Dijital Dünyanın Yeni Reklamcılık Biçimi: Podcast Reklamcılığı

Paylaşmayı unutmayın.

Podcast, günümüz dijital dünyasının sıkça duyulan kelimelerinden biri. Podcastleri arabada, evde, sporda ve hatta duşta bile dinliyoruz. Kısa sürede bu kadar popüler hale gelen bir dijital medya aracının reklam ve pazarlamacıların gözünden kaçması da olası değil. Birçok reklamveren artık geleneksel reklam yöntemlerini terk edip podcast reklamcılığına şans veriyor. Peki nedir bu podcast reklamcılığı?

Podcast nedir?

Radyonun modern hali de diyebileceğimiz podcast, basitçe internet üzerinden indirilip dinlenebilen dijital ses dosyaları anlamına geliyor. Bu ses dosyaları, genelde kullanıcıya belirli bir ücret karşılığında abonelik hizmeti sunuyor. Kullanıcılar, diledikleri podcastleri ister bisiklet sürerken kulaklıkla, isterse arabada hoparlörle dinleyebiliyorlar.

Podcastler herhangi bir konu sınırlamasına sahip değiller. Sanat, bilim, teknoloji, müzik, eğitim, sağlık ya da komedi gibi birçok alanda podcast dinlemek mümkün. Bölümler birbirinin devamı şeklinde olabiliyor ya da her bölüm farklı bir konu işlenebiliyor. Kısaca, diğer başka modern medya araçları gibi podcast yayıncılığında da katı kurallar yok.

Podcastler neden bu kadar seviliyor?

Artık hızın oldukça ön planda olduğu modern bir dünyada yaşıyoruz. Birçok şeyi anında tüketiyor, duraksamaya yer vermiyoruz. Dolayısıyla artık pek çok kişinin ekranlarda uzun vakitler geçirmeye zamanı ya da isteği yok. Görsel uyarıcıların rahatsızlık verici seviyeye geldiği günümüz dünyasında, kişiler podcastleri bir tür dinlenme yeri olarak görüyor.

Ek olarak, araştırmalar kullanıcıların podcast yayınlarını diğer dijital medya yayınlarından daha samimi bulduklarını ortaya koyuyor. Zira podcastler diğer yayınların aksine daha doğal bir akış içinde sürüyor. Dinleyiciler, sohbetini sevdikleri podcast yayıncılarıyla bir tür bağ kuruyor ve güven geliştiriyorlar. Bu da yayınların sürekli takibini sağlıyor.

Podcast reklamcılığı nedir?

Podcast reklamcılığı, sesli reklamlar aracılığıyla potansiyel müşterilere doğrudan ulaşmanıza olanak tanıyan modern bir reklamcılık biçimidir. Reklamınızı oluşturmak için seslendirme sanatçılarından yardım alabilirsiniz. Ayrıca podcast yayıncısının kendisinin de marka ya da ürününüzü tanıtması mümkün.

Reklamlar podcast bölümlerinin başlarında, ortalarında veya sonlarında oluyor. En iyi podcast reklam örneklerine bakarsak, videodan önce ve videodan sonra gösterilen reklamların yaklaşık 15 saniye olması gerektiğini görüyoruz. Videonun ortasındaki reklamlar ise 60 saniyeye kadar çıkabiliyor.

Podcast reklamcılığı neden önemli?

Podcastleri bir tür rahatlama yeri olarak gören dinleyiciler, duydukları reklamları diğer medya kanallarındaki reklamlar kadar rahatsız edici bulmaz. Bunda göz yorucu görselliğin olmaması ve reklamın biraz sonra bitecek olmasının verdiği rahatlık gibi faktörler etkilidir. Ayrıca podcast yayıncısına güvenen dinleyici, podcastteki reklama da diğer reklam türlerinden daha fazla güvenir. Bu da ürünü satın alma olasılığını artırır.

Podcast reklamcılığı, geleneksel reklam biçimlerinden sıkılan ve çeşitli reklam engelleyiciler kullanan kişilere ulaşma fırsatı verir. Bu kişiler genelde ortak ilgi alanları üzerinden bir araya gelmiş niş topluluklardır. Bu yeni tür reklamcılık, size reklamveren olarak hedef kitlelere direkt olarak ulaşma imkanı verir. Böylece ürününüzü daha iyi tanıtabilir ve kişileri daha kolay harekete geçirebilirsiniz.

Podcast reklamcılığı gerçekten işe yarıyor mu?

Podcast reklamcılığı, dinleyiciyle kişisel bir ilişki oluşturan benzersiz bir reklam türüdür. Diğer reklam türlerinin aksine, direkt olarak potansiyel kitleyi hedef alır. İçerikle kusursuz bir şekilde harmanlanan bu reklamlar, diğer reklam biçimlerine kıyasla çok daha etkilidir. Araştırma verileri de bu türün dinleyiciler üzerinde ne kadar efektif olduğunu gösteriyor.

Podcast Tüketici raporuna göre, podcast dinleyicilerinin %54’ü bir podcastte duydukları ürün veya hizmetleri satın almayı düşünüyor. Dahası, podcast reklamını duyar duymaz ürünü araştıran ve satın almak için harekete geçen geniş bir kitle de mevcut. Kısaca, podcast reklamcılığının reklamverenler için son derece etkili olduğu kanıtlanan bir gerçek.

Podcast reklamcılığı nasıl yapılır?

Yeni nesil dijital pazarlamada yeniyseniz, podcastlerde nasıl reklam verileceğini öğrenmek ilk başta gözünüzü korkutabilir. Ancak dileyen herkes kolayca podcast reklamcısı olabilir. İşe kapsamlı bir araştırma yaparak başlayın. Alanınıza ve hedef kitlenize en uygun olacak podcast kategorilerini düşünün. Ardından size uygun bir podcast yayıncısı seçin.

Bir podcasti yalnızca popüler olduğu için seçmek gibi bir hataya düşmeyin. Bir podcast yayınıyla doğrudan ilgili olan reklamlar daha doğal ve gerçekçi görünür. Ürününüze en uyumlu olanı tespit edin. Marka değerlerinizi veya hedef kitlenizi en iyi şekilde temsil edecek yayın ve yayıncılarla işbirliği içine girmeyi hedefleyin.

Sonuç

Geleneksel reklamların bunaltıcı bir hal aldığı günümüz dünyasında, karşımıza yeni bir reklam türü çıkıyor. Podcast reklamcılığı, dijital reklamcılığın en hızlı büyüyen kategorilerinden biri. Ayrıca kitlelerin güvenini kazanmanın ve ürün pazarlamanın yeni ve etkili bir yolu olarak görülüyor. Podcastlerin yenilikçi ve samimi doğası, bu türü hedef kitleyle bağlantı kurmanın iyi bir yolu haline getiriyor.

Bonus: Meraklı İnsanlar İçin En İyi 20 Podcast

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar