Meraklı İnsanlar İçin En İyi 20 Podcast

Paylaşmayı unutmayın.

Meraklı İnsanlar İçin En İyi 20 Podcast – Podcast’ler büyük bir iştir. Evet, belki düşündüğünüzde birkaç insan oturup bir şeyler hakkında konuşuyor diyebilirsiniz. Ama ne konuştuklarından tutun, kimlerin nasıl konuştuğuna kadar birçok şey bir podcast’ın kalitesini belirliyor. 

Fakat bundan sonra da başka bir soru akla geliyor: “Binlerce podcast görüyorum. Hangisini dinlemeliyim?”. Merak etmeyin biz bu konuda da araştırmamızı yaptık! 

Size yardımcı olmak için teknoloji, kültür, bilim, politika ve ötesine uzanan ve zaman içerisinde değişiklik gösteren podcastleri derledik. Sonucunda sevdiklerimizi aralarından ayırdık. Bir şeyler öğrenmeye hevesli, meraklı zihinleri aşağıya bekliyoruz!

Meraklı İnsanlar İçin En İyi 20 Podcast

20. Stuff You Should Know

iHeart will turn podcasts into books starting with 'Stuff You Should know'  | Engadget
@engadget
Bilmeniz Gereken Hap Bilgiler” 

Podcast yayımlamak kadar eski bir podcastten bahsediyoruz: SYSK. Bilgi ve eğlence web-sitesi HowStuffWorks’ten iki yazar tarafından sunulan her dinleme narkolepsiden eroine, Tiananmen Meydanı Katliamı’ndan enflasyona kadar birçok konuyu kapsıyor. 

Kısacası bilmeniz gereken şeyleri bu programda bulacaksınız. Ayrıca en başından başlamanıza gerek yok. Göz atın ve aradan ilginizi çeken konuları dinleyin. 

19. Stuff The British Stole

Stuff the British Stole - 99% Invisible
@99percentinvisible
Britanya İmparatorluğu tarafından çalınan nesnelerin arkasındaki tarih

Britanya’nın çaldığı şeyler diyince aklınıza hemen müzeler dolusu anıt geldiğini biliyoruz. İşte bu podcast’te tam olarak onları anlatıyor!

Marc Fennell, Britanya İmparatorluğu altında çalınan her türlü “mal”ın karmaşık ve genellikle dramatik geçmişlerini inceleyen bu ABC podcast’ine ev sahipliği yapıyor. Bölümlerde Benin Bronzları’nın iade görevinden Looty adlı köpeğin satın alınmasına kadar birçok acımasız konuyu içeriyor. Tarihin bu dönemi hakkında zaten çok şey bildiğinizi düşünseniz bile, muhtemelen bilmediğiniz bir şey keşfedeceksiniz.

18. Gastropod – Meraklı İnsanlar İçin En İyi 20 Podcast

Gastropod | Podcasts on Audible | Audible.com
@audible
Gıda bilimi ve tarihine büyüleyici bir dalış

Pizza tam olarak nedir? Chicken tikka masala nasıl mükemmel bir İngiliz yemeği oldu? Ve mütevazi simit, mutfağın bilinmezliğinden kahvaltının her yerde bulunmasına nasıl sıçradı.

İki haftada bir, Gastropod ortak sunucuları Cynthia Graber ve Nicola Twilley, yemekle ilgili farklı bir konuyu keşfediyor ve arkasındaki bilim ve tarihi araştırıyor. Dünyanın her yerinden şefler, bilim adamları ve uzmanlarla röportajlar sunan ikili, tabaklarımızda, kaselerimizde ve ağızlarımızda biten şeylerin ardındaki büyüleyici hikayeleri ortaya çıkarmakta mükemmel bir iş başarıyorlar. 

17. No Such Thing As A Fish

Farklı konulardan haftalık tuhaf gerçekler

Acı verici olmadan bilgilendirici bir podcast istiyorsanız, No Such Thing As A Fish tam size göre. Her hafta, TV programı QI’den araştırmacılar bir mikrofon etrafında toplanır ve o haftanın keşiflerini paylaşır. Şovun adına göre, konular genellikle oldukça ilginçtir. Karıncaları sarhoş etmekten insanların manyetik olup olmadığına kadar, QI’nin arkasındaki beyinlerin sunduğu en niş gerçekleri öğrenmek için dinleyin.

16. How I Built This

Podcast of the Week: 'How I Built This' with Guy Raz
@monetmgmt
Şirketlerinin nasıl başarılı olduğunu açıklayan kurucular

NPR’nin “How I Built This”, başarılı şirketlerin hikayesini yaratıcılarının sözleriyle anlatıyor. Sunucu Guy Raz her bölümde farklı bir girişimciyle konuşuyor ve işlerini nasıl kurduklarını anlatmalarını istiyor. Dinleyiciler için asıl çekicilik, şovun çekmeyi başardığı konukların kalibresinden geliyor. Geçmiş bölümler, Instagram ve Airbnb gibi önde gelen girişimlerin arkasındaki beyinleri ve aynı zamanda Starbucks’ın yönetim kurulu başkanı ve Ben&Jerry’nin kurucuları gibi daha ana akım iş liderlerini öne çıkarıyor. Sonuç olarak markaların tarihine dair samimi bir içgörü ve kendi iş fikrinizi hayata geçirmek istiyorsanız harika bir ilham kaynağıdır.

15. Ctrl Alt Delete – Meraklı İnsanlar İçin En İyi 20 Podcast

Ctrl Alt Delete | Podcasts on Audible | Audible.com
@audible
İş dünyası ve modern yaşam üzerine yüksek profilli kadınlarla röportajlar

Komik ve dürüst, Ctrl Alt Delete internete çok ihtiyaç duyulan bir kadın bakış açısı getiriyor. British Glamour’un eski sosyal medya editörü olan Emma Gannon, iş dünyasını ve yüksek profilli konuklarıyla çevrimiçi ortamda var olmayı tartışmak için kendi çevrimiçi deneyimlerinden yararlanıyor. Beş yıl içinde ne kadar istihdam edilebilir olacağınızdan endişe ediyorsanız, endişelenmeyin. Trollerle uğraşmaktan sosyal medyada ruhunuzu açığa çıkarmaya kadar, bu seri işyerinde yükselen kadınlarla hiç bu kadar alakalı olmamıştı.

14. The Habitat

The Habitat | Gimlet
@gimletmedia
Mars’ta yaşamın nasıl olacağını test eden bir Nasa deneyinin inanılmaz hikayesi

Ocak 2017’de NASA, Hawai yanardağının zirvesindeki bir kubbenin içine altı kişiyi yerleştirdi. Ve sonra uzay ajansı onları orada bıraktı. Bütün bir yıl boyunca.

Habitat, gerçek astronotların Mars’a uzun ve yalnız bir görev sırasında dar alanlarda nasıl hayatta kalacağını test etmek için tasarlanmış bir deneyde yer alan altı taklit astronotun hikayesini anlatıyor. Sonuç, kısmen Big Brother ve kısmen The Martian’dan oluşan, röportajlar ve sesli günlükler aracılığıyla anlatılan çarpıcı bir belgesel dizisidir.

13. The Tip-Off

merakli-insanlar-icin-en-iyi-20-podcast
@audible
Büyük araştırmacı gazeteciliğin perde arkası

The Tip Off, gazetecilerden en büyük hikayeleri için ipuçlarını nasıl aldıklarını açıklamalarını ister. Bu haftalık podcast, gazeteciliğin arkasındaki dedektiflik çalışmasına tatmin edici derecede dramatik bir bakış sunar. Araba kovalamacaları, terör hücreleri, loş barlarda toplantılar ve despotik rejimlere oldukça yakın olacaksınız. 

Ancak, bunların hepsi dinlemeye değer olsa da, asıl beklemeniz gereken şey Panama Belgeleri’ndeki bölüm. Araştırmacı gazeteci Maeve McClenaghan’ın ev sahipliğinde, soruşturmayı yöneten gazetecilere, tarihin en büyük veri sızıntısını nasıl bu kadar uzun süre gizli tutmayı başardıklarını soruyor.

12. 99% Invisible

merakli-insanlar-icin-en-iyi-20-podcast
@99%percentvisible
Mükemmel tasarım ve mimarinin ardındaki hikayeler

Doğal olmayan dünyada etrafımızdaki her şey insanlar tarafından tasarlanmış ve şekillendirilmiştir. Zor uyuyanları caydırmak için kasıtlı olarak rahatsız olacak şekilde inşa edilmiş şehir banklarından, hükümetlerin çıkmaz sokaklara sırt çevirdiği anlamına gelen ciddi tasarım kusurlarına kadar. %99 Görünmez, dünyamızın her zaman göremediğimiz kısımlarının arkasındaki büyüleyici hikayeleri anlatıyor.

11. The Dollop – Meraklı İnsanlar İçin En İyi 20 Podcast

merakli-insanlar-icin-en-iyi-20-podcast
@youtube
Sahip olabileceğiniz en eğlenceli tarih dersi

Dave Anthony ve Gareth Reynolds’ın yer aldığı Dollop, bir tarih dersi sırasında yaşayacağınız en eğlenceli şeydir. Anthony her hafta Amerikan tarihinden, konunun ne hakkında olacağı hakkında hiçbir fikri olmayan Reynolds’a bir hikaye okur. Bu güç dinamiği, Reynolds’u dinleyicinin yerine koyar ve takip eden tepkiler olayı oldukça komik bir hale getirir.

Sunucular, bu podcast’i gerçekten eğlenceli hale getirirken size  Radium Girls, ABD’deki Afyon’un tarihi ve Uber’e kurnaz bir bakış gibi bazı ciddi konuları başarıyla öğretir. 

10. The Secret History of the Future

merakli-insanlar-icin-en-iyi-20-podcast
@theeconomist
Geçmişimize bakarak geleceği keşfetmek

Laboratuvarda yetiştirilen etin patatesle ortak noktası nedir? Garip ve iştah açıcı olmayan sebze, on altıncı yüzyılın ortalarında kıtaya ilk ithal edildiğinde Avrupalılar tarafından başlangıçta dışlandı, ancak kısa süre sonra milyonlarca insanın temel mahsulü haline geldi. Peki bu nasıl oldu?

Gazeteciler her hafta tarih kitaplarından gelecekte nereye gidebileceğimize dair ipuçları veren bir hikaye çıkarıyorlar. İster rüzgarla çalışan gemilerin geri dönüşünü tartışıyorlar, ister fonograf ve çevrimiçi müzik arasındaki bağlantıyı araştırıyorlar. The Secret History of the Future’un her bölümü modern dünyaya yeni bakış açılarıyla dolu.

9. The Week Unwrapped – with Olly Mann

The Week Unwrapped - with Olly Mann on Apple Podcasts
@applepodcasts
Manşetlerde yer almayan önemli konuların derinlemesine tartışılması

Her hafta, Sunucu Olly Mann ve The Week adlı haber dergisinden yazarlar, bugün manşetlerde pek yer almayan, ancak hayatlarımız üzerinde büyük etkileri olan üç büyük haberi tartışıyorlar. Gösterinin kapsamı çok büyük. Dolayısıyle bilim, siyaset ve kültür hakkında parçalara ayrılmış ve hararetle tartışılmış hikayeler duymayı bekleyebilirsiniz. 

Kısacası Trump ve Brexit ile ilgili aynı eski manşetlerden sıkıldıysanız, The Week Unwrapped, haber gündeminin arkasına göz atmak ve dişlerinizi biraz daha önemli bir şeye batırmak için mükemmel bir podcast.

8. The Dream

merakli-insanlar-icin-en-iyi-20-podcast
@vox
Piramit dolandırıcılığı, onları yöneten insanlar ve onlar tarafından mahvedilen hayatların büyüleyici bir keşfi

1980’lerin ortalarında, ABD “Uçak Oyunu” denen bir şey için çılgına döndü. Fikir basitti. Siz ve yedi dost “yolcu”, hayali bir uçağa atlamak için her biri 1.500 dolar ödüyorsunuz. Bu uçak dolduğunda, “kaptan” tüm parayı cebe indiriyor. Sonuç olarak her yolcu kendi uçağının “kaptanı” olmak için merdivende bir basamak yukarı çıkıyor. Birkaç erken katılan, sınırsız bir para makinesi gibi görünen şeyle eğlenirken, dibe doğru olanlar parasını boşa harcıyor. 

Tanıdık geldi değil mi? The Dream’den Jane Marie, Uçak Oyununun hızlı zengin olma günlerinden Instagram ve Facebook’ta yaygın olan piramit şemalarına kadar çok seviyeli pazarlama planlarının her yönünü araştırıyor. Dolayısıyla çok seviyeli pazarlama planlarının ardındaki bazı tuhaf karakterlerle ve onların hayatlarını beklenmedik şekillerde sonsuza dek değiştiren insanlarla tanışmaya hazır olun.

7. Keen On

merakli-insanlar-icin-en-iyi-20-podcast
@listennotes
Kapitalizmin geleceği hakkında bir güncel olaylar programı

Andrew Keen 2000’lerde internet kültürüne yönelik sert eleştirisi ve bunun uzmanlığın nasıl algılandığı üzerindeki zararlı etkileriyle ünlendi. Bir bakıma bugün siber uzayı besleyen birçok sorunun önceden habercisiydi. Onun podcast’i buna daha az odaklanıyor ve daha çok kapitalizmin geleceği ile ilgili konuşuyor.

Sonu olarak ateşli bir tartışma ve öngörülemez röportajlar mı arıyorsunuz? Keen On tam sizlik. 

6. Heavyweight

Heavyweight,” the Podcast That Contends with Our Regrets | The New Yorker
@thenewyork
Sizi her şeyin değiştiği ana götüren hikayeler

Jonathan Goldstein bir kendi kendine yardım gurusu değil, ama bu onun denemesini engellemiyor. Heavyweight sunucusu her bölümde bir konuğu hayatında her şeyin değiştiği bir noktaya götürüyor. O andan itibaren ortaya çıkan gizemlerin çözülmesine yardımcı oluyor. Kafasını bulmak için babasının değerli eşyasını satan bir bağımlı ya da çocuğunun babasına bir kızı olduğunu söylemek için doğru zamanı bulamayan kadın var. Goldstein kendini ve arkadaşını bir tür çözüme doğru savurduğundan, her bölüm komik olduğu kadar dokunaklı.

5. Intercepted

Podcasts
@theintercepted
Küresel konularda araştırmacı raporlama

Intercepted, araştırmacı haber yayını The Intercept’ten haftalık bir podcast.

Bolivya’daki 2019 darbesi gibi jeopolitik meselelerin derinlemesine araştırılmasını ve Julian Assange’ın kovuşturulması ya da CIA işkencesinin örtbas edilmesi gibi haberleri sunarak radarın altından kalkma eğiliminde olan konuları araştırıyor. Analiz, Amerika’nın küresel siyasetteki rolünün eleştirel bir değerlendirmesiyle doludur. Sonuç olarak canlandırıcı yeni ve düşündürücü perspektifler sunar.

4. The WIRED UK

merakli-insanlar-icin-en-iyi-20-podcast
@thewired
“Teknoloji, kültür, bilim ve siyasette hafta”

WIRED UK’deki ödüllü ekipten teknoloji, kültür, bilim ve siyasette haftaya yandan bir bakış geliyor. Her hafta WIRED o hafta en ilginç hikayeleri tartışıyor ve rastgele gerçekleri bizimle paylaşıyor. Ve bu bir teknoloji podcast’i olsa da, yüksek teknolojili Japon tuvaletlerinin neden Batı’yı fethettiği gibi daha ilginç konular da işin içerisine giriyor.

3. Citations Needed

Stream Citations Needed Podcast music | Listen to songs, albums, playlists  for free on SoundCloud
@soundcloud
Popüler medya anlatılarının güçlüleri nasıl koruduğuna ve gerçeği nasıl bulandırdığına dair hararetli bir inceleme

Batı’nın dar yolsuzluk tanımının, küresel güneyden zengin batılılara yapılan büyük bir servet transferini nasıl gizlediğini bilmek ister misiniz? Haber sitelerinin İran hakkındaki favori “tarafsız uzmanlar” nasıl oluyor da bu kadar tarafsız olmayabilir? Ya da medya evsizleri karalamak için hangi terimleri tekrar tekrar kullanıyor? Citations Needed, ana akım ABD medya anlatılarının güçlüleri nasıl koruduğunu ve çok çeşitli güncel konularda görüşlerimizi nasıl çarpıttığını korkusuzca araştırıyor.

2. The Privacy, Security & OSINT Show with Michael Bazzell

The Privacy, Security, & OSINT Show on Apple Podcasts
@applepodcasts
Casusluktan kaçınırken diğer insanları çevrimiçi olarak gözetlemekle ilgili her şeyi öğrenmek için go-to-podcast

Michael Bazzell – gerçek adı değil – çevrimiçi dedektiflik konusunda danışmanlık, blog yazma, yazma ve podcast yayınlamaya geçmeden önce FBI’ın siber suç birimi için on yıldan fazla çalıştığını söylüyor. İki haftada bir yayınladığı podcast’inde, sosyal medyadan kredi puanı raporlarına kadar her şeyi silahlandırarak bir kişi veya kuruluş hakkında bilgi toplamaya yönelik ipuçlarının ve araçların kısa bir özetini sunuyor. Tabii ki, bunun diğer yüzü de Bazzell’in “aşırı mahremiyet” dediği şeydir. Aklınıza gelececek her şekilde bilgilerinizi internet röntgencilerine ve siber suçlulara ifşa etmediğinizden emin olmak.

Bazzell’in tarzı konuşkan ve bağdaştırıcıdır. Ayrıca çevrimiçi dedektiflik işine giriyorsanız ipuçları gerçek altın değerindedir. Ancak, karanlık kişileri TikTok profilleri aracılığıyla araştırmaya alışkın olmayanlar için bile, podcast, her gün farkında bile olmadan geçtiğimiz potansiyel siber tehditlerin kapsamına ve mahremiyetin ulaştığı yarı paranoyak uzunluklara bir bakış sunuyor.

1. Reply All – Meraklı İnsanlar İçin En İyi 20 Podcast

merakli-insanlar-icin-en-iyi-20-podcast
@gimletmedia
Büyüleyici internet tavşan delikleri hakkında bir podcast

Son olarak bu podcast sizi varlığından hiç haberdar olmadığınız en garip çevrimiçi tavşan deliklerinden bazılarına götürecek. İster gizemli Amazon paketlerinin neden rastgele adreslere gönderildiğini keşfetmek olsun, ister bu sinir bozucu çağrı merkezi dolandırıcılıklarının arkasında gerçekte kimin olduğunu bulmak. Reply All, internette gördüğünüz ancak genellikle anında kapatılan şeyler hakkında bir araştırma podcast’idir. Gimlet’ten PJ Vogt ve Alex Goldman’ın (ara sıra Gimlet CEO’su Alex Blumberg’in katılımıyla) ev sahipliği yaptığı film, hiper bağlantılı dünyamızın ne kadar tuhaf hale geldiğini ortaya koyuyor.

Kaynakça

  • https://www.whathifi.com/features/best-podcasts-on-spotify
  • https://www.wired.co.uk/article/best-podcasts
  • https://time.com/5524332/best-podcasts-to-listen-to/
  • https://open.spotify.com/playlist/37i9dQZF1DXdvutuKKNQUZ

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar