Türkiye’nin İlgi Çeken Sanat Galerileri

Paylaşmayı unutmayın.

Sanatın nasıl tanımlanacağı yüzyıllar boyunca tartışıldı. Her bir dalının icrasından tutun da felsefesine kadar net bir tanımını bulamadığımız sanat, genel olarak şöyle özetlendi; bir duygu, tasarı, güzellik anlatımında kullanılan yöntemlerin tamamı veya bu anlatım sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılıktır.

Sanatın kim ve ne için olduğu tartışmasından biraz uzaklaşıp ölümsüz eserlere baktığımızda, sanattan ziyade sanatçılar yüzyıllara dayanmış gerçeklikleri ile bizleri büyülemiyor mu? Albrecht Durer’in de dediği gibi; ”Sanat kainatın içindedir. Sanatkar bunu oradan çıkarabilendir.” Eserlerini tarihle ve toplumla tanıştırıp eleştiriye sunan sanatçıların habitatı ise galeriler oluyor. 19. yüzyıl başında başlayan romantizm akımı ile modern estetik ve modernist eleştiri sonrasında 20. yüzyıl, sanat galerileri ve sanat mekanların temelinin atıldığı dönemdir.

İzleyicilerin sanata olan ilgisini artırmak, sanatı ulaşılabilir kılmak ve genç sanatçıları topluma kazandırmak amacıyla kurulan bu galeriler ise yerli ve yabancı birçok sanatçıya kendini gerçekleştirme fırsatı sunuyor. Sanat ile büyütülmüş bir toplum olmamamıza rağmen sosyal medyanın yaygınlaşması ile birlikte tanınırlığı artan galerilerin izleyici kitlesi de sandığımızdan çok daha fazla artıyor.

Türkiye’nin kültür sanat ortamı çoğunlukla İstanbul, Ankara ve İzmir’i de içeren büyük şehirler etrafında dönüyor. Çağdaş ve klasik eserleri barından sanat galerileri hem uluslararası hem de yerel isimler ile birlikte gelecek sanatı temsil ediyor. Meraklıları için kültür ve sanat yaşamının en önemli aktörü olarak dikkat çeken bu sanat galerilerini sizler için derledik.

1) İstanbul Modern

@yapistanbulmodern

İstanbul’daki çağdaş sanatın ana merkezi İstanbul Modern, boğazın ihtişamlı manzarasına karşı dev bir deponun içinde bulunuyor. 2004 yılında kurulan galeri, sadece Türk sanatçıları şehre tanıtmakla kalmayıp aynı zamanda uluslararası bağlamda sanatını icra eden diğer sanatçıların da eserlerini sergilemeye devam ediyor. Bir sinema merkezi, heykel bahçesi ve harika boğaz manzaralı kafesi galeriye eşlik eden diğer güzellikler arasında. Atölye Modern Seminerleri, Aile Çocuk Atölyeleri ve sosyal projelere ulaşabileceğiniz gibi İstanbul Modern bünyesindeki ücretsiz eğitim programlarına da katılabilirsiniz.

2) Salt

@tracepattern

Karaköy ve İstiklal Caddesi’nde konumlandırılan Salt, ilgi çeken etkinlik ve sergileri ile birlikte düzenlediği tartışmalar ve araştırmalarıyla da geniş çaplı bir hizmete ev sahipliği yapıyor. Şehrin kalabalığında benzersiz bir deneyim sunan Salt, binalarının oryantalist mimarisi ise özgün karakterini bir kere daha sergiliyor. Mekansal kurgusu ile çok katmalı programlar düzenlemesinin yanı sıra Galatada’ki binasında Salt Araştırma adlı bir çalışma alanı mevcut. Dijital ve basılı kaynaklara erişim sunan, 218 kişi kapasiteli bir Oditoryum…

3) Arter

2010 yılında İstiklal Caddesi üzerinde açılan Arter, kişisel ve karma sergiler dahil olmak üzere birçok sanatçıya ev sahipliği yapıyor. ”Sanat için alan” mottosu ile tüm sanat faaliyetlerini bir adım öne çıkaran galerinin içerisinde sergi alanı dışında heykel terası, performans alanları, etkinlik salonları ve depolar da mevcut. Sosyal medyada yüksek like alan fotoğraflar için değil çağdaş sanat eserleri ile tanışmak için doğru adres, ulaşım rahatlığı ile Arter olabilir. Ne dersiniz?

4) Mısır Apartmanı

Evet sırada bir galeri değil bir apartman var. Çünkü her katında ayrı bir galeri barındıran sanatın apartmanı Mısır Apartmanı’nı daha önce görmediyseniz en azından önünden geçmenizi tavsiye ederiz. İstiklal Caddesinin ortasında bulunan ve ilk betonarme yapılardan sayılan bu binanın her katında ayrı bir güzellik var. Görkemli kapısıyla bizleri karşılayan şık ve zariflikle 6 kat uzanan Mısır Apartmanı’nın her köşesi tarih her yanı sanat…

5) Depo İstanbul

@depoistanbul

Depo, bir kültür sanat merkezi olmanın yanı sıra tartışma alanı olarak da geçiyor. Sosyal olaylardan tutun da tarihsel meselelere kadar pratik bilgiler üzerine yoğunlaşan Depo, siyasi ve sosyal içerikli bir merkez olmayı hedefliyor. Erişilebilir ve esnek yapısıyla bağımsız bir mekan olarak 2005 yılında Tophane Tütün Deposu’nda faaliyet göstermeye başlayan bu galeri diğerlerinden biraz daha farklı bir alternatif. İki ana kategoriden oluşturduğu sanat sergileri ve belgesel nitelikli sergiler ile ağırlıklı olarak sosyal ve politik meseleleri ele alan konular işliyor.

6) Alt

@radikal

İstanbul içerisinde sayacağımız kültür sanat merkezi böyle uzar gider elbet… İstanbul’da bir yere kadar ama bu son!  Alt’ı atlayamadık. Restore edilen Bomonti’deki tarihi bira fabrikasının alt katına açılan devasa bir sanat merkezi. İlk bakışta alt katta minik bir yer gibi dursa da içine girince bambaşka bir dünyaya açılıyor. Yedi ayrı salondan oluşan Alt, sürekli değişen dinamiklere karşılık veren kültürel bir platform olmayı amaçlıyor. Bomontiada’ya ayrı bir yaşam merkezi dersek eğer, Alt da kültür sanat yaşamı için farklı bir seçenek olabilir.

7) Cer Modern

Sadece İstanbul ile olur mu? Ankara’da çağdaş sanat için tasarlanmış ve mimarisi ile övgü toplayan Cer Modern sanatseverler için doğru adres. İlgi çekici sergilere ev sahipliği yapmakla kalmayıp; sanat tarihi dersleri, çocuk atölyeleri, yoga oturumları düzenleyen Cer Modern, daha birçok alanda sanatseverler ile etkileşim kurmayı hedefliyor. Ve şunları ekliyor;

”Sanat her zaman neşeli ve iyimser mesajlar vermez. Hiç şüphesizdir ki insanoğlu sanatın taşıdığı mesajlar sayesinde kendi dünyasını keşfeder, betimler, yorumlar ve eleştirir; çünkü yaşam önemlidir. Bu nedenle, sunduğumuz kaliteden hiçbir zaman ödün vermeyeceğiz. Cer Modern Sanatlar Merkezi’nin, sürekli yenilenen, değişime açık, çok yönlü, dinamik, aktif bir “yaşayan kültür merkezi” olacağına, çağdaş eğitim ve iletişim olanaklarını kullanarak, kitlelerin sanat eserleriyle buluşmasını, gündelik yaşamlarında sanata bir yer açmasını sağlayacağına inanıyoruz. Sergilerin kalitesi ve halka arzı, sanatsal alandaki diğer hizmetler Cer Modern’in ziyaretçilerine olan saygısının bir göstergesi olacaktır.”

8) Galeri Siyah Beyaz

@tiyatrolar

Ankara’nın bir başka güzelliği ise Galeri Siyah Beyaz. Geçmişi 1984’e dayanan galeri, alışılmışın dışında olarak zoru başarmayı hedefleyenlerden. Küçük bir mekanı deneysel işler yaparak kullanan Siyah Beyaz’ın sanat ortamını göz önüne aldığımızda, tavrını nitelikli işlerden yana kullandığını görmek mümkün. Ankara’da çağdaş sanatseverlerin misafir olduğu bu yer kendi çizgisinin dışına çıkmadan 30 yılı aşkın süredir genç sanatçılara yer verdiği sergilerle tanınıyor. Yolunuz düşerse içeride ufkunuzu açan bir kapı olduğundan emin olabilirsiniz.

9) Arkas Sanat Merkezi

İzmir unutulur mu? Tabii ki hayır! İzmir başta olmak üzere, ülkemizin sanatsal ve kültürel yaşamına katkı sağlamak amacıyla kurulan Arkas Sanat Merkezi, yediden yetmişe herkese sanatı sevdirmeyi amaçlıyor. 2011 yılında açılan merkez, eski Fransız Konsolosluk binasına kurulmasıyla mimari bütünlük açısından mükemmel bir duruşa sahiptir. İki katlı on sergi salonuna sahip olup, Osmanlı halılarından post empresyonizm örneklerine kadar pek çok sanat eserini içerisinde barındırıyor. Kulağa farklı bir deneyim gibi geliyor diyorsanız, yanılmıyorsunuz!

10) Folkart Gallery

@denizyılmaz

Sanat bilincinin gelişmesi ve yaygınlaşması için uluslararası standartlarda bir bilinç ile yola çıkan Folkart Gallery var sırada. Üstelik çok yeni. Bu sebeple henüz yolu İzmir’e düşmeyenler ya da İzmir’de yaşayıp hala gitmeyenler olabilir. 2015 yılında, 800 metrekarelik dev bir yapıda kurulan Folkart; geniş sanatsever kitlesini çağdaş sanat sergileri ile buluşturmaya devam ediyor.

Her biri ayrı ayrı değerli olan ve buraya sığdıramayacağımız daha birçok galeri var. Her ne kadar toplulumuzda sanat algısının gelişmediğini düşünsek de sanat algısını yaratmaya çalışan ve sanata gönül veren milyonlarca insan var. Sanat, tarihi boyunca ya acımasızca eleştirildi ya da tam tersi geldi göklere çıkarıldı. Farklı bir pencereden bakarsak; tüm bu koşuşturmanın, kalabalığın, ev-iş bunalımına bir alternatif üretmektir: Sanat!

Sadece biz değil, Lord Aubery de söylüyor bunu.
”Güneşin çiçekleri renklendirmesi gibi, sanat da hayata renk verir.”

Sanatla kalın!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar