Cumhuriyet Tarihini Konu Alan 8 Film

Paylaşmayı unutmayın.

Türk sineması, Cumhuriyet dönemi ve Kurtuluş Savaşı gibi ulusal hafızamızın derinliklerine yol alıyor. En kıymetli köşe taşlarına adanan, duygusal zenginliği ile dopdolu bir film arşivi var. Bu tarihsel beyaz perde yolculuğunda, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşundan, Atatürk’ün devrimlerinden ve halkın özgürlük açlığından izleyiciye derleme sunmakta. Her bir film, geçmişimizi, kahramanlarımızı ve o dönemlere ait duygusal yapıyı canlı bir şekilde yeniden canlandırıyor. İzleyicileriyle tarihi yolculuğa çekmeyi başaran yapımları sizler için derledik. Cumhuriyet tarihini konu alan 8 film.

Ateşten Gömlek

Cumhuriyet tarihini konu alan 8 film arasında ilk sırada Ateşten Gömlek var. Halide Edib Adıvar’ın aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanan bir başyapıt. Filmin yönetmenliğini, başarılı tiyatro sanatçısı Muhsin Ertuğrul yaptı. Ayrıca Türk kadınlarının rol aldığı ilk sinema filmi ve Türk sinema tarihinde Kurtuluş Savaşı’nı konu alan ilk uzun metraj film olma özelliğine sahip.

İzmir’in işgali sırasında eşi ve çocuğu öldürüldükten sonra İstanbul’da işgal protesto mitinglerine katılan milli mücadelecileri anlatıyor. Sonrasında Anadolu’da hastabakıcılık yapan Ayşe ile aşık olduğu Binbaşı İhsan’ın hikayesine yer veriyor. Bedia Muvahhit, Neyyire Neyir, Muhsin Ertuğrul, Behzat Butak, Hakkı Necip filmde rol alan duayen oyunculardan yalnızca birkaçı.

Mustafa

Can Dündar’ın yazıp yönettiği, belgesel niteliğindeki Mustafa filmi, yayınlandığı 2008 döneminde oldukça ses getirdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluk yıllarından başlayan ve vefatına kadar geçenleri anlatıyor. Filmin çekimleri Yunanistan, Makedonya ve Türkiye’de gerçekleşti.

Onur Aymergen Mustafa Kemal’in çocukluk dönemini canlandırıyor. Ediz Mehmedali, Burak Onaran, Bahadır Yazıcı, Gökhan Akyüz yine Mustafa Kemal’in farklı yaş dönemlerine hayat veriyor. Ayrıca Goran Bregoviç de filmin etkileyici müziklerini üstlenerek muazzam bir sonuç elde etmiş. Cumhuriyet tarihini konu alan 8 film arasında yerini alıyor.

Dersimiz: Atatürk

Duayen tarihçi Turgut Özakman’ın kaleme aldığı bir film, Dersimiz: Atatürk. Hamdi Alkan yönetmenliğinde izleyiciye sunuluyor. Filmin hikayesi, ilkokul 5. sınıfta okuyan bir grup öğrencinin, Atatürk’ü daha iyi anlamaları için verilen ödevle başlıyor. Öğrencilerden birinin dedesi tarihçi olunca ondan destek alıyorlar. Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Kurtuluş Savaşı’nı dinlerken yaşananlardan büyüleniyorlar.

Filmde Mustafa Kemal Atatürk’ü Halit Ergenç canlandırıyor. Aynı zamanda yapımda, Çetin Tekindor, Doğa Rutkay, Münire Apaydın, Canan Hoşgör, Batuhan Karacakaya, Yıldız Kenter, Müjdat Gezen, Muzaffer İzgü gibi isimler de rol alıyor . 

Sarı Zeybek

Mustafa Kemal Atatürk’ün son 300 gününü anlatan bu belgesel film 1993 tarihinde gösterime girdi. Sarı Zeybek filmi Atatürk’ün yaşamının son zamanlarını izleyiciye aktarıyor. Her ne kadar yayınlanmasının üzerinden 30 yıl geçse de bu belgesel cumhuriyetin ilk yıllarını anlamak ve Mustafa Kemal’in yaşamına tanık olmak isteyenler için mükemmel bir yapım.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatına odaklanan bir belgesel film. Yönetmenliğini, yapımcılığını ve sunuculuğunu Can Dündar yapıyor. 1993 tarihli bu belgeselde Atatürk’ün neden ve nasıl hasta olduğu irdelenmiştir. Bu durumda teşhiste nasıl geç kalındığı, tedavisinin nasıl yapıldığı ve son günlerini nasıl yaşandığı anlatılıyor. Tüm bunlar tanıklar ve en yakınlarının anılarının ışığında aktarılıyor. İlk gösterimi 10 Kasım 1993 tarihindeki belgesel film, tekrar yayınlarının ardından VHS formatında izleyiciye sunuluyor. Belgeselin müzikleri ise Fahir Atakoğlu’na ait.

Veda

Zülfü Livaneli’nin yönettiği bu film, Atatürk’ü çocukluk arkadaşı ve yaveri Salih Bozok’un gözünden anlatıyor. Sonrasında film Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü ve Cumhuriyet’in doğuşunu anlatıyor.

Atatürk’ün çocukluk yılları ve aile hayatının da konu edildiği bir film. Mustafa Kemal’i Burhan Güven ve Sinan Tuzcu canlandırıyor. Duygusal anlarla izleyiciyi ekrana kilitleyen film, ince nüanslarla sahnelerin duygusunu kesinlikle yansıtıyor. Filmde Atatürk’ü Sinan Tuzcu canlandırıyor. Ayrıca Özge Özpirinçci, Dolunay Sosyete ve Turhan Güven gibi isimler yer alıyor.

Cumhuriyet

Ziya Öztan’ın yönettiği bu milli mücadele filmi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu konu alıyor. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğini başarıyla beyaz perdeye aktarıyor.

Film Mudanya Mütarekesi döneminden başlıyor. Atatürk’ün hayatının son yıllarına kadar olan dönemi anlatan filmde Rutkay Aziz, başrolde Atatürk’ü canlandırıyor. Aynı zamanda filmin senaryosu duayen tarihçi Turgut Özakman’a ait.

Atatürk

Disney Plus’un globelde yayınlanmayacağını belirttiği film 29 Ekim’de Fox TV’de ve sinemalarda yayınlanması planlanıyor. Ek olarak Türk tarihinin en merak edilen dönem filmlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Aras Bulut İynemli’nin Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandırıyor. Atatürk’ün çocukluğundan, milli mücadele ateşinin yakılmasına kadar geçen süreçte yaşanan önemli olaylar izleyicilerin beğenisine sunuluyor.

Son Akşam Yemeği

Film Atatürk’ün meşhur “Efendiler, yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz.” ifadesiyle 28 Ekim 1923 günü ve gecesindeki olaylar anlatılıyor. Çankaya Köşkü’nde ve mutfağında o gece yaşananları ele alıyor.

Onur Tuna Mustafa Kemal Paşa, Pelin Akil’in Latife Hanım rolünde karşımıza çıkıyor. Ayrıca Şenkan ve Azra Aksu’nun Ahir Usta ve torunu Elif olarak başrolleri paylaştığı film, 27 Ekim’de vizyona girecek. Büyük heyecanla beklenen film fragman yayınlandığından beri oldukça konuşuluyor.

Bonus: Cumhuriyet’in 100. Yılına Özel Hazırlanan En İyi 5 Reklam Filmi

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar