Türk Sinemasının Bilinmeyen Efsanesi: Ertem Eğilmez

Paylaşmayı unutmayın.

Türk Sinemasının Bilinmeyen Efsanesi: Ertem Eğilmez – Ertem Eğilmez, Türk sinemasının birçok başyapıtının altında imzası olan, izlerken hayran kaldığımız birçok eski Türk filminin yapımında emeği olan, çoğu filmi kendi çabalarıyla ortaya çıkaran dev bir çınardır. Daha önce bir yazımızda daha bu büyük ustaya dikkati çekmiştik. IMDB Kullanıcılarına Göre Türk Sinemasının En İyi 15 Filmi başlıklı yazımızda, listedeki 7 filmin altında onun imzasının olduğunu yazmıştık. Bu yazımızda Ertem Eğilmez filmleri hakkında daha detaylı bilgiler edineceksiniz.

Ertem Eğilmez
Görsel: gzt

Türk Sinemasının Bilinmeyen Efsanesi: Ertem Eğilmez

Ertem Eğilmez Kimdir? Nerelidir?

Büyük usta, 1929’da Trabzon’da doğdu. İlk ve ortaokulu Konya’da okuduktan sonra, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni tamamladı. Daha sonra Çağlayan Yayınevi’ni kurdu, yayınevi kurulduktan sonra iki dostuyla birlikte Tef adlı mizah dergisini çıkardı. Siyasi bir mizah yapan Tef Dergisi’nin yayın hayatı 102 sayı ile sınırlı kaldı ancak birçok önemli karikatürist bu dergi sayesinde ülkemize kazandırıldı. Ertem Eğilmez, önemli edebiyatçılarımızdan Kemal Tahir’in, Mayk Hammer adı ile kitap yazmasını da sağladı.

Ertem Eğilmez
Görsel: habertürk

Takvimler 1961’i gösterdiğinde, daha sonra Türk sinemasının tarihine geçmesini sağlayacak ilk adımı atarak Efe Film şirketini kurdu ve yapımcılığa başladı. Efe Film’den üç yıl sonra 1964’te kurduğu Arzu Film ile Türk sinemasının tarihine geçti. Ertem Eğilmez filmleri ya da Arzu Film güldürüleri olarak bilinen efsane filmlerin ilk adımı bu sayede 1964’te atılmış oldu.

Ertem Eğilmez Hababam Sınıfı kamera arkası
Görsel: gazeteduvar

Büyük usta kariyeri boyunca senaristlik, yapımcılık ve yönetmenlik yaptı. Her işi başarıyla yaptığı, her dokunduğu filmin tarihe geçmesinden anlaşılmaktadır. İlginçtir ki Yeşilçam’a sayısız film kazandıran Eğilmez’in son eseri olan Arabesk, bir Yeşilçam eleştirisidir. Ertem Eğilmez, Arabesk’in montajlanmış halini gördükten üç ay sonra, 1989’da vefat etmiştir.

Ertem Eğilmez filmleri
Görsel: tarihifotoğraflar

Ertem Eğilmez Filmleri

Büyük usta 28 yıllık sinema kariyerinde 44 filmin yönetmenliğini yapmış, 5 filmin senaryosunu yazmış, 97 filmin yapımcılığını üstlenmiştir. Sayıların bu kadar yüksek olması sizleri şüpheye düşürmesin, bu filmlerin neredeyse tamamı efsane filmlerdir. Senaryosunu yazdığı filmler Mavi Boncuk, Salako, Milyarder, Boş Çerçeve ve Ölmeyen Aşk’tır. Özellikle Mavi Boncuk ve Salako, Türk sinemasının hala izlenen en önemli filmlerindendir. Salako’nun başrolünde Kemal Sunal, Mavi Boncuk’un başrolünde ise Emel Sayın vardır.

Mavi boncuk
Görsel: pinterest

Yönettiği filmlerden en bilinenleri ise Canım Kardeşim, Bir Millet Uyanıyor, Salak Milyoner, Köyden İndim Şehre, Mavi Boncuk, Süt Kardeşler, Gülen Gözler, Şaban Oğlu Şaban, Banker Bilo ve Hababam Sınıfı serisidir.

Hababam Sınıfı
Görsel: wikipedia

Senaryosunu yazdığı Salako’nun yapımcısı da Ertem Eğilmez’dir. Mavi Boncuk filmini ise hem yazmış, hem yönetmiş, hem de yapımcılığını üstlenmiştir. Şekerpare, Kibar Feyzo, Çöpçüler Kralı, Tosun Paşa, Delisin, Hayat Sevince Güzel, Boşver Arkadaş ve Ah Nerede filmlerinin de yapımcısı yine bu büyük ustadır. Tarkan film serisinin bir kısmında da emeği vardır. Ertem Eğilmez filmleri bunlardan ibaret değildir ancak bunlar en bilinenleridir. Aşağıya bırakacağımız kaynak linkine tıklayarak tam listeye ulaşabilirsiniz.

Ertem Eğilmez’in Aldığı Ödüller ve Başarısı

O dönem yapılan filmleri yurtiçinde ödüllendiren çok mecranın olmaması, filmleri yurtdışında gösterime sokmanın maliyetli olması, büyük ustanın aldığı ödüllerin sayısının oldukça düşük olmasına sebep olmuştur. Ancak yaptığı neredeyse her film, izleyici ile buluştuktan sonra binlerce insan tarafından izlenmiş hatta bu başarı diğer Türk film şirketlerine de yön göstermiştir. Eğilmez, güldürü filmleri yapmaya başlayınca tüm sektör aynı türe yönelmiş, dostluk ve iyilik temalarını konu alınca diğer şirketlerde bu yönde filmler çekmiştir. Bu bile ne kadar başarılı olduğunun kanıtıdır. Filmlerinin üzerinden ortalama 40 yıl geçmiş olmasına rağmen, IMDb’de en yüksek oy ortalamasına sahip 15 Türk filminin 7’si onun filmleridir.

Ertem Eğilmez, Kartal Tibet, Münir Özkul
Görsel: pinterest

Ertem Eğilmez, 1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Bir Millet Uyanıyor adlı filmle “En İyi Tarihi Film” ödülünü, 1970 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Kalbimin Efendisi adlı filmle “En İyi Yönetmen” ödülünü ve 1972 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Sev Kardeşim filmi ile “En İyi İkinci Film” ödülünü almıştır. 2010 yılında Cem Pekman, büyük ustayı anlatan “Filim Bir Adam Ertem Eğilmez” adlı kitabı yazmıştır.

Ertem Eğilmez
Görsel: listelik

Not: Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez ile hiçbir akrabalıkları yoktur.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar