Savaşla Birlikte Hayatımıza Giren İcatlar

Paylaşmayı unutmayın.

Savaşla Birlikte Hayatımıza Giren İcatlar – Tekerleğin icadından Mars gezginlerinin ve internetin geliştirilmesine kadar, birçok gelişmelerin devrim niteliğinde olduğunu biliyoruz. İnsanlık olarak öyle icatlarımız var ki, yeri asla dolmaz. Öyle ki yüz yıl öncesinden gelip günümüzde hala bulunan bir sürü alet yaptık. Özellikle savaş zamanı, ihtiyaçlarımızın en üst noktada olduğu zamanlarda yeniliklere daha önem gösterdik. Çünkü düşmanlarımızdan kaç adım önde olursak o avantajlıyız. İşte size savaş zamanından günümüze kadar gelen icatlar.

Savaşla Birlikte Hayatımıza Giren İcatlar

Kol Saati

@saatönerileri by @musauzun

1. Dünya Savaşı öncesinde kol saatleri, sadece kadınlar tarafından kullanılan şık bir aksesuar olarak görülüyordu. Erkekler genel olarak zincirli cep saati kullanıyorlardı. Bir süre sonra erkekler de kol saati kullanmanın çok daha pratik olduğunu fark etti. Sonra onlar da kol saati kullanmaya başladılar ve böylelikle cep saatlerinin kullanımı azaldı.

Uydu

@DW

Almanların savaş sırasında kullandığı ve kimsenin o dönem ne olduğundan haberi olmayan, teknolojisi olan V2 roketinden kopya çeken Ruslar ve Amerikalılar, uzaya uydular göndermeye başladılar. Bundan ötürü Ay’a ilk insanları göndermenin kavgasını bile yaptılar. Bütün bunların sonucunda ise Uluslararası Uzay İstasyonu inşa edildi.

Savaşla Birlikte Hayatımıza Giren İcatlar -Güneş Kremi

@choronicalive

Efsanevi moda tasarımcısı Coco Chanel, 1920’lerde Akdeniz gezisi sırasında bronzlaştığında, bronzlaşmış cilt güzellik kavramı oldu. Halk Cephesi, 1936 Fransız genel seçimlerini kazanıp çalışanların her yıl ücretli tatil hakkına sahip olabilmeleri için yasama düzenlediğinde, Fransızlar güneş altında daha fazla zaman geçirmeye başladı. Ve bu durum, 1936 yılında ilk güneş kremi icadının da önünü açmış oldu.

Bankamatik

@irishtimes

Bankamatik yaşamımızdaki hayat kurtarıcılarımızdan biridir. Ancak bu makineye paralarımızı emanet etmek biraz zamanımızı aldı. 1939 yılında dünyanın ilk çalışan ATM’sini icat eden Simijian, insanların güvenini kazanamaması sebebiyle 1960 yılına kadar icadını tam olarak devreye sokamadı. 16 yaşında Ermenistan’dan ABD’ye göç etmek zorunda kalan mucit Luther Simijian, ATM dışında 200 farklı patenti bulunduruyor.

Yıldız Vida

savasla-birlikte-hayatimiza-giren-icatlar
@hırdavatım

On yedinci yüzyılın sonlarından beri kullanılan geleneksel düz başlı vidalar çok can sıkıcıydı. Bunun ilk nedeni, yuva ve vida hassas bir şekilde hizalanmalıdır; ikincisi ise, vida, merkezkaç kuvveti yüzünden kolayca yerinden kayıyordu. Bu problemler, hem ürünün otomatik üretimi sırasında hem de vidaları kullanım sırasında oldukça belirgindir. Kendinden merkezleme için sivri bir uca sahip çapraz başlı vida, bu sorunları ortadan kaldırmak üzere tasarlanmıştır.

Fotokopi

@businessinsider

Yıllar boyu patent ofislerinde çalışmış olan Chester Carlson, belgelerin kopyalarının daktilo ile çoğaltılması ve ayrı ayrı düzeltilmesinin çok yorucu bir süreç olduğunu fark etti. Sayısız saat süren deneyler sonucunda günümüzde hala kullandığımız bu makineyi Carlson 1937 yılında icat etti.

İnsansız Hava Aracı

savasla-birlikte-hayatimiza-giren-icatlar
@imerial war museums

Wright kardeşlerin ilk uçak deneylerinin başarılı olmasının 15 yıl ardından, ABD ordusu Orville Wright’ı (kardeşlerden biri) ilk insansız hava aracı deneyi için davet etti. Tüm deneyleri Charles Kettering isimli bir mühendis yönetti ve 1918 yılında başarılı bir şekilde ilk insansız bir şekilde havada uçabilen bomba ürettiler. Bu bomba tam 120 kilometre komuta menziline sahipti.

Japon Yapıştırıcısı

savasla-birlikte-hayatimiza-giren-icatlar
@todayfoundout

Siyanoakrilat, Harry Wesley Coover Jr. ve ekibinin 1942 yılında 2. Dünya Savaşı için askerlere net görüş sağlayacak plastik nişangah üretimine uygun madde arayışında temas ettiği her şeye yapışan bir formüle rastlamasıyla keşfedilmiştir. Ancak siyanoakrilatlar her şeye yapıştıkları gerekçesiyle Amerikan araştırmacılar tarafından reddedilmişti. Daha sonraları bu ilginç icadı ile dikkatleri çeken Coover, Kodak için çalışmaya başladı.

Savaşla Birlikte Hayatımıza Giren İcatlar – Tükenmez Kalem

Gazeteci Laszlo Biro dolmakalemlerin cepte taşındığında leke bırakmasından ve bu mürekkep lekesinin çıkmamasından usanmıştı. Bir matbaada gördüğü mürekkep türünün ardından aklına bir fikir geldi. Böylece uygulamaya geçildi. Ayrıca Biro, bu mürekkebi bir tüp içerisinde bir kalem ucuna yerleştirdi ve 1938 yılında da patentini aldı. Bunun sonucunda tükenmez kalemi icat etti. Bu mürekkep, kâğıda uygulandığı anda kuruyordu.

Polarizasyon Filtresi

savasla-birlikte-hayatimiza-giren-icatlar
@eBay

1854’te William Bird Herapath adlı bir İngiliz doktor, kinin (sıtma ilacı) beslenen bir köpeğin idrarına iyot damlatıldığında olağandışı kristallerin oluştuğunu keşfetti. Daha sonra herapathit olarak adlandırılacak olan bu kristaller tek başlarınayken karanlık görünüyorlardı. Fakat üst üste bindiklerinde daha aydınlıktılar. Durum böyle ki, bu olay o zamanlar adı konulmayan polarizasyona bir örnekti. Yani kristaller, yalnızca bir yönde ışığa izin veren bir ekran oluşturdu. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar