Poetic AI: Yapay Zeka’nın Şiirsel Deneyimi

yapay zeka

Paylaşmayı unutmayın.

İstanbul merkezli yeni medya ajansı OUCHHH, Atelier des Lumieres Paris’te 6 ay boyunca sergilenecek Poetic AI  isimli sergide sıra dışı bir deneyim için misafirlerini bekliyor. OUCHHH’ın yönetmen ve sanatçıları Ferdi Alıcı ve Eylül Duranağaç liderliğinde 57 kişilik bir ekibin oluşturduğu ve şiirselliğin yapay zeka ile bütünleşerek yansıtıldığı sergide yeni bir bilincin kapıları aralanıyor.

Yapay Zeka’nın Şiirsel Deneyimi Paris’te Sergilenecek

@bigumigu

Yapay zeka ve makinelerin öğrenme etkinliğinde ne kadar başarılı olduğu gerçeğini öne çıkaran projede çeşitli algoritmalar kullanılarak dünyaca ünlü bilim insanlarının ışık, zaman ve uzay hakkında ürettikleri tüm bilgiler ve içerikler incelemeye alınmış. Poetic AI ile yaklaşık 20 milyon satırı bulan bu özel içeriklerin tümü, sağlanan algoritmalarla makineler tarafından inceleniyor ve bu bilgiler ışığında yapay zeka ve makinelerin öğrendiklerinden ne gibi çıkarımlar yapabileceği üzerine yepyeni bir bakış açısı yaratılıyor. Edinilen yeni verilerle şiirsel yeni bir fütüristik sergi ortaya çıkıyor. Muhteşem!

Yapay Zeka’nın Şiirsel Deneyimi Paris’te Sergilenecek

@bigumigu

Atelier Des Lumieres’in daveti üzerine…

Bilim ve sanatın iç içe gözler önüne serildiği bu sıra dışı deneyimin ortaya çıkmasında İstanbul merkezli ajansın bünyesinde 12 tane Türk çalışmış. Fransa’da verilerin sergilenmesi konusunda da 45 kişilik bir ekip konuya dahil olmuş. Serginin dikkat çeken ses tasarımları ise bang.Art Innovation Prix mentorlarından Mehmet Ünal’ın imzasını taşıyor. Sergideki 50 bin piksel, 136 projektörle sağlanmış.

OUCHHH’un yönetmen ve yeni medya sanatçıları Ferdi Alıcı ile Eylül Duranağaç ilk olma özelliği taşıyan projenin Paris’te sergilenmesi konusunda şunları söylüyor:

“Paris, yüzyıllardır Avrupa’da sanatsal gelişmelere öncülük etmiş sanatçılar, felsefe dünyasında çığır açmış düşünürler yetiştirdi. Bu yüzden, Paris’in sanat dünyasına etkisi hiçbir zaman yerel olmamıştır. Birçok akım, düşünce ve teknik ilk olarak orada ortaya çıkmış daha sonra Avrupa’ya yayılmıştır. OUCHHH olarak Paris’te geleneksel sanatı yeni medya ile birleştirmek ya da Ai algoritmaları ile sanatı yeniden tanımlamak, şehrin dokusunda var olan bir duyguyu tekrar yorumlayarak açığa çıkarmak adına Atelier Des Lumieres’in daveti üzerine Poetic AI projesini gerçekleştirdik.”

Poetic AI

@bigumigu

Fütürizm takipçilerine eşsiz bir deneyim yaşatacak bu sergi, geleceğe günümüzden açılan sihirli bir kapı gibi adeta… Yaratıcılarının ülkemizde olması, gelecekte Türkiye’de de bu gibi çalışmalar görebileceğimizin sinyallerini veriyor. Yapay zekanın milyonlarca satırlık bilimsel veriyi kısa sürede kendine göre yorumlaması ve elde edilen sonuçların sanat ile iç içe yansıtılabilecek güzellikte çağrışımlarla sergilenecek. Gelecekte hayatımıza dahil olacak yepyeni bir bilinci günümüzde ilk deneyimleyebilenlerden olmak oldukça heyecan verici!

Sizi sergiye dair teaser ile baş başa bırakıyoruz.




Bu sıra dışı deneyimi merakla bekliyoruz.

Yapay Zeka ile ilgili kapsamlı bilgi için Geçmişin Bilim Kurgusu Bugünün Gerçeği: Yapay Zeka yazımızı da okumanızı öneririz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar