E-Ticaret Satışlarınızı Artıracak 11 ETSY Tekniği

Paylaşmayı unutmayın.

E-ticaret karantina döneminden bu yana hızlı artışına devam ediyor. Karantina sürecinde fiziki olarak birçok mağaza kapandı. Bu kapanan mağazalar online alanda kendilerine sağlam yerler buldu. Önde gelen e-ticaret sayfalarından Etsy, ülkemizde de yaygınlaşmaya devam ediyor.

Pazar alanı olarak Amerika ve Avrupa ülkelerinden kendine bolca müşteri bulan Etsy mağazaları, dünyanın dört bir yanına gönderim sağlıyor. Ayrıca pazarlama, reklam ve lojistik konularında kendi bünyesinde anlaşmalı programlarla birçok alanı kolaylıkla idare etme imkanı sunuyor.  

Etsy’i tanıyalım

E-ticaret sitesi olan Etsy 2005 yılında kurulmuştur. Ürün grupları olarak el yapımı ve vintage özellikleri olan eşyaların satışının yapıldığı bir Amerikan şirketidir. Dünyanın her yerinden mağazaları yine aynı şekilde dünyanın her yerinden potansiyel müşterilerle buluşturuyor. Özellikle el yapımı ürünlerin yoğun olarak satış yapıldığı e-ticaret sitesinde en çok anahtarlık, seramik ev ürünleri ve dekorasyon ve mobilya ürünleri tercih ediliyor. 

E-ticaret yapmak için mağazaları ücretsiz olarak olarak oluşturma imkanı veren Etsy satışlarınızdan belli bir oranda yüzdelik pay alıyor. Diğer e-ticaret sayfalarına oranla daha düşün olan bu rakam online satış yapmak isteyenler için bir artı oluyor.  

Rekabetin her geçen gün arttığı Etsy’de satışlarınızı artıracak ipuçlarını sürekli olarak takip etmek oldukça önemli. Çünkü rakipleriniz hız kesmeden müşterilerle iletişim kuruyor. Onlara satış sonrası destek sunarken sonuç olarak mağaza skorlarını yükselterek diğer mağazalardan öne çıkıyor. Bu süreçte geri planda kalmamak için Etsy’de satışlarınızı artıracak 11 püf noktasını sizin için bir araya getirdik. 

1. BİRBİRİYLE BAĞLANTILI BENZER ÜRÜN GRUBUNUN SATIŞINI YAPIN

Etsy’de mağaza oluşturup ürün yüklemesi yaparken istediğiniz her türlü el yapımı ve nostaljik ürünleri ekleyebilirsiniz. Bunun Etsy için bir sakıncası yok. Ancak bu durumun satışlarınız için etkisi oldukça büyük. Algoritma olarak farklı ürün gruplarının satışını yapan mağazaların bazı ürünleri geri planda kalıyor. Özellikle fiyatlandırma olarak daha yüksek fiyatlı ürünlerin potansiyel müşterilerinize görünme olasılığında düşüş yaşanıyor. Bu durumun önüne geçmek için öncelikle mağazanıza bir konsept belirlemek en iyisi. Belirlediğiniz konsept üzerinden birbirine bağlı ürünlerin satışını yaparak ilerlemeniz sizin için daha doğru olacaktır. Örnek vermek gerekirse hem hediyelik seramik bardak hem de takı ürünleri satmayın. Hem seramik bardak hem de bardak altlığı tercih edin.  

2. RAKİP ANALİZİ YAPIN

Her alanda olduğu gibi e-ticarette de rakip analizi yaparak onları tanımak size avantaj sağlayacaktır. Sizinle benzer ürün yelpazesine sahip mağazaları takip ederek pazar alanınızın planlamasına hakim olun. Rakiplerinizin hangi ürünü ne kadara sattığını ve kaç adet sattığını bilmek kendinize satış politikası oluşturmanızda yardımcı olacaktır.  

3. SEO ODAKLI BAŞLIKLAR TERCİH ETMELİSİNİZ

Birçok e-ticaret sitesi gibi Etsy de ürünleri ön plana çıkarırken SEO istatistiğinden yola çıkar. İster uygulama içindeki SEO programından ister aşina olduğunuz programdan faydalanabilirsiniz. SEO programı kullanarak ürününüzle alakalı en çok aratılan kelimelerden yararlanarak ürün başlığınızı oluşturun. Başlıkta adet ve renk kullanmak nokta atışı yapmanızı sağlayacaktır. 

4. ÜRÜNLERİN ÖLÇÜLERİNİ BELİRTMELİSİNİZ

Sattığınız ürünlerin ölçülerini açıklama kısmına ekleyin. Bu durum potansiyel müşterilerinizin evlerinde ürününüz için yer açmasını sağlar. Evlerinde ürünün ölçülerine uygun yer planlamasına ve ürünü evlerinde hayal etmesine neden olur. Böylece potansiyel müşteriniz, gerçek bir alıcıya dönüşür.  

5. ANA GÖRSEL FOTOĞRAFINIZ KARE OLMALIDIR

Ürünlerinizin satış hızını belirleyecek önemli unsurlardan biri de ürün fotoğraflarıdır. Ne kadar çok detaylı fotoğraf koyarsanız o kadar dikkat çekersiniz. Etsy, ürün fotoğrafları için 10 adet görsel yükleme izni verir. Bunların ilki ana ürün fotoğrafı olur. Bu fotoğraf ürün sıralamasında ve arama sonuçlarında görünür. En etkileyici olması gereken görseldir. Bu sebeple Etsy ilk fotoğrafın kare olmasını tercih eder. Eğer fotoğrafınızı kare olarak yüklemezseniz, kalitesiz görünür ve çerçevelere tam oturmaz. 

6. ÜRÜNLERİNİZİN VİDEOSUNU YÜKLEYİN

Satışlarınızın artmasını sağlayacak diğer unsur, tanıtıcı videolardır. Kaliteli çekilmiş bir tanıtıcı video, ürün listelemelerinde de görüneceği için oldukça faydalıdır. 10 ile 15 saniye aralığındaki yüksek kaliteli videolar ürünlerinizin rakiplerinizden ön plana çıkmasını sağlar. Aynı zamanda Etsy, videosu olan ürünler için liste ekranında ‘videolu ürün’ ibaresi koyarak mağazanıza trafik almanıza yardımcı olur. 

7. UÇUK FİYATLAR KULLANMAYIN.

8. KARGO BEDELİNİZİ ÜRÜN FİYATINA DAHİL EDİN

Kargo fiyatını ürün fiyatına eklemek müşterilerinizin gözünde ekstra ödeme olmadığı anlamına gelir. Etsy yakın zamanda bu durumu tüm mağaza sahiplerine iletmeye başladı. Kargo maliyetlerinizi hesaplayarak maliyetinizi ürün fiyatına ekleyin. Kendi içerisinde, kargo bedava olan sayfaları öne çıkarıyor. Bu sayede yeni sistemdeki mağazalara öncelik sunuyor.  

9. KARGOLARINIZI GÖNDERMEKTE GECİKMEYİN

Ürünleriniz belirli bir hazırlık safhası gerektirmiyorsa kargolamayı ertelemeyin. Hızlı gönderim yapmak, transfer sürecinizi azaltacağı için ‘yıldız mağaza’ rozeti almanızı kolaylaştırır. Aynı zamanda geç gönderim yapmak müşterinizi üründen soğutabilir ve iade isteyebilirler. Teslimat sonrasında kötü yorum yazabilirler. Bu gibi durumların önüne geçmek mağazanızın ivmesini artırmanıza yardımcı olur. 

10. KİŞİYE ÖZEL İNDİRİMLER HAZIRLAYIN

Mağazanızdaki ürünlerinizi favorilerine ekleyen potansiyel müşterilerinize özel indirimler hazırlayın. Kişiye özel indirim kodları ile onları satışa döndürün. Hazırladığınız kodlar, müşterilerin Etsy’de kayıtlı olan mail adreslerine otomatik olarak gönderilir. Zaten ürününüzü beğendiği için favorilerine ekledi; bu sebeple ona özel bir indirim ile aklını çelmeniz mümkün. 

11. MÜŞTERİ İLETİŞİMİNİZİ EN ÜST SEVİYEDE TUTUN

Ürünleriniz ile ilgili soru soran müşterilerinize ılımlı ve orta yolu bulan bir dil tercih edin. Gayet açıklayıcı cevaplar verin. Karşı tarafın aklındaki soru işaretlerini gidermeye çalışın. Örneğin, ürünle ilgili içine sinmeyen bir durum belirttiğinde farklı alternatifler sunun. Unutmayın ki müşteri iletişiminiz de ‘yıldız mağaza’ rozetinizi doğrudan etkileyecektir. 

Birkaç ipucu

Satış sonrası destek ile müşterilerinizden yüksek değerlendirmeler almayı hedefleyin. Gelecekteki müşterilerinizin bu olumlu yorumlardan etkilenerek mağazanızdan alışveriş yapma ihtimalleri yükselecektir. Satış sonrası oluşacak olumsuz durumların önüne geçin. Örneğin, fotoğrafta bu ayrıntı görünmüyordu; şeklinde geri bildirimler alabilirsiniz. Buna benzer olumsuzlukların daha olmadan önce önüne geçmeye çalışın. Ürün açıklamalarınıza fotoğraflardan kaynaklı farklılıklar olabileceği ibaresini ekleyin.  

E-ticaret sitelerinde satış yapmak uzaktan oldukça kolaydır. Ancak derinlemesine bir araştırma yapmadan balıklama dalmamak gerekir. Düşüncesizce atılan ufacık bir adım, büyük maddi kayıplara sebep olur. Yapmayı planladığınız iş ve e-ticaret sitesi ile ilgili online eğitimler almayı düşünebilirsiniz. Ya da bu konularda danışmanlık veren ajanslardan destek alabilirsiniz. Her adımınızı önceden değerlendirmek sizi olası tehlikelerden korur.  

Bonus: Küresel Marka Yönetimi – 4 Temel Adım

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar