Adgager & Gıda Dedektifi: Market Alışkanlıkları Araştırması

Paylaşmayı unutmayın.

Adgager, “Ne yediğinizi bilin.” mottosuyla ilerleyen Gıda Dedektifi ile birlikte Türkiye genelinde bir sosyal akım araştırmasına daha öncülük etti. Genel olarak market alışveriş alışkanlıklarını öğrenmeyi ve tüketiciyi bilinçlendirmeyi hedefleyen araştırmadan elde edilen sonuçlar tüketiciler tarafından ilgiyle karşılandı.

Yapılan araştırmada ülkemizde e-kodun ne kadar yaygın ve bilinir olduğunu ölçmek isteyen Adgager ve Gıda Dedektifi, Türkiye’nin birçok farklı yerinden cevaplar aldı ve e-kodların %55’lik oranında bir bilinirliğe sahip olduğu tespit etti.

Bu oran şimdilik biraz düşük olsa da büyümeyeceği anlamına gelmiyor. Çünkü birkaç sene öncesine kadar Gıda Dedektifi gibi bilinçli tüketiciye ulaşmayı veya bilinçsiz tüketiciyi bilinçli bir hale getirmeyi hedefleyen planlamalar pek yapılmıyordu. Bu sayede yavaşça bilinçlenmeye başlayan tüketiciler artık alışveriş sırasında ürünlerin e-kodlarına dikkat ediyor ve bilinçlenmeyi hedefliyor. Araştırma sonuçları ile destekleyecek olursak araştırmaya katılanların %40’ı alışveriş yaparken ürünlerin e-kodlarını kontrol ettiğini belirtiyor.

Nedir bu e-kod?

Bütün gıdalardaki katkı maddeleri, uluslararası olarak kabul görmüş bir numaraya sahiptir. Avrupa Birliğinde kullanımına izin verilen bu katkı maddeleri “europe” kelimesinden dolayı e-kod olarak genel bir şekilde isimlendirilmiştir. Bu katkı maddeleri Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gıda Tarım Örgütü (FAO), Avrupa Birliği Bilimsel Gıda Komitesi (SCF) ile ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış olup yasal bir şekilde piyasaya gıdalarla birlikte sürülebiliyor.

e kod nedir

@iyi21

Üzerinde kod bulunan katkı maddesi, bu kodu taşıdığı için tüm güvenlik ve sağlık kontrolleri açısından çalışmalarının tamamlanmış ve  onaylanmış oluyor.

Ne sıklıkla market alışverişi yapıyoruz?

Yapılan araştırmada Türkiye genelinde insanlar %55 oranında “haftada en az bir kere” market alışverişi yaptığını belirtti. %6’lık bir bölüm ise market alışverişlerinin kendileri tarafından yapılmadığını söyledi. Alışverişlerini kendilerinin yapmadığını belirten kesim ise alışverişlerinin %53 oranında anneleri tarafından yapıldığını ekledi.

Market alışverişi yaparken satın aldığımız ürünlerin en çok hangi özelliğine dikkat ediyoruz?

Tüketicilerin %32’si satın aldıkları ürünlerde en önem verdikleri detayın sağlık olduğunu belirtirken, göz ardı edilemez bir gerçek olan fiyat ve marka payları da ürünün sağlıklı olmasından hemen sonra %25’lerde konumlandı.

@litterock

Satın aldığınız ürünün “içindekiler” kısmını okuyor musunuz?

Ambalajlı ürünlerin katkı maddelerinden söz eden ve içindekiler kısmının okumasının önemle üstünde duran Gıda Dedektifi, yapılan araştırmaya göre bilinçli tüketiciye ulaşmakta zorlanmıyor. Çünkü araştırmaya katılan insanların %71’i satın aldıkları ürünlerin ilk önce içindekiler kısmını okuduklarını belirtti.

Adgager üzerinde bu araştırma yapılırken Gıda Dedektifi de kendi Instagram hesabında bir anket yayınladı. Neredeyse eş değer çıkan istatistiklere göre 12 bin kişilik örneklemden oluşan “Aldığınız ürünün içindekiler kısmını okuyor musunuz?” sorusuna %73 oranında “Evet” yanıtı verildi.

Aynı ankette sorulan bir diğer soru ise “Aldığınız ürünlerin e-kodunu kontrol ediyor musunuz?” oldu. Bu soruya %24 oranında evet yanıtı geldi. Bu da e-kod kullanımının artırılarak tüketicilerin daha çok bilinçlenmesi gerektiği sonucunu doğuruyor.

Araştırma sonuçları infografik üzerinde aşağıdaki şekilde görülüyor:

 

Adgager araştırması ile ulaşılan “Market Alışveriş Alışkanlıkları” özetle bu şekilde görülüyor. Umuyoruz gün geçtikçe e-kod kullanımı konusunda tüketiciler olarak daha çok bilinçleneceğiz ve bizleri bilinçlendirmek adına yapılan çalışmaları merakla takip etmeye devam edeceğiz.

Ek olarak e-kodlarla ilgili daha geniş bilgi almak isterseniz E-Kod Anlamları Bil, Sağlığınla Oynama/Oynatma yazımızı da mutlaka okumanızı öneririz.

Fikre ve dünyaya etki etme yolunda diğer araştırmalarda görüşmek üzere!

Sen de Gager Olabilirsin. Hemen Başvur!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar