Küresel Marka Yönetimi – 4 Temel Adım

Paylaşmayı unutmayın.

Küresel Marka Yönetimi – 4 Temel Adım – Kültürlerarası boyutlarıyla global marka yönetimi, modern pazarlamanın sadece en büyüleyici kısımlarından biri olmakla beraber aynı zamanda en karmaşık kısımlarından biridir. Makalemize konu olan Küresel marka yönetimini 4 temel adıma bölerek, uluslararası marka yönetimi sürecini nerede iyileştirebileceği ve uluslararası pazarlama etkinliği ve marka değerinin nasıl artırabilinirliğini analiz etmek ve belirlemek için bir çerçeve oluşturabilmektedir.

Küresel Marka Yönetimi – 4 Temel Adım

Evrensel Gerçeklerin Kültür İle Entegrasyonu

Çoğu durumda bir ürün ya da hizmeti; kimin, dünyanın neresinde kullandığına bakılmaksızın ürünün/hizmetin müşteri tarafından nasıl kullanıldığı noktasında özelliklerin bir kısmı aynıdır. Örneğin, telefondaki bankacılık ürünleri ve giyim uygulamaları… Bunların hepsi, kültürden bağımsız olarak tüm dünyada benzer şekilde kullanılacaktır. Ek olarak kültüre özgü bağlam, ürünün farklı kültürel ortamlarda nasıl kullanıldığını ve algılandığını ifade eder. Bu kültüre özgü bağlam; genellikle ses tonunda, ürün imajında ​​veya duygusal marka niteliklerinde kendini göstermektedir.

kuresel-marka-yonetimi-4-temel-adim
@unsplash

Kültüre Özgü Olanı Ölçümlemek – Küresel Marka Yönetimi

Marka ve pazarlama faaliyetlerinin kültüre özgü bölümünün alaka düzeyini daha iyi anlamak için bu bölümün istatistiki hale getirilmesi gerekir. Kültürü ölçmek, pazardaki farkı ve benzerlikleri de ölçmektir.

@unsplash

Pazarlar Arası Hedef Kitleler Oluşturabilmek

Pazarlama faaliyetlerinin evrensel ve kültüre özgü kısmını ölçüldüğünde pazarlama sürecinin evrensel kısmına odaklanarak pazarlar arasında hedef kitleler oluşturmaktadır.

Muhafazakarlar: Geleneklere, görgü kurallarına ve düzenli yaşama değer veren aile odaklı kişiler.
Meydan Okuyanlar: Maddi kazanıma, risk almaya ve maceraya tutkun, rekabetçi kariyerci kişiler.
Sosyalleşenler: Eğlenceyi, özgürlüğü ve aile değerlerini seven sosyalleşme arayan kişiler.
Yaratıcı Zihinler: Kendini geliştirmeye ve kültüre bağlı açık fikirli idealist kişiler.

kuresel-marka-yonetimi-4-temel-adim

Yerel ve Uluslarası Rekabetlerin Değerlendirilmesi – Küresel Marka Yönetimi

Uluslararası markalar oluşturmada rekabet ve pazar konumu ülkeye göre farklılık göstermektedir. Markalar, bazı pazarlarda en güçlü oyuncu olurken bazılarında sadece meydan okuyucu olmaktadır.

kuresel-marka-yonetimi-4-temel-adim
@unsplash

Büyük markaların, global başarı hikayelerinin yazıldığı konusu bu noktada başlamaktadır. Ayrıca P&G, Coca-Cola, Apple gibi markaların yönetim stratejisinin ortak başarısı; girdikleri pazarın kültürünü çok iyi anlayıp, benimsemeleridir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar