Mobbing Baskı Nedir? Mobbing Nasıl Yönetilir?

Paylaşmayı unutmayın.

Mobbing Baskı Nedir ? Nasıl Yönetilir? – Uluslararası alanda yetişkin bireylerin iş ve ofis yaşamında maruz kaldığı psikolojik zorbalığa denilmektedir. Diğer adı ise ofis hastalığı olarak geçmektedir. Patron, müdür, yönetici, çalışan statülerinin rol aldığı iş hayatındaki baskıcı yönetim şekline maruz kalınması halinde mobbing başlamaktadır. Çalışan kişiyi sözel olarak sindirmek, alay etmek, tacizde bulunarak izole edilmesi durumu kimi zaman alelade kimi zamanda kapalı bir şekilde görülmektedir. Tek bir kişi tarafından veya grup halinde de uygulanabilir. Yıldırma politikası güdülerek psikolojik şiddette başvurulan bu sancılı sürecin başlaması sadece ofis hastalığı olmaktan çıkarak bireyin özel hayatında ve sosyal yaşamında da olumsuz yönde etkisi altına almaktadır.

Peki Mobbing Baskı Nasıl Anlaşılır ?

Mobbing baskı altında olduğunuzu nasıl anlayabiliriz sorusunun cevabı aslında aynı iş ortamı içerisindeki farkları ayırt etmekle başlayabilirsiniz örneğin; bir toplantı esnasında sunmuş olduğunuz fikri yöneticiniz tarafından önemsiz olduğunu düşünülerek söz hakkının dahi tanınmadığını varsayalım sadece bununla sınırlı kalmayarak sürekli şekilde çalışma ortamınızda bu davranışın size karşı geliştirilerek devam ettiğini ele alalım ve bir zaman sonra bunun artık psikolojik olarak sizi etkilediğini hissettiğiniz anda bir mobbing baskı ile karşı karşıya olduğunu düşünebilirsiniz. Sadece yöneticiniz değil aynı statüye sahip bir çalışma arkadaşınız tarafından da bu davranış gerçekleşebilir. Peki ne mi yapmalı? İşte başlıyoruz uğradığınız mobbing baskının altından kalkabilmek inanın mümkün, bu durumun analizi gerçekleştirdikten sonra duruma bir otokontrol geliştirmeniz gerekiyor. İlk olarak bu süreci yazabileceğiniz bir not defterine sahip olun ve yazmaya başlayın çünkü üstesinden tek başına gelemediğinizi var sayarsak hukuksal aşamada size bir delil olacaktır. Hukuksal aşama? evet mobbing baskıyı aşamadığınız takdirde hukuksal haklarınızın olduğunu sakın unutmayınız.

mobbing-baski
mobbing-baski

Mobbing Baskı ‘yı Fark Et !

Fark etmenize yardımcı olacak şu iki soruyu kendimize sormalıyız “üzerimde fazla iş yükü mü var?” ya da ” üzerim de hiç iş yükü yok?” Her iki anlamda da aslında mobinggin başladığını belirtmek isteriz. Mobbing bir çeşit iş hayatında uygulanan tükenmişlik sendromu olarak karşımıza çıkıyor büyüyen bu stres kaynağı; bir sabun köpüğü gibi çoğalması sonucu ilk olarak kişisel kaynaklarımız yani; sosyal yönlerimizi kaybetmemizi biraz daha ilerisinde ise davranışsal kaynaklarımız olan; yorgunluk işe gitmek istememe, iştahsızlık ve tabiki de hayattan zevk alamama olarak reaksiyonlara sebep oluyor. Stresin yönetiminde geç kalınmış olması ise depresyon başlamasıyla birlikte git gide yoğunlaşıyor. İşte bu noktada kendinizin veya uzman bir doktor tarafından keşfedilmiş olan mobbingin aşamalar ile yenilebilmesi bireyin sağlıklı yaşamını yakalaması için başlıca tekniklerden söz ediyoruz.

Kişisel onarım mekanizması edinerek işe koyulabilirsiniz..

Enerjinizi Arttırın

Enerjinizi kesinlikle düşürmeyerek işe koyulun, sizi motive edecek iş arkadaşınızla ya da işler ile uğraş elde edinin . Yaşamınızı zenginleştirin ve sizi kesinlikle etkisi altına almasına müsade etmeyin. Örneğin : kitap okumak sizi iyi hissettiriyorsa kitap okumaya lütfen devam edin. Kötü hissetmenizi sağlayan olumsuz enerjiyi hayatınızda barındırmayın. Nerede?, nasıl?, ne şekilde? iyi hissediyorsanız onlarla olarak enerjinizi yüksek tutmanız tam isabetli olacaktır.

Nefes Egzersizi

Stres yönetiminde birebir uygulamak nefes egzersizleri her ne kadar “Nasıl bir fayda sağlayabilir ki..?” diye düşünenler için söylemeliyiz ki inanan uzmanlar tarafından önerilen en iyi terapi yöntemi. Kişinin nefes kontrollü ile daha iyi hissetmesine derin nefes tekniklerini hayatının içerisinde bulunan stresli anlarda uygulaması neticesinde daha oto kontörlü düşünmeye itiyor.Böylece birey daha sakin ve elbette kendini baskılara karşı nasıl yönetebileceği konusunda anlık nefes taktikleri ile birlikte biraz daha rahat alan sağlayabiliyor.

Düşüncelerinizi Fark Edin

Hangi düşünceler diyebilirsiniz.. İşte fark etmeniz gereken düşüncelerinizi şu şekilde ayırmak doğru olabilir iş hayatı ve sosyal çevre olarak iki ana başlığa ayıralım. İş hayatında yaşadığınız bu psikolojik şiddeti işimizi çok sevsekte.., işimizi sevmesekte .., derinden etkileyen duyguların kişi üzerinde psikolojik şiddetini yumuşatmak adına işinizde kendinizi daha iyi hissedebileceğiz işlere odaklanmalı ya da iş yerinde sevdiğiniz bir iş arkadaşınız ile bu durumu paylaşmanız halinde şiddeti daha aza indirgemek mümkün. Sosyal çevremiz de ise; arkadaşlarınız veya aileniz ile daha fazla vakit geçirmek, sevdiğiniz şeylere hayatınızda ve düşüncelerinizde daha fazla yer vermek üzerinizdeki baskıcı stresi azaltmanın yardımcı olacak düşüncelerinizi ön plana çıkartmanız kendinizi daha iyi hissetmenizin nedeni haline gelecektir.

Harekete Geçin

Öğrenme süreci isteyen bir eylemde bulunun Örneğin; Henüz dans etmediyseniz bir dans kursuna katılın.., henüz bir müzik enstrümanı çalmadıysanız müzik enstrümanı ile değişimi eylem ile birleştirin. Hobilerinizin yanı sıra daha yenilikçi bir hobiyle yaşamınızı daha kaliteli ve hareketli hale getirebilirsiniz. Bu hareketin ekonomik boyutundan ziyade size yenilikler katabilecek manevi bir eylem olmasına özen göstermeniz sizi daha iyi hissettirecektir. Harekete geçmeniz doğrultusunda kalıcı etkileri negatif olan bir çok olumsuz etkiyi pozitif değer sağlayarak hayatta yeni davranışlara yeni eylemlere başvurmanız sonucu hayatınızda değişimi ve psikolojik şiddete maruz kalışlarınızı geride bırakacaktır.

Mobbing Baskı – Şimdi Düşünelim

Mobbing baskı bireylerde kronik yorgunluklara, isteksizliklere, uykusuzluklara, iştahsızlıklara yol açmaktadır. Bir nevi depresyon sebebidir ve stresi kontrol ettirmeyi başardığımız da depresyon engellemiş olacağız. Mobbingin fark edilmesi bir çok birey için depresyon başlangıcında, bir çoğumuz ise bu süreç ilerlemiş ve artık depresyon başlamış oluyor. Hangi süreç olursa olsun kişi bu aşamada Anhedoni adı verilen mutsuzluk hastalığına yakalanarak kişisel alanlardaki iç odaklı ve dış odaklı tükenmişlik boyutunu gözler önüne seriyor.

Uzmanlarca önerilen bir kaç tekniği sizlerle paylaşarak mobbing baskıyı yönetmenizi kolaylık kılacaktır. Baş edemediğiniz takdirde ise yine bir uzman desteği alarak bu süreci yetkililerinize aktarmaları söz konusudur. Mobbing baskıyı yenme süreciniz uzun ya da kısa sürmesinden daha çok en hafif şekilde atlatmanız önemlidir. Uzman yardımları ile devam ettiğinizi varsayarak bireydeki mobbing baskı aşaması; aslında tedavi gördüğü uzmanı tarafından kayda alınarak aşılamadığı halde, hukuksal aşama esnasında almış olduğunuz psikolojik desteği mahkeme de sunulacak ve iş hayatında sizin yalnız görünseniz dahi hukuksal haklarınızı öncelik verilmesi ile psikolojik şiddetin mağduru olduğunuz gerçeği doğrultusunda haklarınız korunacaktır.

Umuyoruz ki iş hayatında mobbing baskının son bulması ve çalışan bireylerin daha mutlu ve istihdamı güçlendiren etkilerini iş hayatında konuşturması dileğiyle..

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar