Olimpiyat Tarihi Hakkında Bilmediğimiz 11 Şaşırtıcı Gerçek

Paylaşmayı unutmayın.

Olimpiyat Tarihi Hakkında Bilmediğimiz 11 Şaşırtıcı Gerçek – Yeniden düzenlenen Tokyo 2020 Olimpiyatları 23 Temmuz’da başladı. Sporcular Japonya’nın başkentindeki ilgili eğitim üslerine ulaştı. Olimpiyat etkinliği geçen yıl COVID-19 pandemisi nedeniyle ertelenmişti.

Olimpiyatlar, dünyanın dört bir yanındaki vatandaşların bir araya gelip en iyi sporcularını desteklemeleri için iyi bir fırsattır. Her 4 yılda bir farklı ülkelerde düzenlenmektedir. Ayrıca, iki kategoriye ayrılırlar. Bunlar Yaz ve Kış oyunlarıdır. Aynı zamanda, bu oyunlarla ilgili sizi şaşırtacak daha pek çok gerçek var.

Olimpiyat Tarihi Hakkında Bilmediğimiz 11 Şaşırtıcı Gerçek

1. Olimpiyatlar bir dini tören olarak başladı.

Antik Yunanistan’da olimpiyatlar, yüce tanrıları Zeus’un onuruna yapılan dini bir kutlamaydı. 776’dan MS 393’e kadar bu şekilde kaldı. Daha sonra, Hıristiyanlık kök saldı ve bu oyunları bir pagan kutlaması olarak kabul etti. Böylece, bu oyunlara son verildi. Yüzyıllar boyunca, Baron Pierre de Coubertin olarak bilinen bir Fransız bilgin onları yeniden canlandırana kadar dünya olimpiyatlar oynanmadı. Oyunları canlandırmak için Avrupa çapında bir hareket önerdi. Böylece, 1896’da olimpiyatlar Yunanistan’ın Atina kentinde tekrar başladı ve başarılı oldu. Onun çabaları sayesinde bugün olimpiyatların keyfini çıkarıyoruz.

2. Olimpiyat Halkalarının Anlamı Nedir?

Olimpiyatların uluslararası sembolü, birbirine bağlı beş halkadan oluşan bir gruptur. Dünyanın beş büyük bölgesini temsil ediyorlar. Bunlar Afrika, Avrupa, Asya, Amerika ve Okyanusya’dır. Yüzüklerin her birinin ayrı bir rengi var. Bu renkler kırmızı, siyah, sarı, mavi ve yeşildir. Ayrıca, bu halkaları, 1912 yılında Baron Pierre de Coubertin tasarladı. Dünyadaki her ulusal bayrak, bu halkalarındaki renklerden birine sahiptir. Böylece küresel birliği sembolize ederler.

3. Olimpiyatların En Genç Sporcusu

Bugünkü olimpiyatlarda yarışmak için en az 16 yaşında olmanız gerekiyor. Fakat, bu kural 1997’de yürürlüğe girdi. Bundan önce daha genç insanlar olimpiyatlarda yer alıyordu. Böylece, en genç atlet Dimitrios Loundras oldu. Yunan vatandaşı, 1896 Atina Olimpiyatlarında yarıştı. Jimnastikçiydi ve oyunlarda bronz madalya aldı. Genç Dimitrios sadece 10 yaşındaydı. Yani, o, bugüne kadarki olimpiyatlardaki en genç sporcu.

4. Olimpiyatların En Yaşlı Sporcusu – Olimpiyat Tarihi

olimpiyat-tarihi-hakkinda-bilmedigimiz-11-sasirtici-gercek
@GreatPerformersAcademy

Oscar Swahn, olimpiyatlarda yarışan en yaşlı atletti. İsveçli bu sporcu, 1908’de nişancılıkta altın madalya aldı. Üstelik, 60 yaşındaydı. Hatta, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Swahn, Antwerp olimpiyatlarında yarıştı ve gümüş madalya aldı. 72 yaşındaydı. Fakat, bu, küresel oyunlarda son görünüşüydü.

5. Ayakkabıya İhtiyaç Yok

Bir maraton koşmak çok çaba gerektirir. Ayrıca, 26 mil (42 kilometre) koşmak için doğru ayakkabılara sahip olmanız gerekir. 1960 yılında olimpiyatdaki maraton kazananı Abebe Bikila idi. Roma Olimpiyatları’nda altın madalya aldı ve bunu çıplak ayakla koşarken yaptı. Ayrıca altın madalya kazanan ilk Afrikalı oldu. Kararlılığı ve dayanıklılığı bugüne kadar takdir edilmektedir.

6. Televizyonda Yayınlanan İlk Olimpiyatlar – Olimpiyat Tarihi

Bugün, evimizde ve televizyonlarımızda olimpiyatları keyifle izliyoruz. En sevdiğimiz sporcuların katılımını izliyor ve onlarla birlikte stadyumda olduğumuzu hissediyoruz. Fakat, geçmişte, bu durum farklıydı. Çünkü, insanların çoğu, olimpiyatları radyo dinleyerek takip etmek zorunda kaldı. Almanya, dünyada ilk televizyonda yayınlanan olimpiyatlara sahip olmasıyla öne çıktı. 1936 Berlin Olimpiyatları ülke genelinde televizyonda yayınlandı. Genellikle Nazi Olimpiyatları olarak anılırlar ve siyah beyaz olarak yayınlanmıştı. O yıllarda, televizyon yayını yalnızca Almanya’da mevcuttu. Çünkü, dünya çapında televizyon henüz icat edilmemişti. Bu yüzden, herkes radyo dinleyerek olayları takip etti.

7. Madalyalar Gerçekten Altın Mı?

Olimpiyatlardaki her sporcu altın madalya kazanmayı arzu eder. Bu madalya, yarışı birinci sırada bitirenlere verilir. Fakat, bu madalya saf altından yapılmamıştır. Hatta, son 100 yıldır, bu altın madalyalar saf altından yapılmadı. Bunlar aslında altınla kaplı gümüş madalyalardır. Çelişkili kompozisyonlarına rağmen, onları kazanan sporcular için hala büyük önem taşıyorlar.

8. Olimpiyatlar Ne Zaman İptal Oldu?

Modern çağda olimpiyatlar toplam 4 kez iptal edilmiştir. Bu zamanların her birinin nedeni savaştı. 1916’da Berlin Olimpiyatları 1. Dünya Savaşı nedeniyle iptal oldu. 1940 Helsinki Olimpiyatları ve 1944 Londra Olimpiyatları da 2. Dünya Savaşı nedeniyle iptal oldu.

9. Kıyafete İzin Yok

@GreatPerformersAcademy

Antik Yunanistan’da sporcular, olimpiyatlarda çıplak olarak yarıştı. Üstelik, oyunlarda sadece erkeklerin yarışmasına izin vardı ve bunu hiçbir kıyafet giymeden yapmak zorunda kaldılar. Ayrıca tanrıları onurlandırmak ve daha erkeksi görünmek için vücutlarını yağladılar.

10. Yaz ve Kış Olimpiyatları

Olimpiyatlar, Yaz ve Kış olmak üzere ikiye ayırıyoruz. Yaz olimpiyatları yılın daha sıcak aylarında yapılır ve sadece olimpiyatlar olarak adlandırılır. Ayrıca, Kış Olimpiyatları kış aylarında düzenlenmektedir. Yaz oyunları artık yılda bir, Kış oyunları ise artıkyıldan sonra 2 yılda bir yapılır. Bu programa göre, olimpiyatlar iki yılda bir düzenleniyor.

11. Olimpiyat Meşalesi Rölesi – Olimpiyat Tarihi

Olimpiyat meşalesi oyunların önemli bir sembolüdür. Kökeni antik Yunanistan’dan gelen bir meşaledir. Efsaneye göre Prometheus, Yunan tanrısı Zeus’tan ateşi çaldı. Böylece, oyunlar boyunca bir meşale yakarak ve onu yakmaya devam ederek kutladılar. Hatta, bu gelenek günümüze kadar korunmuştur.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar