IMDB Kullanıcılarına Göre Türk Sinemasının En İyi 15 Filmi

turk-sinemasinin-en-iyi-15-filmi

Paylaşmayı unutmayın.

IMDB Kullanıcılarına Göre Türk Sinemasının En İyi 15 Filmi – IMDb, tüm Dünyada kabul görmüş, sinema/TV yapımlarını tartışma platformudur. Neredeyse her ülkeden kullanıcısı olan bu platformda üyeler, izledikleri filmler, diziler, belgeseller, TV şovları hakkında yorum yapar ve puan verir. Bu yorum ve puanlar, o eseri izlememiş çoğu insanın izleme konusunda kararını etkiler. Bu sebeple günümüz dünyasında IMDb bir hayli önemli bir yer edinmektedir. Bu yazımızda sizler için IMDb puanı en yüksek olan 15 Türk filmini listeledik. Bu listeyi oluştururken 1.000’den fazla insanın izleyip oy verdiği filmleri dikkate aldık.

Türk Sinemasının En İyi 15 Filmi

15) Selvi Boylum Al Yazmalım (IMDB Puanı; 8,6)

Muhtemelen bu listeyi siz yapsanız, bu filmi ilk beş arasına yazardınız. Ancak 14 bin kişinin oy verdiği bu film, en iyi Türk filmleri listesinde 15. sırada yer alıyor. Kamyon şoförü İlyas ile Asya’nın hikayesini anlatan 1977 yapımı bu film, herkesin diline dolanan, kalbine işleyen “Sevgi neydi? Sevgi emekti” repliği ile efsaneler arasındaki yerini alıyor.

14) Çöpçüler Kralı (IMDB Puanı; 8,6)

Türk sinema tarihinin efsanelerinden olan bu film de Selvi Boylum Al Yazmalım ile aynı IMDb puanına sahip. Bu filmde, mahallenin zabıta amiri ve çöpçüsü, mahallenin temizlikçisi olan kıza aşıktır. Çöpçü, parasız olduğu için bu yarışta bir adım geride kalır. Bu üçgende dönen, aşktan çok komedi filmi olan Çöpçüler Kralında Kemal Sunal, Şener Şen, Ayşen Gruda, İhsan Yüce, İlyas Salman gibi efsane oyuncular rol almaktadır.

13) Hababam Sınıfı Tatilde (IMDB Puanı; 8,7)

Türk sinema tarihinin gelmiş geçmiş en iyi film serisi olan Hababam Sınıfı’nın dördüncü filmidir. 1978’de vizyona girmiştir. Okulu bir türlü bitiremeyen, derslerden uzak ve tek bildikleri eğlence olan Hababam Sınıfı’na, okul tarihinde ilk kez kızların da alınması ile başlayan bir hikayedir. Muhteşem bir komedi filmidir.

https://www.youtube.com/watch?v=3Y8nUzSbTrE

12) Züğürt Ağa (IMDB Puanı; 8,7)

Bu film, 1985 yapımı bir filmdir. Filmin başrolünde Şener Şen rol alır. Film, Türkiye’de köyden şehre yaşanan göçü konu almaktadır. Köyde kuraklığın başlamasından dolayı ağanın ürünlerini çalıp satarak şehre giden köylüler hikayeyi başlatır. Ardından ağa da köyü satarak şehre göç eder ve orada çeşitli zorluklarla baş etmeye çalışır.

11) Kibar Feyzo (IMDB Puanı; 8,7)

Kibar Feyzo, Türk sinemasının komedi kategorisinde en üst sıralara yazılabilecek bir filmdir. Film, Feyzo’nun aşık olduğu Gülo’ya kavuşma çabalarını konu edinir. 1978 yılı yapımı filmde Kemal Sunal, Müjde Ar, Adile Naşit, Şener Şen, İhsan Yüce, İlyas Salman gibi usta oyuncular rol alır.

10) Canım Kardeşim (IMDB Puanı; 8,7)

Türk sinemasının başyapıtlarındandır. 1973 yılında vizyona girmiş bir dram filmidir. Kanser olan küçük bir çocuğa abisinin bakmasını anlatan bu filmde, dönemin usta oyuncuları Tarık Akan, Halit Akçatepe, Kemal Sunal, Adile Naşit, Metin Akpınar rol almıştır.

https://www.youtube.com/watch?v=Vfs1uAbef_A

9) Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu (IMDB Puanı; 8,7)

Bu film, Türk sporunun efsanelerinden olan, Dünya şampiyonu halterci Naim Süleymanoğlu’nun hayat hikayesini anlatmaktadır. Geçtiğimiz yıl vizyona girmiştir ve başrolünde Hayat Van Eck yer almaktadır.

8) Hababam Sınıfı Uyanıyor (IMDB Puanı; 8,8)

Hababam Sınıfı serisinin üçüncü filmidir. Bu filmde sınıfa gelen yeni bir öğrenci ile hikaye farklı bir noktaya yönelir. Sınıfa yeni gelen çalışkan bir köylü çocuğu olan Ahmet, sınıf arkadaşlarına benzemez ve filmin sonunda tüm okul köy çocuklarına güzel bir jest yapar.

7) Neşeli Günler (IMDB Puanı; 8,8)

Türk sinema tarihinin başyapıtlarından biri olarak kabul edilen bir başka filmdir. 1978 yılında vizyona girmiştir. Başrollerinde Adile Naşit ve Münir Özkul yer almaktadır. Filmin bir diğer önemli oyuncusu ise Şener Şen’dir ve Şener Şen o filmdeki rolü ile ülkemize “atma ziyaaa” tabirini kazandırmıştır. Film geçinemeyen bir çiftin ayrılmasından sonraki gelişmeleri komik bir dille seyirciye aktarmaktadır.

6) Şaban Oğlu Şaban (IMDB Puanı; 8,8)

Kemal Sunal’ın başrolünde yer aldığı bir komedi filmidir. Film, askerde başına bela olduğu komutanı Hüsamettin ile sivil hayatta da bir araya gelen Şaban’ın hikayesini anlatır. Bu film de 1977 yılında yapılmıştır.

5) Dağ 2 (IMDB Puanı; 8,9)

Bu film, Türk askerlerinin terör örgütü tarafından esir alınan bir Türk gazeteciyi kurtarma hikayesini konu alır. Filmde Türkiye üretimi olan gerçek silah ve askeri araçlar kullanılmıştır. 2016’da vizyona girmiş ve 2012’de çekilen Dağ’ın ikinci filmidir.

4) Süt Kardeşler (IMDB Puanı; 8,9)

Süt Kardeşler, 1975 yılı yapımı bir komedi filmidir. Film, konağın sahibi Melek’in sütoğlu sanıp eve aldığı Ramazan’ı herkesin başka şekilde tanıması ile başlayan karışıklığı ve onun çözülmesini anlatır.

3) Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (IMDB Puanı; 9,0)

Hababam Sınıfı serisinin ikinci filmidir. 1976 yılında vizyona girmiştir. Filmin konusu, genç bir kadın olan Semra’nın edebiyat hocası olarak okula atanması ile başlayan bir komedi hikayesidir. Bu filmin de başrollerinde Kemal Sunal, Tarık Akan, Halit Akçatepe, Münir Özkul, Adile Naşit ve Şener Şen gibi usta oyuncular yer almaktadır.

2) Tosun Paşa (IMDB Puanı; 9,0)

Kemal Sunal’ın başrolünde yer aldığı, Şener Şen, Adile Naşit ve Müjde Ar’ın efsaneye eşlik ettiği bir diğer filmdir. Bu da bir komedi filmidir. Filmin konusu, Tellioğlu ve Seferoğlu ailelerinin yıllardır süren mücadelesidir. Kemal Sunal’ın herkese, filme göre o dönemin ünlü paşalarından olan Tosun Paşa olarak tanıtılması, bu mücadelede Tellioğlu ailesini bir adım öne çıkarır. Tabi gerçek Tosun Paşa şehre gelene kadar. Bu filmde 1976’da vizyona girmiştir.

1) Hababam Sınıfı (IMDB Puanı; 9,3)

Türk sinema tarihinin en iyi film serisinin ilk filmidir. Türk sinemasına yön veren, daha sonra dokuz devam filmi çekilen bir filmdir. Son devam filmi geçtiğimiz yıl vizyona girmiştir. Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı adlı kitabından uyarlanmıştır. 1975 yılında vizyona giren filmde Kemal Sunal, Münir Özkul, Adile Naşit, Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Şener Şen de rol almaktadır. IMDB kullanıcılarının verdiği puanlara göre Türk sinema tarihinin en iyi filmidir.

Bu listeyi hazırlarken şunu fark ettik, Türk sinemasının akıllara kazınan filmlerinin çoğu aynı yıllarda çekilmiş; 1975, 1976, 1977, 1978. Bu dört yıl Türk sinemasının altın yılları olmuş. Ayrıca bilmeniz gereken bir şey daha var; listedeki yedi filmin yönetmeni Ertem Eğilmez’dir. Onun da Türk sinemasına katkısı oldukça büyüktür.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar