Start-up Hakkında Bilmeniz Gerekenler- Türkiye’nin En Başarılı Start-up Projeleri

start-up-hakkinda-bilmeniz-gerekenler-turkiyenin-en-basarili-start-up-projeleri

Paylaşmayı unutmayın.

Start-up Hakkında Bilmeniz Gerekenler- Türkiye’nin En Başarılı Start-up ProjeleriStart-up, hem büyüme hem de gelişme özelliklerini taşıyan, farklı projelere ve yeni girişimlere verilen isimdir. İlk olarak 2010 yılında Amerika’da ortaya çıkan ve sonrasında ise tüm dünyaya yayılan bir iş modeli akımıdır. Başarılı olan her start-up projesinin ilk aşaması dünyadaki eksik şeyleri fark edebilmektir.

Çoğu zaman girişimcilikle karıştırılsa da aralarında oldukça belirgin farklılıklar bulunmaktadır. Girişimcilik en basit anlamıyla kar elde etmek amacıyla riskler alarak, problemleri çözmek için iş kurmaktır. Girişimcilik kavramında ortaya yeni bir ürün veya fikir atılması beklenmez. Mevcut tüketici ihtiyaçları belirlenir ve bu ihtiyaçlara göre hali hazırda bulunan çözümler değiştirilerek veya geliştirilerek kar amacıyla kullanıcılara ve tüketicilere satılır.

Girişimcilik ve Start-up arasındaki farklılıklar temelde dört başlıkta toplanabilir.

Start-up Hakkında Bilmeniz Gerekenler

startup ve girişimcilik
Photo by Gerd Altmann on Pixabay

Girişimcilik ve Start-up Arasındaki Farklar

  1. Problemlere Bakış Açıları: Girişimler zaten çözümü olan bir sorunu günümüze göre yeniden yapılandırır.  Start-up ise çözümü henüz bulunamayan problemlere çözüm bulma odaklı çalışır. Bunun için Ar-Ge çalışmaları yapar.
  2. Risk Oranı: Her girişim ufak da olsa bir risk barındırır ama girişimlerin bu risk oranı oldukça düşüktür. Çünkü girişimciler çözüm üretilmiş problemler üzerinden ilerlerler. Start-up akımında ise risk oranı oldukça yüksektir. Çünkü çözmeye çalıştıkları problem üzerine yapılmış herhangi bir örnek olmaz.
  3. Kar Amacı: Geleneksel girişimlerin kuruluşu zaten kar amacı elde etmektir. Yeni nesil girişimler ise kar amacı gütmez genellikle farkındalık yaratmayı amaçlar. Girişimciler her ne kadar günümüze uyarlamaya çalışsalar da iş modellerinde çok bir farklılık ortaya koyamazlar ancak yeni nesil girişimciler yenilikçi fikirlere açık, çağın gerektirdiği hız ve değişikliklere uyumludur.
  4. Hitap Ettiği Alan: Geleneksel girişimciler genelde bölgesel girişimciliği benimserken yeni nesil girişimciler ülke ve dünya çapına hitap etmeyi hedeflerler.

Hangi Alanlarda Start-up Şirketler Bulunur?

start-up-hakkinda-bilmeniz-gerekenler-turkiyenin-en-basarili-start-up-projeleri
Photo by Gerd Altmann on Pixabay

Her ne kadar start-up denildiğine aklımıza teknoloji ve yazılım alanında faaliyet gösteren şirketler gelse de start-up şirketleri sadece bu alanlar ile sınırlı kalmaz. Finans teknolojileri, pazarlama, sağlık, tasarım, mimarlık alanlarında da teknoloji ile kullanıcının ihtiyaçlarına yönelik ürünler üreten start-up şirketleri bulunmaktadır.

Türkiye’nin En Başarılı Start-up Projeleri

1-Iyzico

start-up-hakkinda-bilmeniz-gerekenler-turkiyenin-en-basarili-start-up-projeleri

Yerli ödeme sistemi olarak da tanımlanan Iyzico, ülkemizde yaptığı başarılı çalışmalar ile en başarılı projeler arasındadır. Kolay entegrasyon ile güvenli ödeme yöntemi olan Iyzico, ülkemizde Zara, Samsung, Onedio ve Atlas Global gibi şirketler ile çalışmaktadır. Dünya çapında da ün kazanan Iyzico sadece ticari anlamda yatırımlar yapmamakta bunun yanı sıra bazı kuluçka merkezleri ile yaptığı anlaşmalar sonrasında yeni girişimcilere de destek vermektedir.

Iyzico sistemini sitenize kurmanız halinde hem kısa süre içerisinde online satış yapmaya başlayabilir hem de tüm kredi kartlarına taksitli satış gerçekleştirebilirsiniz. Uygun fiyat garantisi ve kesintisiz destek sunarak, her geçen gün portföyünü genişletmeye devam etmektedir.

2- Getir

start-up-hakkinda-bilmeniz-gerekenler-turkiyenin-en-basarili-start-up-projeleri

Son dönemde yaptığı projeler ile dikkatleri üzerine çeken Nazım Salur’un yeni projesi olan Getir, iOS ve Android telefonlar üzerinden ürün getirtme hizmeti vermektedir. Getir uygulaması sayesinde giyimden oyuncağa, yiyecekten kişisel bakım ürünlerine kadar anında ürün getirtebilirsiniz. Henüz bütün Türkiye’de faaliyete geçmese de özellikle büyükşehirlerde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

3- Birbilenesor

Özellikle üniversite sınavına hazırlanan lise öğrencileri başta olmak üzere tüm öğrenciler için geliştirilen bu uygulamada, çözülemeyen sorular başkaları ile paylaşılabiliyor ve çözümü hakkında bilgi sahibi olunabiliyor.

4- Kolay İK

Personel yönetim işlemi hem zahmetli olmakta hem de ekstradan iş gücü gerektirmektedir. Personel yönetiminin sorunlarının farkında olan Kolay İK ise oluşturduğu online sistem sayesinde personel izinleri, bordro, avans, harcamalar, zimmetler, yemek kartları başta olmak üzere personellere ait birçok detayın kolay bir şekilde kontrol edilmesini sağlar.

5- Paraşüt

start-up-hakkinda-bilmeniz-gerekenler-turkiyenin-en-basarili-start-up-projeleri

Bir şirketin gelişmesi için en önemli detaylardan birisi de bütçe kontrolü ve ön muhasebe işlemidir. Paraşüt uygulaması ise hem şirketlerin gelişmesine yardımcı olmakta hem de Türkiye’nin en iyi Start-up projelerinden birisi olmayı başarmıştır. Finansal operasyonlar konusunda yardımcı olmak ve şirketin kontrollerini arttırmak amacıyla kurulan Paraşüt sistemi içerisinde fatura takibi, cari hesap takibi, gelir gider takibi, raporlama, e-Fatura, online tahsilat, stok takibi, e-Ticaret entegrasyonu, banka entegrasyonu ve CRM entegrasyonu bulunmaktadır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar