Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?

Paylaşmayı unutmayın.

Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?- Markalaşmış her ürün ve tasarımın öncelikli ihtiyaçlarından biri markanın korunmasıdır. Bir markaya sahip kişi ve işletmeler, o markanın tüm hak ve sorumluluklarını üstlerine almalıdır. Bunun yasal yolu ise o markayı tescil etmektir.

Marka Tescili Nedir?

marka tescili
Photo by Kristian Egelund on Unsplash

Öncelikle, bir işletmenin ürettiği mal ya da hizmetin diğer işletmelerden ayrılmasını sağlayan işarete marka diyoruz. Bu işaretin yasal olarak korunması hali ise marka tescili olarak anılıyor.

Marka sayesinde işletmeler ya da kuruluşlar birbirinden ayrılırlar. Bu ayrım, çeşitli terimlerle, sembollerle veya işaretlerle gerçekleşebilir. İşletmenin varlığını yansıtması bakımından oldukça önemli bir konu olan marka, süreç içinde korunmalı çünkü markanın korunması, işletmenin korunması ve ayakta kalmasıyla eşdeğerdir.

Ülkemizdeki işletmelerin tamamı bir marka kullanmak durumundadır. İşletmeler müşterileri tarafından bilinir olmalarını markalarına borçludur. Türk Patent Enstitüsü için asıl önemli olan, işletme sahiplerinin başvuru yaptıkları tarihtir. Bu konuda haksızlığa uğramamak adına olabildiğince hızlı bir şekilde tescil işleminizi yapmak gereklidir. Bu tip durumlarda hakkınızı aramak için dava açmak zorunda kalabilir, kendi hikâyenizi kanıtlamak zorunda kalabilirsiniz.

Marka tescili kurumsal imajınıza bir resmiyet kazandırır. Sahte ürün ya da taklitçilik günümüzde özellikle ticaret alanında çok sık rastlanılan bir problemdir.

Bu konuyla alakalı AMD – Intel arasındaki bir davayı da örnek olarak verebiliriz:

amd- intel, marka tescili
Photo by Jordan Harrison on Pexels

Intel’in I486 gibi isimlendirmeleri kullanmasının ardından AMD tarafında da benzer isimlendirmeler görmesiyle ve kendi işlemcilerini benzer isimlerle markalandırmalarını (AMD’nin Am486’sı gibi) engellemek amacıyla, bir numarayı (örneğin 486) ticari marka olarak kullanma konusunda dava açtıysa da bu işlemde geç kalması nedeniyle – bu tarz örnekler görmeden tescil veya patent işlemlerinin yapılması gerekirdi- davayı kaybetmesinin ardından işlemci isimlendirmesinde “pentium”a geçmek zorunda kaldı.  

Neden Marka Tescili Yaptırılmalı?

marka tescili
Photo by Engin Akyurt on Pexels

Ülkemizde her yıl, milyonlarca taklit ve sahte ürün ya üretiliyor ya da yurt dışından ülkemize sokuluyor. Bu ve benzeri her türlü hak hırsızlığına karşı, marka tescili yaptıran bir firma, Türkiye sınırları içerisinde ve kendi sektöründe, markasının tekel kullanıcısı olup, marka sahibi dilerse, markasını kullanan kişilere karşı 556 sayılı KHK’ye göre dava açma hakkına sahip olur.

Daha basit anlatmak gerekirse, markanıza ait tescil yaptırmadığınızı düşünelim, sonrasında başka bir işletme aynı markayı kullandı. Hatta markayı kendi adına tescil ettirdi. Bu durumda tescile sahip olan işletme size dava açma hakkına sahip olacaktır.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

marka tescili - patent
Photo by OpenClipart-Vectors on Pixabay

Marka tescil başvuruları şahsi olarak ya da online ortamlarda yapılabiliyor. Başvuru sahibinin, söz konusu işletmenin sahibi olması gerekmiyor.

Markanızı tescil ettirmeniz için öncelikle Türk Patent Enstitüsü’nün talep ettiği belgeleri eksiksiz olarak hazırlamanız gerekiyor. Belgelerinizi enstitüye teslim ettiğiniz andan itibaren başvurunuz kesinlik kazanmakta ve unvanınız koruma altına alınmakta. Enstitü, belgelerinizde bir eksik bulursa size 2 aylık ek bir süre tanıyor. Eğer tanınan ek süre içerisinde belgeler tamamlanmazsa başvuru iptal ediliyor.

Başvurunun uygun olduğu görülürse, Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanıyor. Sonraki aşamada üçüncü kişilerin görüş ve itirazları ile yeniden inceleme süreci başlar. İtiraza uğramamış olan başvurulara ait tescil işlemi tamamlanarak sicil kaydı oluşturulur. Son aşamada ise sicil kaydı ile beraber Marka Tescil Belgesi, başvuru sahibine teslim edilerek süreç tamamlanır.

Ayrıca başvuru ile alakalı ücretin ödendiğine dair dekontu görevlilere teslim etmeniz gerekiyor. Bu konuda resmi onay ya da ret yetkisi olan kurum TPE’dir. Hemen her şehirde TPE’ ye ait bir temsilcilik bulunur. Bu konuda özel danışmanlık şirketlerinden de destek alınabilir. Başvuru süreci genel olarak; ilk başvuru, başvurunun sınıflandırılması, başvurunun TPE tarafından yayınlanması, başvuru itirazlarının beklenmesi ve değerlendirilmesi ve başvurunun karara bağlanması gibi aşamalardan oluşmakta.

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise elde edilen belgenin 10 yıl gibi bir zaman boyunca geçerliliği olduğudur. 10 yılın sonunda ilgili belgeyi yenilemek için tekrar başvuru yapılarak yeni bir 10 yıllık dönem için kullanım hakkı elde edilebilir. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar