Dünyanın En Renki Ülkesi: Küba

Küba

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyanın En Renki Ülkesi: Küba – Dünyanın en renki ülkesi olarak bilinen Küba, Karayiplerde bir ada ülkesidir. Küba, Isla de la Juventud ve birçok takımadaların yanı sıra, başlıca Küba adasından oluşur. Küba 11 milyonu aşkın insanın yurdudur ve Karayipler’ de en geniş yüz ölçümüne sahip olmanın yanı sıra en kalabalık ada milletidir. Ada, etrafındaki sular tarafından ılıklaştırılmış bir tropikal iklime sahiptir. Aynı zamanda yeryüzündeki 13. en büyük adadır.

Küba’nın Farkı

Küba’nın diğer ülkelerden farkını ortaya koyması şüphesiz devrimleridir. Küba devrimi (1956-59), 26 Temmuz hareketiyle birlikte kovulan Fulgencio Batista rejimi yerine Fidel Castro önderliğinde yeni bir Küba hükümeti kurulmasıdır. Bu olay 26 Temmuz 1953 Moncada Kışlası isyanıyla başlar, 1 Ocak 1959`da Batista`nın kovulması ve Santa Clara, Santiago de Cuba şehirlerinin Fidel Castro, Che Guevara, Raul Castro liderliğindeki isyancılar tarafından ele geçirilmesiyle son bulur. “Küba devrimi” terimi, aynı zamanda kısaca Batista`nın devrilmesi ve Marksist ilkelerin yeni Küba Hükümeti tarafından uygulanmasını da belirtir.

@vanhaber

Büyük Devrimciler

Fidel Castro, Küba Devrimi’nin önderlerinden biri olan Kübalı Marksist devrimcidir. Devrim sonrasında, 1959-76 arasında Küba başbakanlığı, 1976-2008 arasında da devlet başkanlığı yapmıştır. 1961 ile 2011 yılları arasında da Küba Komünist Partisi Birinci Sekreterliği ni başarıyla yürütmüştür. Uluslararası alanda ise 1979-1983 ve 2006-2008 yılları arasında Bağlantısızlar Hareketi’nin Genel Sekreterliğini yapmıştır.

Che Guevara, tıp eğitimi alırken Latin Amerika’yı baştan aşağı dolaştı ve bu sayede birçok insanın karşı karşıya kaldığı yoksulluğu doğrudan gözlemleyebildi. Bu deneyimler sonucunda bölgedeki ekonomik eşitsizliği ortadan kaldırmanın tek yolunun devrim olduğuna inanarak Marksizm’i incelemeye başladı ve Guatemala’nın sosyal devrimine katıldı.

Neden Küba?

Karayipler’in en büyük ve canlı kenti olan Küba başkenti Havana, tüm bu ülke, gibi büyüleyici, çekici, eğlenceli ve şaşırtıcıdır . Bu kent enerjisi, müziği, sürprizleri ve ruhuyla içinizi  ısıtır; ruhunuzu sarar. Buradaki nostalji kokulu 60 yıllık otomobiller meraklı koleksiyoncuların onardığı istisnalar değil, ekonomik gereksinimler sonucu kullanılan gerçek arabalardır.

@hurriyet

Dans ve müzik söz konusu olduğunda Küba bir efsanedir. Küba’da sokaklarda, kumsalda, evlerde, bitmek tükenmek bilmeyen partilerde, karnavallarda birçok çeşit dans yapılır. Hatta o kadar gelenekleştirilmiştir ki, aileler çocuklarını küçük yaşlarda dans ile tanıştırıyor, müzik ve dans kurslarına gönderiyor. Rumba, mambo, ça-ça, salsa, bolero dansları ile neşe veren, duyguların akışında yaşanan tutku dolu bir hayat var bu ülkede.

@hostelsclub

İlginç olaylardan bahsedersek, Küba’da araba sayısı çok azdır ve otostop çekmek çok yaygındır. Ülkede otostop noktaları bulunmaktadır, resmi araçlar dahil herkes otostop çekenlere yardımcı olur. Hatta Küba’da otostop çekeni almamak suçtur.

Gezilecek Yerler

Eski Havana

Eski Havana’nın kolonyal dönemden kalma sayısız tarihi yapıları ve kültür dolu sokaklarında gezinirken kendinizi nostalji kuşağında gibi hissedeceksiniz. Sokaklarda dans eden, şarkı söyleyen insanların yanı sıra, lezzetli yemeklerle de gününüzü daha da güzelleştireceksiniz.

@ispanyolcu

Morro Kalesi

Eski Havana’ya karşıdan bakan bir kayalıkta bulunan ve kilometrelerce uzaklıktan bile kendini belli eden Morro Kalesi’nin tarihi 16. yüzyıla dayanıyor. Bir süre hapishane olarak kullanılan kale, artık daha çok güneşin Atlantik Okyanusu üzerinden batışını seyretmek için bir seyir noktası olarak kullanılıyor.

@tripadvisor

Plaza Vieja

Plaza Vieja’da, yani “Eski Meydan” uğranmadan geçilemeyecek noktalardan biri. Havana’nın en canlı noktalarından olan bu meydan, sanat galerilerinden bira müzesine kadar kültürel anlamda oldukça zengindir.

@flickr

Trinidad

1514 yılında Diego Velaquez tarafından kurulan bir kasaba olan Trinidad, Küba’nın güney kıyılarında yer alıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan ve Arnavut kaldırımlı sokakları, pastel renklere boyanmış kolonyal dönemden kalma binalarıyla zamanın adeta durduğu izlenimi veren bu kasabaya bir tam gününüzü ayırmalısınız.

@staysure

Malecón

Geceleri rahat takılmak, biraz rom içmek ya da kendini şehrin eğlenceli akışına bırakmak isteyenler, müzisyenler ve romantik aşıklar… Çıkın çıkın gelin! Havana’nın Atlas Okyanusu kıyısında 8 km boyunca uzanan bu sahil şeridi sizlerle güzel.

@pinterest

Yemek Kültürü

Küba mutfağı, genel olarak İspanyol-Karayip karışımıdır. Domuz eti, deniz mahsulleri, mısır ve siyah fasulye çok tüketilir. Yerli içkilerinin Rum olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Küba edebiyatının özellikle şiir alanında zengin ve nitelikli bir mirası vardır. 19. yüzyılda yaşamış şair ile Jose Martil  ile 20. yüzyılda yaşamış olan Nicolás Guillén önemli Kübalı edebiyatçılardandır. Ünlü şarkı Guantanamera, Küba’nın devrimci kahramanı Jose Marti’nin eseridir. Aynı zamanda Bolivya ordusuna ve Che’ye yazılan ünlü Soldadito Boliviano (Bolivyalı Küçük asker) şarkısı da Nicholas Guillen’indir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar