100. Yıla Özel İki Yeni Kitap: Cumhuriyet’in 100 Günü & İsmi

Paylaşmayı unutmayın.

1923 yılında ilan edilen Cumhuriyet ’in coşkusu, 100. yılında ülkenin her yanında hissedilmeye devam ediyor. Bu coşku, Türk milletinin demokrasi mücadelesinin yanı sıra modernleşme ve kalkınma yolculuğunun da başlangıcını yansıtıyor. Cumhuriyet’in 100. yılında Cumhuriyet’in Türk ulusuna kattığı değerler hakkında konuşulması gereken fazlaca şey var. Tam da bu dönemde son derece önemli iki kitap yayımlandı: “Cumhuriyet’in 100 İsmi” ve “Cumhuriyet’in 100 Günü”. Emrah Safa Gürkan’ın yazdığı bu iki kitapta, bu yüzyıla damga vuran tüm kişi ve olayları bulmak mümkün. Gelin bu iki kitabı ve yazarını daha yakından inceleyelim.

Emrah Safa Gürkan kimdir?

Emrah Safa Gürkan, 16 Ocak 1981 tarihinde Kocaeli’de doğdu. 2003’te Bilkent Üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümünden mezun oldu. 2006’da Halil İnalcık’ın danışmanlığında “16. Yüzyılda Batı Akdeniz’de Osmanlı korsanları” üzerine yazdığı tezle yüksek lisans diplomasını aldı. Ardından 2012 yılında Georgetown Üniversitesi’nde Osmanlı-Habsburg rekabeti çerçevesinde 16. Yüzyıl Akdenizi’nde İstihbarat konusu üzerine doktorasını tamamladı. Son olarak 2021’de profesör unvanını aldı.

Gürkan’ın 2017’de çıkan ilk kitabı Sultanın Casusları: 16. Yüzyılda İstihbarat, Sabotaj ve Rüşvet Ağları 2018’de TÜBA tarafından Bilimsel Telif Eser Ödülü’ne layık görüldü. 2018’de 14. Kadir Has Ödülleri’nde Gelecek Vadeden Bilim İnsanı ile Üstün Başarılı Genç Bilim Adamı Ödülü’nü kazandı. Bunlara ek olarak medeniyetler arası diplomasi, saray hizipleri, Osmanlı stratejisi, korsanlık ve kölelik gibi konular üzerine uzmanlaşarak çeşitli dergilerde birçok makale yayınladı.

Eserleri:

  • Ezbere Yaşayanlar: Vazgeçemediğimiz Alışkanlıkların Kökenleri
  • Bunu Herkes Bilir: Tarihteki Yanlış Sorulara Doğru Cevaplar
  • Sultanın Korsanları: Osmanlı Akdenizi’nde Gazâ, Yağma ve Esaret
  • Sultanın Casusları: 16. Yüzyılda İstihbarat, Sabotaj ve Rüşvet Ağları
  • Osmanlı İstanbulu: Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu Bildirileri

Cumhuriyet’in 100. yılına özel iki yeni kitap

Emrah Safa Gürkan, yazdığı birçok eserin ardından Cumhuriyet’in 100. yılına özel iki önemli eser daha yayımladı: Cumhuriyet’in 100 Günü – İnkılabın Ayak Sesleri ve Cumhuriyet’in 100 İsmi – Büyük Devrimin Portreleri. Mundi Kitap’ın yayımladığı kitaplar, şimdiden herkes tarafından büyük ilgi gördü. Gürkan, Cumhuriyet’in 100 Günü’nde kritik olayları ve cumhuriyetin doğuş hikayesini, Cumhuriyet’in 100 İsmi’nde ise cumhuriyetin kuruluşunda kilit rol oynayan kişileri kaleme alıyor. Gelin her iki kitabı da daha yakından inceleyelim.

Cumhuriyet’in 100 Günü – İnkılabın Ayak Sesleri

Emrah Safa Gürkan, yeni kitabında Cumhuriyet’in dönüm noktası olan 100 güne dikkat çekiyor. Aynı zamanda Cumhuriyet’in kuruluş ve gelişimini herkes için anlaşılır bir hale getiriyor. Kitap, en yakınları tarafından sürekli yalnız bırakılan Mustafa Kemal’in 600 yıllık yorgun bir imparatorluğu doğru stratejiyle nasıl yeniden ayağa kaldırdığını ortaya koyuyor. Atatürk, kimsenin yüzlerce yıldır yapamadığını yapıp cumhuriyetin doğuşunu başlatan güçlü bir lider olarak karşımıza çıkıyor. Sonucunda ise bizi tartışmasız bir zafer karşılıyor.

Cumhuriyet’in 100 İsmi – Büyük Devrimin Portreleri

Gürkan, Cumhuriyet’in 100 İsmi’nde cumhuriyetin kuruluşunda istemli veya istemsiz rol alan birçok farklı isme değiniyor. İçerisinde Kâzım Karabekir, İsmet İnönü ve hatta Hasan Âli Yücel gibi kişilerin de bulunduğu bu 100 isim, cumhuriyetin kuruluşunu farklı şekillerde etkiliyor. Kitapta Mustafa Kemal’in yalnızca yanındakiler değil, Enver Paşa gibi karşısında bulunan isimler de yer alıyor. Zira muhalif kişiler bile cumhuriyetin gelişimine dolaylı yollardan tesir ediyor. Bu, bize bir devrimi mümkün kılanların yalnızca taraftarlar olmadığını gösteriyor.

Mundi Kitap’ın yayımladığı kitaplara buradan ulaşabilirsiniz.

Adgager’dan 100. yıla özel çekiliş

Adgager ailesi olarak Cumhuriyet’in 100. yılında hepimizi bir noktada buluşturan bu değerli günü coşkuyla kutluyoruz. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere pek çok değerli ismin inançla kurduğu cumhuriyetin coşkusunu, 100. yılında sizlerle de paylaşmak istiyoruz. Bu yüzden, Adgager olarak Cumhuriyet’in 100. yılında 5 Gager’a “Cumhuriyet’in 100 Günü – İnkılabın Ayak Sesleri” ve “Cumhuriyet’in 100 İsmi – Büyük Devrimin Portreleri” kitap setini hediye ediyoruz. Siz de uygulamamızın “Ödüller” kısmından çekilişimize katılarak bu değerli kitap setini kazanma şansını elde edebilirsiniz.

Sonuç

Cumhuriyet’in ilanının 100. yılı, ülkemizde coşkuyla kutlanmakta. Cumhuriyet, sadece özgürlük ve bağımsızlığın değil, aynı zamanda modernleşme ve kalkınmanın da temelini atıyor. Emrah Safa Gürkan’ın “Cumhuriyet’in 100 Günü – İnkılabın Ayak Sesleri” ve “Cumhuriyet’in 100 İsmi – Büyük Devrimin Portreleri” kitapları ise bu önemli dönemin aydınlatıcı birer kaynağı. Gürkan, her iki eserde de cumhuriyetin kuruluşunu ayrıntılı bir şekilde ele alarak Mustafa Kemal Atatürk ve pek çok önemli ismin katkılarını inceliyor. Kısaca bu kitaplar, Cumhuriyet’in 100. yılını daha iyi anlamamıza ve değerlerini kavramamıza yardımcı oluyor.

Bonus: Cumhuriyet Tarihini Konu Alan 8 Film

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar