Renklerin Dili – Renk Psikolojisi

Paylaşmayı unutmayın.

Renklerin Dili – Renk Psikolojisi – Renkler dünyanın her yerinden insanlar için önem taşır. Renk düşünmeyi etkileyebilir, eylemleri değiştirebilir ve tepkilere neden olabilir. Gözlerinizi tahriş edebilir veya yatıştırabilir, kan basıncınızı yükseltebilir veya iştahınızı bastırabilir. Doğru şekilde kullanıldığında, renk enerji tüketiminden bile tasarruf edebilir. Renkler çeşitli kültürlerde, psikolojide, dinde de farklı anlamlar içerir. Renklerin anlamı, dünyanın neresinde bulunursanız o bölgeye özgü bir anlam bile taşır.

Renklerin Dili – Renk Psikolojisi

Renklerin Anlamları

Bej ve fildişi birleşmeyi simgeliyor. Fildişi, sessizliği ve hoşluğu sembolize eder. Bej, sakinliği ve sadeliği simgeliyor.

Sarı; neşe, mutluluk, iyimserlik, idealizm, hayal gücü, umudu temsil eder.

Mavi: Barış, sükunet, soğuk, istikrar, uyum, birlik, güven, hakikat, bilgi, güç ve ciddiyeti sembolize eder.

@unsplash

Mor: Kraliyet, asalet, maneviyat, gizemli, bilgelik, aydınlanma, onur, kibir, ölçülülüğü anlatır. Lavanta kadınlığı, zarafeti ve zarafeti sembolize eder.

Yeşil: Doğa, çevre, sağlık, şans, yenilenme, gençlik, bahar, cömertlik ve dinçliği anlatır.

Kahverengi: Toprak, istikrar, ocak, ev, dış mekan, güvenilirlik, konfor, dayanıklılık, basitlik ve rahatlık.

Gri: Güvenlik, güvenilirlik, zeka, ağırbaşlı, alçakgönüllülük, haysiyet, olgunluk, sağlam, muhafazakar, pratik, yaşlılık, üzüntü, sıkıcı. Gümüş, sakinliği simgeliyor.

Beyaz: Saygı, saflık, doğum, basitlik, temizlik, barış, tevazu, evlilik (Batı kültürleri), ölüm (Doğu kültürleri) temsil eder.

Siyah: Güç, cinsellik, incelik, formalite, zarafet, zenginlik, gizem, kötülük, mutsuzluk, derinlik, üzüntü, pişmanlık, öfke, yeraltı, yas, önyargısız olma.

Renklerin Dili – Bayrak

Her bayrağın renklerinin genel teması vatanseverlik içeriyor. Mesela, Türk bayrağının kırmızı rengi şehitlerimizin kanını temsil eder. Bayraklarda kullanılan kırmızı, beyaz ve mavi ABD’de vatanseverliği simgeliyor. Brezilya bayrağındaki yeşil renk geniş ve zengin toprakları simgeliyor.

@istock

Renklerin Dili – Bayram

Kırmızı ve yeşil, yılbaşı temasındaki favori renklerdir. Turuncu, kahverengi, sarı ve kırmızı gibi Sonbahar renkleri, Cadılar Bayramı ile ilişkili, siyah ve turuncu ile Şükran Günü ile ilişkilendirilir. Paskalya için pastel renkler kullanılır. Çiçekler Anneler Günü için ortak bir hediye olduğu için sarı, pembe, kırmızı gibi renkler sıklıkla kullanılmaktadır. Pembe , sevgi ve romantizmi, şefkat, hassasiyet, kabul ve sakinliği sembolize eder.

renklerin-dili-renk-psikolojisi
@unsplash

Renklerin Dili – Din

Tibet Budizminde;

 Mavi, görüntüsü gök mavisinin enginliği olan göksel bir Buda olan Vairochana’nın rengidir. Budist rahipler geleneklerden dolayı turuncu (özellikle safran rengi) cüppeler giyerler. O zamanlar en ucuz olan renk boyasıydı ve giymeye devam ettikleri şey buydu. Cüppelerin kendileri “materyalizmin sadeliğini ve kopukluğunu” sembolize ediyor. 

renklerin-dili-renk-psikolojisi
@TOKtopics

İslamda;

Yeşil, islamın geleneksel rengidir. İslam bayrağı yeşildir. Yeşil, Kuran’da cennetteki giysi, yastık ve halıların rengi olarak da geçmektedir. Kahverenginin genellikle saflığı ve huzuru simgelediğine inanılır. “Topraktan geldik, toprağa gideceğiz.” Sözünden yola çıkarak toprağın verdiği huzura yorumlanabilir. Birçok Müslüman Cuma namazına katılırken beyaz rengi giyer. Siyah, Batı ve Akdeniz ülkelerinde yasın rengi olarak kabul edilir; ancak bazı Müslüman kültürlerde alçakgönüllülüğün bir rengi olarak kabul edilir.

@greenprophet

Hinduizmde,

 Safran onların en kutsal rengidir. Safran, safsızlıklarımızı yakan ateşi temsil eder. Sarı bilgi ve öğrenmeyi temsil eder. Maharashtra’nın yeşili rengi yaşamı ve mutluluğu temsil eder. Mavi renk, okyanusların ve gökyüzünün genişliği gibi sonsuzluk gibidir. 

renklerin-dili-renk-psikolojisi
@indiadivine

Hıristiyanlıkta,

Kırmızı, İsa Mesih’in kanını ve fedakarlığı sembolize eder. Beyaz, İsa’nın bedenini temsil eder. Siyah, Katolik ayininde günahı temsil eder. Gri kül rengidir ve bu Katoliklikte pişmanlığı temsil eder. Mor, Advent ve Lent mevsimleri için liturjik renktir. Cennet, binalarda ve caddelerde çok fazla altın bulunduğu şeklinde tanımlanır. Beyaz ve gümüş, Noel ve Paskalya’da ayinlerde kullanılır. 

renklerin-dili-renk-psikolojisi
@stwilfridschurch

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar