). Bunlara ek olarak benzer bir şekilde multivitamin almak da sağlığa dikkat etmenin önemli bir göstergesi sayılıyor. 

Sağlığına dikkat edenler kadar etmeyenler hatta etmeyi öncelik saymayanlar da var. Bu kişilerin nedenleri incelendiğinde ise kişisel alışkanlıklar devreye giriyor. Organik ve dengeli beslenmeyi tercih etmemek vb. sebepler de etkili. Sağlıklı beslenme fikrini kadınların erkeklerden daha fazla önemsediğini de ifade edebiliriz. 

Gelelim spor ve egzersiz alışkanlıklarına… Katılımcıların tercihi yürümekten yana. Yaklaşık %38’i aktif olarak yürüyüş yaptığını ifade ediyor. Bunu da %12 ile fonksiyonel egzersiz yapmak takip ediyor. 

Spor ve egzersiz yapmama nedenleri olarak yine devreye kişisel alışkanlıklar giriyor. Yaşam tarzının içinde spor ve hareket etmek olmadığını söyleyenlerin sayısı azımsanmayacak kadar çok. Hatta psikolojik, fiziksel ve zamansal sebeplerin etkili olduğunu söyleyebiliriz. 

Sağlıklı yaşamda dijitalleşiyor muyuz? 

Günlük olarak attığımız adımların bedenimize ve sağlığımıza etkisi aşikar. Katılımcılar için de öyle. Zira araştırma sonuçlarına göre adımsayar uygulamalarının kullanım oranı oldukça yüksek. Katılımcıların %72’si günlük hareket hesaplama ve adım sayma tarzındaki uygulamaları kullandığını belirtiyor. Onu ise sırasıyla su içme hatırlatıcı (%34), sağlıklı yemek sipariş etme (%27), egzersiz uygulamaları (%24) takip ediyor. 

Dijital alışkanlıklara baktığımızda sağlıklı yaşam için tercihimiz mobil uygulamalardan yana. Katılımcılara web siteleri ve mobil uygulamalar da soruluyor. %72’si mobil uygulamaları kullandığını %25’i ise her ikisini kullandığını ifade ediyor. 

Bu alandaki dijitalleşmenin faydalarını biz saymakla bitiremeyiz peki kullanıcılar içinde durum böyle mi? Sağlıklı yaşamda dijitalleşme kullanıcılara hangi faydaları sağlıyor? Önceliğin kolaylık olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda beslenme ve sağlıklı yaşamda dijitalleşmenin takip ve kontrol ile ilgili faydasının öne çıktığı da görülüyor. Beslenme ve sağlıklı yaşamda dijital araçların önemine bakalım. Sırasıyla kolaylık, zaman kazanımı ve kontrol sağlama olarak karşımıza çıkıyor. 

Beslenme ve sağlıklı yaşamda dijitalleşme puanı: 50

Kullanılan uygulama sayısı, uygulama kullanımındaki yıl ortalaması, kullanım sıklığı ve önemi gibi hedeflerle belirlenen puanlama sistemine göre Türkiye’nin beslenme ve sağlıklı yaşamda dijitalleşme puanı 50.

Yönetici özeti

Beslenme ve sağlıklı yaşamda dijitalleşme konusunda, hedef kitle kendisini çok donanımlı görmüyor. Ancak bu alanda dijitalleşme önemseniyor çünkü kişinin davranışlarına dair veri kaydı ve raporunun oluşturulması gibi kontrol alanları da önemli.

Son olarak dijitalleşen her sektörün faydaya odaklanması gerektiğini unutmamak gerek. Adgager’ın her ay farklı bir sektörü ele aldığını ve dijitalleşme puanını aynı ölçütlerle hesapladığını belirtelim. Burada geçmiş aylara bakalım. Ulaşımda Dijitalleşme Puanı 80, Finansta Dijitalleşme Puanı 90, Tatilde Dijitalleşme Puanı 55 olarak hesaplanmıştı. Beslenme ve sağlıklı yaşam gibi öncelikli bir alanının dijitalleşme puanının ise 50 ve diğerlerine oranla çok daha düşük olduğunu ekleyelim.

Bonus: Tatilde Dijitalleşme Araştırması (FollowAd/Haziran)

Paylaşmayı unutmayın.

Adgager

Adgager, küçüklü - büyüklü her türden fikrin, hedef kitlesine istenilen zaman diliminde ulaştırarak ölçen ve elde ettiği analizlerle birlikte, fikrin hayata verimli bir şekilde geçirilmesini sağlayan bir servistir. Geleneksel yöntemlerle pazarlama araştırması gerçekleştirildiğinde ortaya çıkan ölçümlerin başarı oranının düşmesi ve bu konuda arayışa giren markaların ihtiyaçları doğrultusunda gelişmeye başlayan Adgager, pazarlama araştırmasının geleceğidir.

İlgili Sayfalar