Hayır Deme Sanatı – Nasıl Hayır Diyebiliriz?

Paylaşmayı unutmayın.

Hayır Deme Sanatı – Nasıl Hayır Diyebiliriz? – ‘Hayır’ kelimesini söylemek ne kadar kolaysa gözükse de aslında bir o kadar da zordur. Herkesin mutlaka hayır diyemediği için başkasının işini yaptığı, istememesine rağmen yardımda bulunduğu durumlar olmuştur. Sırf karşımızdaki insan kırılmasın diye evet diyoruz, istemediğimiz durumlara maruz kalıyoruz. İnsanların bir çoğu bu durumu kabullenmese de çok yaşıyor. Çok azı gerçekten hayır diyebiliyor. Hayır demek bu kadar kolayken neden kendimizi ihmal ediyoruz?

Hayır Deme Sanatı – Nasıl Hayır Diyebiliriz?

Neden Hayır Demek Bu Kadar Zor?

Her durumu kabul etmeye alışmış kişilerin hayır diyebilmesi zordur. Bu duruma neden alışıldığıyla ilgili pek çok açıklama yapılabilir. Genellikle birçoğu da geçerli açıklamalardır. En geçerli sebeplerden biri de hayır dedikten sonra oluşabilecek durumlardan çekinmektir. Çekimserlik insanı bir çok noktada alı koyarken burada da aynı durum geçerlidir. Bir grup içinde ‘hayır’ kelimesini kullanmak, gruptaki kabul edilme ve sevilme durumunu tehdit eder. Tabii ki herkesin memnun olmasa da kabul etmek zorunda kaldığı işler olabilir, ancak bu kişinin önceliklerini geri plana attırıyorsa o zaman bir yanlışlık vardır. Karşınızdaki insana her evet dediğinizde kendinize hayır dediğinizi unutmamanız gerekir. Öncelikleriniz başkalarının isteklerini yapmaksa, kendinizi ihmal ediyorsunuz demektir.

hayir-deme-sanati-nasil-hayir-diyebiliriz

Nasıl Hayır Diyebiliriz?

Kişinin hayır demeyi öğrenebilmesi için ilk olarak kendi önceliklerini ve kurallarını belirlemesi gerekir. Net kurallar ve öncelikler sizin ne kadar kararlı olduğunuzu belirlemede önemlidir. Kolaylıkla hayır diyebileceğiniz istekleri belirlerseniz işiniz daha kolaylaşacaktır .Paylaşmaktan hoşlanmadığınız durumlar, yapmak istemediğiniz davranışlar size yol gösterecektir. Daha sonra belirlediğiniz kuralların dışına çıkan istekleri reddedebilir ve bu konudaki kararlılığınızı gösterebilirsiniz.

Her ne kadar hayır diyebilmek için hazırlıklar yapılsa da bir anda bunu hayata geçirmek kolay değildir. Bu durumu kolaylaştırmak sizin elinizdedir. Size sunulan bir isteğe cevap vermeden önce biraz zaman istemek, değerlendirmek  hayır demenize yardımcı olacaktır. Neden hayır dediğinizle ilgili kısa  bir açıklama da yaparsanız karşı tarafın durumu anlamasında yardımcı olabilirsiniz.

hayir-deme-sanati-nasil-hayir-diyebiliriz

Bir kere hayır demek ilerlemenizde büyük bir adımdır. Ancak en önemlisi bunun devamının gelmesidir. Zamanla bu kolay bir iş haline gelecektir. Ancak unutmayın ;amaç her şeye hayır demek değil, amaç  kendinizi ihmal etmemek, kendi kurallarınızın dışına çıkmamak. Kendine değer veren her insan bunu kendisine borçludur.

Son olarak bu durum bu kadar içselleştirilmemesi gerekmektedir. Eğer evet demek istiyorsanız “evet!” deyin. Diğer yandan hayır demek istiyorsanız “hayır!” deyin. Ne olduğunun, ne olacağının bir önemi yok canınız her nasıl istiyor ise o şekilde yaşayın ve asla pişman olmayın!

Kitap önerisi

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar