Yeni İçeriklerle Google Arama Trafiği Nasıl Çekilir?

Paylaşmayı unutmayın.

Yeni İçeriklerle Google Arama Trafiği Nasıl Çekilir? – İçerik tazeliği, SEO’nun en nüanslı alanlarından biri. Bu yüzden çoğunlukla yanlış anlaşılabiliyor.

Gerçek şu ki, daha sık içerik yayınlarsanız veya içeriklerinizi düzenli olarak yenilerseniz, bu sıralama faktöründe başarı kazanabilirsiniz. Web sitenizde taze içeriğe sahip olmak SEO için iyidir ancak içerik, arama sorgusunun amacını yeterince yanıtladığı takdirde.

Yeni İçeriklerle Google Arama Trafiği Nasıl Çekilir?

Yeni İçeriklerle Google Arama Trafiği Nasıl Çekilir?
Photo by Tumisu on Pixabay

İçerik söz konusu olduğunda “yeni” ne anlama geliyor emin değil misiniz? Şimdi yeni içeriğin anlamına, Google’ın konu hakkında söylediklerine ve web siteniz için en iyi SEO uygulaması olarak tazeliğe nasıl yaklaşabileceğinize daha derinlemesine bir göz atalım.

Taze İçerik Nedir?

Yeni veya güncellenmiş içerik, taze içeriktir. Düzenli olarak blog gönderileri yayınlıyor ve eski içerikleri güncelliyorsanız, sitenizin tazeliğini artırmış olursunuz.

Arama motorlarının yaptığı işe baktığımızda, tazelik mantıklı gelecektir. Amaçları, arama yapanlar için değerli ve alakalı içeriği belirlemektir. Güncelliğini yitirmiş ve eskimiş malzemeleri değil.

Yeterince yeni ve taze gönderiye sahip olmayan bir web sitesinin karşılaşacağı durumlar:

  • Daha az etkileşim,
  • Daha yüksek hemen çıkma oranları,
  • Düşük sıralamalar,
  • Düşük arama trafiği.

İçerik tazeliğine odaklanırken, dikkat edilmesi gereken iki temel nokta var:

  1. Web tarayıcılarını çeken, sitenize yapılan güncellemelerin sayısı.
  2. Yaptığınız güncellemelerin kalitesi. Örneğin, içeriği iyileştirir ve yüksek trafiğe sahip sitelerden geri bağlantılar (backlinks) toplarsanız, içeriğinizin canlanmasını sağlayabilirsiniz.

Ancak, güncellik her zaman içeriğinizin iyi sıralanmasına yardımcı olmayacaktır. Google’dan Matt Cutts’ın açıkladığı gibi, sitenizdeki sayfaları düzenli olarak güncellemek, sitenizin otomatik olarak daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olacak bir şey değildir.

Google, algoritmasında 200’den fazla sıralama faktörü kullanıyor. Yenilik, özellikle çok dar bir tüketici grubunun istek ve gereksinmelerine göre bölümlenmiş pazar içindeyseniz, önemli bir faktör olabilir. Bu pazara; haber sitesi, video oyunları veya bulut hizmetleri gibi hızlı gelişen sektörleri örnek vermek mümkün.

Ancak çoğu marka için tazelik o kadar önemli değil. SEO’ya gelince en iyi uygulama, hedef kitlenizle alakalı kaliteli içerik üretmektir. Aslında, birçok konu için, Evergreen faktörü, içeriği güncelleme sıklığınızdan daha önemlidir.

Evergreen, okuyucuların devamlı okuyabilecekleri, her zaman güncel kalan, SEO uyumlu içeriklere denir. Yayınlandıktan sonra da güncelliğini koruyan, ölümsüzlüğünü kaybetmeyen, uzun süre geçse bile kullanıcıların hala okuyacağı içeriklerdir.

Taze İçerik mi Evergreen mi?

Tazelikle başlayalım…

Google, 2011’de tazelik algoritması (freshness algorithm) güncellemesini başlattı. Bu güncellemenin temel çıkarımlarından biri, Query Deserves Freshness (QDF) konsepti.

QDF’in amacı, bir arama sorgusunun mevcut bilgilere erişmeye çalışıp çalışmadığını tespit etmektir.

Bazı aramalar için içeriğin ne kadar taze olduğu önemlidir. Örneğin; son kış fırtınası, bu sezonun tasarım trendleri ve benzeri gündem nişlerde, içeriğin ne zaman yayınlandığı gibi tazelik faktörleri sıralamayı etkileyebilir.

Yeni İçeriklerle Google Arama Trafiği Nasıl Çekilir?

Yeni İçeriklerle Google Arama Trafiği Nasıl Çekilir?
Photo by Caio on Pexels

Peki ya markanız – hızlı tempolu bir sektörde değilse?

Hâlâ taze içerik gerekiyor. Daima, zamanında veya mevsimsel içerik gerektiren SEO etkinlikleri olacaktır. Salgın, bu duruma uygun bir örnek olacaktır. 2020 ve 2021’de içerik üreticileri, COVID krizinin, işi ve yaşamı nasıl etkilediğini sıkı bir şekilde araştırıyorlar.

Evergreen’e gelecek olursak…

Evergreen içerikler daima faydasını koruyan, kullanışlı içeriklerdir. Arama yapan kişi, bir yıldan diğerine pek değişmeyecek bir konuyu araştırıyorsa, muhtemelen eskimeyen içerik arıyor demektir.

Evergreen konular, çoğunlukla sabittir. Örneğin, “İçerik stratejisi nasıl oluşturulur?”, “Hayır Deme Sanatı – Nasıl Hayır Diyebiliriz?” veya Marka Tescili Nedir? “…. Nedir?” tarzı başlıklar sabit ve daima güncel kalır. Aynı bilgiler her yıl geçerlidir.

Ancak bu, eskimeyen yayınlarınızı güncellemeyin demek değil. Bu konular zaman açısından hassas olmayabilir. Ancak bu, bazı şeylerin değişmeyeceği anlamına gelmez. Örneğin; içerik stratejisi oluşturmada yardımcı olabilecek yeni bir araç varsa, bunu yayına dahil etmek iyi bir fikir olacaktır.

Evergreen içeriği yenilerken; güncel olmayan istatistikleri, eski süreçleri değiştirebilirsiniz. Bunun yanında, bozuk veya alakasız bağlantıları düzeltmek de iyi bir etki olacaktır. Elbette, eski ekran görüntüleri veya videolar gibi güncel olmayan görsel içeriği de değiştirilebilir.

Peki, SEO İçin Taze İçerikten Nasıl Yararlanabiliriz?

SEO için taze içerik
Photo by Tumisu on Pixabay
  • Yeni içerik yayınlayın, ancak sıklık için kaliteden ödün vermeyin. Haftada bir veya iki kez ilgi çekici, yararlı, alakalı içerik yayınlamak, SEO’nuzu her gün kısa, ince gönderiler yayınlamaktan çok daha fazla artırabilir.
  • Eski içeriği güncelleyin, ancak bunu bir amaçla yapın. Sırf bir şeyleri değiştirmek uğruna ifadeleri değiştirmeyin veya yeni bir paragraf eklemeyin. Bozuk bağlantıları veya hantal yazıları düzeltin. Konunun derinliklerine inin, değer katan iç görülerle çalışın.
  • Dengeli kalın. Evergreen içerik, içerik stratejinizin bel kemiğini oluşturur. Bu nedenle pazarlamacılar, zamandan bağımsız geniş bir kitaplık oluşturmaya odaklanırlar.
  • Okuyucuları meşgul edin. Yorumları yanıtlayın ve teşvik edin. Sosyal medyada paylaşmaya değer ve sektörünüzdeki yetkili sitelerden geri bağlantı çekmek için yeterince yararlı içerik oluşturun.
  • İzleyin, ölçün ve hassaslaştırın. Hangilerinin yenileneceğini belirlemek için düşük performans gösteren içeriğe veya güç kaybeden blog gönderilerine bakın. İçeriği güncellediğinizde ve iyileştirdiğinizde, sonuç olarak içerik ölçümlerinizin nasıl değiştiğine dikkat edin. Bu bilgiler, markanız için, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlamanıza yardımcı olacaktır.
  • Tutarlı olmak oldukça önemli. Düzenli olarak gönderi yayınlamak, hedef kitlenizde güven oluşturmanıza veya bir düşünce lideri olarak itibarınızı oluşturmanıza yardımcı olacak faktörlerden biri. Bu tutarlılık, daha yüksek kaliteli geri bağlantılara, daha fazla etkileşime ve daha yüksek sıralamalara yol açacaktır.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar