Poker Oynarken Çıkarılabilecek 5 Girişimcilik Dersi

poker

Paylaşmayı unutmayın.

Sıfırdan bir iş kurmak ve girişim başlatmak pek çok yönden pokere benzer. İkisi de yüksek risk taşır fakat başarılı olunduğu zaman kazanç oldukça yüksektir. Başarılı bir girişim şans, risk ve girişimcinin tüm ihtimallere karşı işleri nasıl yürüttüğünün birleşimi sonucu meydana gelir. Bu yönüyle girişimciler basit bir poker oyunundan birçok şey öğrenebilirler. İşte poker oynarken öğrenilebilecek 5 önemli girişimcilik dersi:

1. Olasılıklar hiçbir zaman sıfır değildir.

Girişimlerin %29’u yetersiz ana paradan, %23’ü yanlış takımdan, %9’u kötü lokasyondan, %7’si ise zamanı geldiğinde gerekli hamleleri yapamamaktan dolayı başarısız oluyor. Tüm bunları göz önüne aldığımız zaman bir girişimin başarısız olma ihtimali %90. Pokerden öğrenebileceğiniz başlıca ders ise hiçbir elin kazanma şansının %100 olmadığıdır. Girişiminiz kitapta yazan her şeye uygun olsa dahi yanlış tek bir kararınızda tüm planlarınız suya düşebilir. Bu tam tersi için de geçerlidir. Tüm olasılıklar sizin aleyhinizeyken bile kartlarınızı düzgün oynarsanız her şeye rağmen kazanabilirsiniz.

2. Girişimin takip edebileceğiniz bir senaryosu yoktur.

Poker oyuncularına çoğu zaman şu tarz sorular gelir: “Bir oyunda elimde 2 papazım vardı. Ne yapmalıydım?” Bu yanlış bir sorudur. Çünkü yapacağınız hamle yalnızca elinize bağlı olamaz. Ne kadar çipiniz var? Diğer oyuncular ne kadar agresif? Masada kaç kişi var? Diğer oyuncular hamlelerinize nasıl cevap veriyor? Tüm bunlar yapmanız gereken hamleyi değiştirebilecek sorulardır. 

İş dünyası da böyledir. Takip edebileceğiniz tek bir senaryo yoktur, tıpkı poker oyunundaki gibi. İşinizin çoğu durumsaldır, o anki ihtimallere göre değişir. Yaptığınız her şeyi müşterinize uyarlamanız gerekir. Söylediklerini dinler, hızlı karar alır ve uygularsınız.

3. Mükemmel bilgiyi beklemeyin.

Pokerde rakiplerinizin ellerini bilmeden bahis oynarsınız. Her bir kart açıldığında bu yeni bilgiyi analiz eder, riski değerlendirir ve buna göre bahsinizi attırırsınız. Bir girişimci olarak da durum aynen bu şekildedir. Hiçbir zaman kusursuz bilgiye sahip olamazsınız. Bunun yerine piyasadan, rakiplerden, müşterilerden gelen küçük bilgileri analiz ederek işlemlerinizi sürdürürsünüz. Bazen bahsi arttırmanız bazen de çekilmeniz gerekebilir. Fakat bunları yaparken hiçbir zaman tüm bilgiye sahip olamayacaksınız.

4. Riski değerlendirin.

Bir kumarbaz istenen bir sonuç umuduyla riskli karar alabilen kişidir. Birçok kişiye göre poker oyuncuları kumarbaz değildir. Pokerin şanstan çok bir beceri oyunu olduğunu söylerler. Girişimler de böyledir. Düşünceli ve gayretli bir girişimci, masadaki riskleri anlayan ve en iyi karar olduğunu düşündüğü şeyi uygulayan kişidir. Bir girişimci olarak şansınıza güvenip kumar oynamaktansa riski değerlendirerek becerilerinizi kullanın.

5. Girişimin kilit noktası girişimcidir.

Poker, her ne kadar birçok parametreye dayansa da, aslında en önemli şey pokeri oynayan kişinin kendisidir. Kartlarınızın ne kadar iyi ya da olasılıkların ne kadar mükemmel olduğundan ziyade kartları nasıl oynadığınız çok daha önemlidir.

Fikriniz ne kadar iyi olursa olsun, yatırımcıların sizin girişiminize yatırım yapmasının en önemli neden sizsinizdir. Girişimci tüm kartları oynayandır, zor kararları vermesi gerekendir. Tüm riskleri değerlendirip ona göre hamle yapan kişidir. Bu yüzden yatırımcıların kurucuya inançları yoksa fikrinizin iyi olup olmaması fark etmeyecektir. Güçlü bir vizyoner ve uygulayıcı olmadığı sürece fikir hiçbir işe yaramayacaktır.

Girişimci olmak istediğini söyleyen pek çok insan var ancak bunu hayata geçirebilmek için önce o masaya oturmanız gerekiyor. Girişimcilik dersi dediğimizde aklınıza gelen ilk şey poker oynamak olmayabilir. Bununla beraber poker de tıpkı girişimcilik gibi, oynanması kolay bir oyun değildir. Riskleri değerlendirmeniz, zorlu kararlar alabilmeniz, oyunu iyi okumanız ve bazen olasılıklara karşı oynamanız gerekebilir. Fakat tüm bunlara hazır olduğunuzu düşünüyorsanız, beklemenize gerek yok. Tüm çiplerinizi oynayın!

Bonus: İşte Türkiye’nin Girişimcilik Ruhu

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar