E-Kod Anlamları Bil, Sağlığınla Oynama/Oynatma

e-kod

Paylaşmayı unutmayın.

Bildiğiniz gibi Adgager olarak tüketimde ve tüketicide bir bilinç oluşturmak öncelikli hedeflerimizden biri. Son günlerde e-kod kavramının  gündeme düşmesi ile birlikte günlük hayatta en çok kullandığımız ürünler içerisinde aslında hiç de fark etmediğimiz bazı şeylerin hayatımızda ne ifade ettiğini sizlere de aktarmak istedik.

Alışveriş yaparken ambalajlara dikkat ettiğimiz kadar içerdiği maddelere de dikkat ediyor muyuz? Belki bir çoğumuzun dikkatini bile çekmeyen bu ambalajların üzerinde bir kod var ve bu dikkat etmediğimiz detay, sağlığımız ile oyun oynanmasına izin verdiğimiz bir sorun haline dönüşebilir.

E-Kod Nedir?

e kod anlamları

@igorovsyannkov

Tükettiğimiz gıdaların ve ürünlerin katkı maddelerini tanımlamak için oluşturulan Avrupa Birliği tarafından belirlenen numaralardır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gıda Tarım Örgütü (FAO), Avrupa Birliği Bilimsel Gıda Komitesi (SCF) ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)  gibi bazı uluslararası kuruluşlar katkı maddelerinde bir bütünlük sağlama amacıyla bir güvenlik çalışması uyguluyor.

E kodlarındaki “E” harfi; European ifadesini temsil eder. Ve E-kodu alan tüm katkı maddeleri Avrupa Birliği Gıda Güvenliği (Efsa) tarafından incelenmiş ve onaylanan maddelerdir. Tüm bunlar kulağa hoş geliyor olmalı fakat unutmayalım ki; e-kod alan maddeler katkı maddeleridir ve dolayısıyla bir çoğu sentetik maddelerdir. Sağlığa zararlı olduğu ya da olabileceği hala tartışılan bu maddeleri bilinçlenmemiz için mi yoksa sadece ‘Bakın bu böyle, biz sizden gizlemiyoruz.’ demek için mi yapıyorlar bilemiyoruz. İster doğal veya ister sentetik olsun gıda maddelerinde kullanılan ve katkı maddesi olarak tanımlanan bu maddeler kimyasaldır ve dolayısıyla sağlığımız üzerinde ciddi etkileri olabilecek maddelerdir.

Tüm bunların yanı sıra bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de üretimi yasaklanmış herhangi bir katkı maddesi de listede bulunmuyor.

e kod nedir

@litterock

Pazarlama durumu itibariyle her şeyi kolaylaştırmak için satışı teşvik ederken, tek başına asla tüketilmeyen yan ve yardımcı maddeleri de belirli işlemlere tabii tutarak biyolojik değerin düzenlenmesi adına kullanıyor. Katkı maddesi dünyanın her yerinde pazarlanabilirken, bu maddelerin pek çoğunun kullanım miktarına bağlı zararları tespit edilmiştir. Peki bu miktarı kim ayarlıyor? Birçok insanın bu durumdan habersiz olduğu bir zaman diliminde farkındalık üzerine çalışmalar yapılıyor olmasaydı kim, nasıl bizi ve sizleri aydınlatacaktı?

Kısacası markete gidip dikkat etmeden aldığımız ürünler yıllarca unuttuğumuz ve göz ardı ettiğimiz büyük bir soruna işaret.

Birkaç E – Kod Örneği

E102 Tartrazin – Renklendirici. Tiroit tümörü, kromozom hasarı, kurdeşen, hiperaktivite ve aspirin duyarlılığı gibi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.Bazı ülkelerde yasaklanmıştır.

E110 Sunset Yellow FCF, Orange, Yellow S – Renklendirici. Kurdeşen, rinit, burun tıkanıklığı, alerji, hiperaktivite, böbrek tümörü, kromozom hasarı, karın ağrısı, bulantı, kusma, hazımsızlık ve iştahsızlık gibi yan etkileri vardır. Bazı ülkelerde yasaklanmıştır.

E129 Allura red Ac – Renklendirici.Astım ve aspirin hassasiyeti olan insanlar için risklidir. Bazı ülkelerde yasaklanmıştır.

E214 Ethyl p-hydroxybenzoate Çocuklar için tüketimi uygun değildir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bazı ülkelerde yasaklanmıştır.

E215 Sodium ethyl p-hydroxybenzoate Bazı ülkelerde yasaklanmıştır.

E216 Propyl p-hydroxybenzoate Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

E440 Aminated pectin bilinen yan etkisi yok.

E441 Gelatin alerjen olabilir.

E442 Ammonium phosphatides bilinen yan etkisi yok.

E450 Diphosphates yüksek dozlar vücuttaki kalsiyum-fosfor dengesini bozabilir.

Kısacası kullandığımız ürünler aslında biz farkında olmadan içerdiği maddeler ile sağlığımızı tehdit edebilecek katkı maddeleri içeriyor ve hızlı tüketim arttıkça katkı maddelerinin miktarları da artıyor. Dolayısıyla gerekli sınırın üzerine çıktığımızda bazı sağlık sorunları kaçınılmaz duruma gelebiliyor.

Peki Ne Yapmalıyız?

e kod anlamları

@fabioissao

Katkı maddeleri işlevlerine göre ayrılıyorlar. Bunlar; koruyucular, tatlandırıcılar, renklendiriciler, asitler, aroma arttırıcılar, kıvam arttırıcılar, parlatıcılar, sertleştiriciler, topaklanmayı önleyiciler gibi farklı sınıflandırmalarla birbirlerinden ayrılıyorlar. Bilinçli bir tüketici olarak bunları bilip market ve diğer alışverişlerimizde ürünleri bu kodların niteliklerine göre belirleyip alarak sağlık açısından büyük bir fark yaratabiliriz.

Sadece kendimizi değil çevremizi de bu konuda bilinçlendirmek adına çalışabilirsiniz. Örneğin; siz market alışverişine çıktığınızda etrafınıza gördüğünüz insanlara durumu bu şekilde açıklayabilir, ”Bir kişi, bir kişidir.” diyebilirsiniz.

Konu ile ilgili akıllı telefonumuza yükleyebileceğimiz uygulamaları AppStore ve PlayStore‘da bulabilirsiniz. Böylece alışveriş yaparken yanınızda size rehberlik edecek bir yardımcınız olacaktır.

Unutmayın; sağlıksız bir toplum sağlıksız bir gelecek demektir.

 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar